Digitálny ohňostroj: Olympiádu 2018 mali zahájiť drony od Intelu

Digitálny ohňostroj - Intel drone team

Ak ste prepásli úvodný ceremoniál olympiády v kórejskom Pchjongčchangu, netreba sa obávať, v podstate ste o nič neprišli. Svetelnú show na začiatku malo sprevádzať 1200 dronov od Intelu tvoriacich akýsi digitálny ohňostroj.

Svietiace drony, ktoré dostali názov Shooting Star (padajúca hviezda), vytvárajú vo vzduchu tematické 3D obrazce a pravdepodobne sa s týmto druhom show budeme stretávať aj naďalej. Obrazy, ktoré boli takto vytvorené sa dokonca pohybovali, takže obrovský vzdušný snowboardista aj holubica mávajúca krídlami pôsobili prinajmenšom zaujímavo. Možno sa pýtate, prečo používame podmieňovací spôsob. Kvôli “improvizovanej logistickej zmene” nakoniec k prezentácii nedošlo a videá, ktoré môžete vidieť boli nahrané vopred ešte v decembri. Na efektnosti technológie to však neuberá nič.

Digitálny ohňostroj - holubica

Ako Intel zdôrazňuje, softvér, ktorý drony riadi je veľmi sofistikovaný a systém nie je taký jednoduchý, ako sa môže zdať. Môže fungovať len pri určitých podmienkach, hlavne poveternostných. Oficiálne to potvrdené nie je, no za zrušením vystúpenia je zrejme zima a vietor v Pchjongčchangu.

Takto vyzerá digitálny ohňostroj v podaní Intel Shooting Star dronov:

V tomto videu môžete vidieť viac záberov na vytvárané obrazce a ak rozumiete po anglicky, dozviete sa aj čo-to o technológii:

Digitálny ohňostroj nie je úplná novinka

Drony od Intelu už na začiatku roka 2016 predviedli čosi podobné, no vtedy šlo “iba” o čosi vyše 500 kusov. Ukázali, čo dokážu aj pri Super Bowle, premiére filmu Wonder Woman či vystúpení Lady Gaga.

Aktuálnych 1 218 dronov by mal byť rekord v oblasti ich synchronizovaného letu. Dá sa predpokladať, že tento typ kvázi ohňostroja bude okrem efektnosti populárny aj pre finančnú výhodnosť a bezpečnosť. Drony sa vrátia na základňu a neskôr ich možno opäť použiť. Skutočný ohňostroj je drahá a jednorazová záležitosť …

Digitálny ohňostroj - dron od Intelu
Dron Shooting Star obsahuje LED svetlo a váži 700 gramov.

Okrem toho, že Intel dokáže dronmi Shooting Star predviesť pôsobivú svetelnú show, zároveň predvádza tiež konektivitu pomocou siete 5G, ktorú možno na Olympiáde využívať. Vo svete sa už pripravujú na rýchly mobilný internet 5G, no ťažko povedať, kedy sa ho dočkáme my, Slováci, keďže si ešte poriadne neužívame ani 4G.

Zdroj: newatlas.com, ABC news, intel.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár