Falcon Heavy otestovaný. Dnes sa prepisovala história

Falcon Heavy render

Fanúšikovia vesmírnych letov dnes večer (6. februára 2018) zatajili dych. Elon Musk si dnes v rámci jeho firmy SpaceX zapísal na konto veľký úspech. Test rakety Falcon Heavy dopadol na výbornú.

Prečo je to taký úspech? Ide totiž o doteraz najsilnejšiu raketu, ktorá patrí súkromnej firme, je schopná vyniesť náklad na obežnú dráhu Zeme a následne sa vráti bezpečne späť na povrch. S hmotnosťou 1400 ton a výškou 70 metrov dokáže prenášať náklad s hmotnosťou až 64 ton.

Falcon Heavy

Náklad je v tomto prípade Tesla Roadster, v ktorej sedí Starman. Nie je to človek, ale figurína oblečená v skafandri navrhnutom pre ľudskú posádku neskoršej misie rakety Dragon 2 (predpokladá sa august 2018). O tom, že Musk plánuje “vystreliť” svoje auto na Mars sme vás už podrobnejšie informovali v tomto článku.

Falcon Heavy Starman

O čom bol test Falcon Heavy?

Šlo hlavne o otestovanie konceptu. Raketa sa skladá z primárnej a dvoch sekundárnych. Je to vlastne Falcon 9 obohatený o ďalšie dva stupne – boostery. Na obežnej dráhe sa sekundárne rakety od hlavnej oddelili a obe pristáli späť na zemskom povrchu. To je veľký úspech, keď si uvedomíte, že doteraz boli pristátia z vesmíru iba hrubé žuchnutie do oceánu a palivové nádrže sa bez rozmyslu vyhadzujú na obežnej dráhe … Precízne, jemné pristátie, schopnosť niesť náklad a veľký potenciál opätovného použitia rakiet bez tvorby ďalšieho zbytočného kozmického odpadu. To všetko znamená veľký krok vpred pre ľudstvo.

Falcon Heavy Starman 2

Presne tak to Musk aj zamýšľa v otázke kolonizácie Marsu. Rakety by mali byť použiteľné viackrát a mohli by “premávať” medzi Zemou a Marsom v rámci vesmírnych staníc na orbitách oboch planét.

Dnešný test spočíval v prelete oblúkovou trajektóriou. Falcon Heavy opustil Zem a oblúkom sa na ňu zasa vrátil v troch samostatných kusoch. Celý proces sprevádzali ovácie nadšeného davu a môžete si pozrieť video, v ktorom nájdete aj komentár v angličtine a pár podarených záberov na Starmana, ktorý vyzerá, akoby si užíval pohodovú vesmírnu jazdu Tesla Roadsterom. Ak sa vám nechce pozerať celé video, raketa štartuje v jeho 30. minúte. Kritické okamihy sú vyznačené v spodnej časti obrazovky. Falcon Heavy úspešne prežil nadzvukovú rýchlosť aj najvyššie zaťaženie.


Ako test dopadol sa dozviete v tomto článku.


 

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár