Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition recenzia

Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition

Spoločnosť Creative je už dávno známa všetkým hráčom ako producent kvalitných herných periférií. Dnes sme otestovali herný headset Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition. Je určený hlavne profesionálnym hráčom, no z jeho výhod bude čerpať každý, kto si ho zadováži.

V čom sa model líši od štandardného variantu H5? Mal by mať vylepšené meniče s vyššou citlivosťou a zdokonalený mikrofón na použitie v hlučnom prostredí. A to je presne to, čo potrebuje hlavne profi hráč, e-športovec.

Dizajn a vyhotovenie

Headset je analógový a jeho konštrukcia je spevnená kovom. Ide o kombináciu ocele a hliníka, takže výsledok je dostatočne ľahký, no pritom aj pevný. Celý headset rozhodne patrí medzi tie ľahšie modely, ktoré sme doteraz testovali.

Creative Sound BlasterX H5 TE

Náušníky majú príjemne mäkkú výstelku a prispôsobia sa vašej hlave aj v prípade, že nosíte okuliare. Mostík už taký mäkký nie je, no napriek tomu sme z jeho strany necítili žiadny diskomfort. Jeho výplň je hrubá, a tak nenarúša pocit pohodlia.

Creative Sound BlasterX H5 TE náušníky

Celkovo dizajn pôsobí decentne. Neobsahuje žiadne prvky RGB podsvietenia, no napriek tomu (či vďaka tomu?) je jeho vzhľad sebavedomý.

Creative Sound BlasterX H5 TE mostík
Mostík nepatrí k najmäkším, ale ani k najtvrdším. Je to skôr priemer, komfort však neznižuje.

Slúchadlá vyzerajú prakticky rovnako ako ich bratský model bez prívlastku TE, a to hodnotíme pozitívne, keďže je tento dizajn osvedčený a hráči ho poznajú. Náušníky majú okrúhle tvrdé kryty s elegantným logom Sound BlasterX. Škoda, že sa nedajú naklápať aj podľa vertikálnej osi, niekedy, napríklad kkeď na vás niekto prehovorí by sa táto výhoda zišla.

Creative Sound BlasterX H5 TE logo

Na ľavom náušníku pritom nájdete dva vstupy. Jeden slúži na pripojenie kábla a druhý je určený mikrofónu. Oboje je oddeliteľné, čo znamená dve veci – v prípade poškodenia môžete kábel vymeniť a keby ste mikrofón nevyužívali, tak ho prosto odpojíte a odložíte. Pokiaľ si zapamätáte kam ste ho odložili, je to fajn riešenie. 🙂

Creative Sound BlasterX H5 TE vstupy

Ako znie Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition?

Aký to má zvuk? Výborný. Ale to vám asi nestačí. 🙂

Headset má frekvenčný rozsah, ktorý by sme mohli nazvať štandard triedy. Od 20 Hz do 20 kHz bude stačiť každému, okrem tých najväčších fajnšmekerov. To značí, že si vychutnáte hlboké mohutné basy, aj ostré výšky. Treba dodať, že ani stredy nie sú “utopené”, ako sa to občas stáva. Skôr naopak, máme pocit, že sú v prednastavenom poňatí zvýraznené.

Creative Sound BlasterX H5 TE náušníky
Takto sa majú odlišovať náušníky! A nie ako konkurencia, ktorá kdesi schová nenápadné L a R a vy aby ste ich hľadali …

Hlasitostný rozsah je dostatočný a slúchadlá dokážu poriadne zakričať. Reprodukcia je pritom úplne čistá a skreslenie sa neprejaví ani pri najvyšších nastaveniach hlasitosti. Miernu slabinu sme našli v nízkej hlasitosti. Ak necháte headset nastavený na tichú reprodukciu, kvalita zvuku sa stráca. To sa však bavíme o takej nízkej hlasitosti, že ju zrejme nebude používať nikto.

Skúsenosti z používania

Pri praktickom používaní sme asi najviac ocenili komfort a kvalitný zvuk. Kábel je však tiež dobre vymyslený. Keďže ho možno rozšíriť o ďalší, ktorý je zakončený dvoma koncovkami, jednak, že sa podporia zariadenia, kde sú separované konektory a jednak, že si kábel týmto riadne predĺžite. Ten s ovládačom totiž nie je práve najdlhší.

Creative Sound BlasterX H5 TE druhý kábel

Ovládač in-line sa nám páčil. Obsahuje posuvný prepínač na deaktiváciu mikrofónu, koliesko na zmenu hlasitosti a dokonca aj tlačidlo na riadenie prehrávania hudby či prijímanie hovorov. Takže využijete headset aj so smartfónom v podobe sady handsfree.

Creative Sound BlasterX H5 TE ovládač
Jedinú námietku máme proti umiestneniu ovládača, ktorý by mal byť o dosť vyššie smerom k uchu používateľa, ľahšie sa totiž potom hľadá po hmate. Veľkosťou a praktickosťou si však túto drobnosť bohato vynahrádza.

Creative Sound BlasterX H5 TE ovládač 01

Ako sme už spomenuli, v praxi je fajn odpojiť mikrofón, ak ho nepotrebujete. Keď ho, naopak, potrebujete, je dostatočne dlhý, takže by sa mal prispôsobiť každej hlave. Uniká nám, prečo ho výrobca nevybavil aj molitanom na ochranu proti skresleniu. Nie je to však nič zásadné.

Creative Sound BlasterX H5 TE mikrofón

Pochválime aj rozsah do 15 kHz, ktorý zabezpečí, že druhá strana vás bude počuť ostro.

Creative Sound BlasterX H5 TE mikrofón 01

Sound BlasterX H5 Acoustic Engine Lite Software

Nesmieme zabudnúť ani na využitie softvéru, ktorý Creative k svojim headsetom vyvinul. Má názov Sound BlasterX Acoustic Engine Lite Software a poskytuje možnosti v oblasti nastavenia frekvenčných zložiek zvuku aj pre tých, ktorí sa tomu veľmi nerozumejú. Inak povedané, pridáte si napríklad basy a nie frekvencie povedzme okolo 50Hz. Okrem toho sú tu regulovateľné aj efekty, ako kryštalizácia či vyčistenie ľudských hlasov. Hráča však najviac poteší možnosť nastavovania zvukových profilov podľa žánru, ba dokonca aj podľa konkrétnej hry.

Sound BlasterX H5 Acoustic Engine Lite Software

Okrem žánra si môžete zvoliť zvukový profil aj podľa konkrétnej hry. Nájdete tu síce nie veľa, no samé populárne tituly, ako CoD, Witcher 3, Dota 2, CS, LoL, Project Cars atď.

Verdikt – Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition

Headset Sound BlasterX H5 TE sa nám testoval príjemne hlavne vďaka komfortnej, no pritom pevnej konštrukcii, silnému odhlučneniu a vysoko kvalitnému zvuku. Čistý plný zvuk so správne vykreslenými frekvenčnými pásmami má iba drobné znamienko na kráse v podobe straty kvality pri veľmi nízkej hlasitosti reprodukcie. Ktorý hráč ho však použije? Modulárnosť káblov je príjemný bonus a pochváliť musíme aj dobre vymyslený ovládač in-line. Škoda, že ho dizajnéri neumiestnili trošku vyššie smerom k náušníku. Celkovo v nás headset zanechal veľmi príjemné spomienky. Či ste profesionálny hráč, alebo ten – povedzme – bežný, určite si prídete na svoje a pritom cena patrí do kategórie prístupných.

Ak vás zaujíma čo navyše ponúka bratský model H7, sledujte nás, aby vám neunikla jeho recenzia.

Hodnotenie: 93%

Ocenenie TechGuru.sk TOP herný headset

Výhody:

  • kovom spevnená konštrukcia
  • nízka hmotnosť
  • príjemne mäkké náušníky
  • silné odhlučnenie
  • celkový komfort je veľmi dobrý
  • oddeliteľný kábel je rozdelený na dve časti
  • šikovný ovládač
  • oddeliteľný mikrofón s rozsahom až do 15 kHz
  • hlboké mohutné basy aj ostré výšky
  • krásne čístá reprodukcia
  • Sound BlasterX Acoustic Engine Lite Software
  • výborný pomer cena/úžitok

Nevýhody:

  • ovládač in-line mohol byť trochu vyššie voči náušníku
  • pri nízkej hlasitosti zvuk trochu stratí kvalitu

Parametre: analógové herné káblové slúchadlá, 50 mm meniče, rozsah 20 Hz – 20 kHz, citlivosť 118dB/mW, impedancia 32 Ohmov, pripojenie 1x jack 3,5mm alebo 2x jack 3,5 mm, ovládač inline, funkcie handsfree, podpora herných konzol, mikrofón oddeliteľný jednosmerový kondenzátorový 100 Hz- 15 kHz

Cena: 74 EUR

Headset na recenziu poskytla spoločnosť Creative.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

1 Komentár

  1. JuanPaul hovorí: Odpovedať

    Thanks a lot for your job!!!

Pridaj komentár