Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition recenzia

Nedávno sme vám predstavili výborný profi herný headset Creative Sound BlasterX H5 TE. Dnes sa pozrieme na jeho drahšieho brata. V čom je ešte lepší a prečo sa môže nazývať vyšším modelom? Testovali sme Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition.

Dizajn a vyhotovenie

Headset sa spolieha na kovom spevnenú konštrukciu, rovnako, ako aj príbuzné modely. Čierny kov je dokonca hlavný materiál mostíka. V časti kde sa dotýka hlavy je však hrubo vystlaný tak, aby boli slúchadlá pohodlné.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 01

Estetickú funkciu plní štýlový nápis Sound BlasterX na vrchu výstielky mostíka. Slúchadlá sú určené hlavne pre profesionálnych hráčov e-športu, takže takéto detaily sú v tomto prípade dôležité a oceňujeme ich.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 02

Zaujímavé je, že kábel, ktorý spája náušníky je rovnako červený, ako kábel, ktorý slúži na prepojenie so zdrojom zvuku. Celý headset strieda overenú kombináciu červenej a čiernej, čo mu dáva výraznú štýlovosť.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 03

Vnútro náušníkov je červené, s veľkými nápismi L a R na rozoznanie strán. Tento detail je aj funkčný. Výrobcovia sa snažia označenie strán slúchadiel schovávať, no pri nasadzovaní H7 TE budete hneď vedieť, ako ich otočiť. Predstavte si, že by ste si zamenili kanály a v dôležitom zápase vás niekto strelí sprava, keď ste ho počuli prichádzať z ľavej strany … 🙂

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 04

Kryty náušníkov sú kovové, majú kruhový tvar a zdobí ich nápis Sound Blaster s veľkým plastickým X. Povrchová úprava je brúsený hliník a zabrúsené sú tiež hrany. Tento imidž sa nám páči a keď sme pri náušníkoch, nesmieme zabudnúť pochváliť veľmi príjemnú výstelku.

Netlačí ani po dlhšom nosení, a to je podstatné. Celkovo vysoký komfort, vrátane dobre odhadnutého prítlaku celého headsetu, je teda to, čo by takýto typ mal mať, aj má.

Mikrofón a káble

Trochu nás prekvapilo, že kábel spájajúci headset so zdrojom zvuku nie je veľmi ohybný, ani oddeliteľný. Resp. jeho horná časť je napevno spojená s headsetom a oddeliteľná je iba “spodná” časť pod in-line ovládačom. Ten je dosť mohutný a voči slúchadlám umiestnený výrazne nízko, čo nám príde trochu nepohodlné. Na druhej strane ponúka reguláciu hlasitosti pomocou kolieska, a to je dobré riešenie.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 07

Nájdete tu tiež vypínač mikrofónu a dokonca aj tlačidlo na prijímanie hovorov pre prípad použitia v úlohe súpravy hands-free. Tu je práve zaujímavosť v kábloch, keďže do ovládača in-line môžete zapojiť kábel s koncovkou jack a pripojiť si tak napríklad mobil. No môžete tiež pripojiť kábel USB na prepojenie s PC a využiť DAC prevodník, aj príslušný softvér, o ktorom si povieme neskôr.

Mikrofón je odnímateľný, ohybný a oproti základnej verzii Sound BlasterX H7 prepracovaný nanovo. Je zaujímavé, že nedostal molitanové zakončenie (tzv. pop filter), takže za určitých okolností môže mať sklon napr. k nesprávnej reprodukcii sykaviek. Nám sa však javil ako kvalitný, možno aj vďaka funkcii potlačenia zvukov okolia. Pracuje v rozsahu od 100 Hz do 15 kHz, čo je na pomery herných headsetov slušné, hlavne čo sa týka výšok, teda frekvencií patriacich aj ľudskej reči.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 08

Zvuková charakteristika

Rozsah slúchadiel 20 Hz až 20 kHz je štandardný údaj, ktorý neohúri. V tejto kvalitatívnej kategórii by sme čakali širší rozsah. Napriek tomu sme však pri testovaní vnímali plný, dynamický zvuk. Basy boli dostatočne mohutné a pritom mäkké, čo je špecialita radu Sound BlasterX, ako sme sa už presvedčili v minulosti.

Ostré výšky a zreteľné stredy dopĺňa čistá reprodukcia bez skreslenia. To sa nedostaví ani pri vysokých nastaveniach hlasitosti, čo sa nám páčilo a nedá sa to tvrdiť o každom headsete.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 09

Softvér a funkcie

Sound BlasterX H7 TE, na rozdiel od H5 TE, obsahuje DAC prevodník, takže dokáže pracovať so zvukom priamo. Na to slúži aj softvér BlasterX Acoustic Engine Pro, ktorý umožňuje zvuk modelovať, prispôsobovať a obsahuje aj herné profily. To znamená, že si môžete vybrať vopred pripravený zvukový profil pre herný žáner. Pri niektorých známejších hrách si môžete dokonca zvoliť profil, ktorý namodeluje zvuk presne pre konkrétnu hru. Sound BlasterX H7 TE takto podporuje napríklad Final Fantas XV., CoD, CS: Global Offensive či DotA 2.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition blasterx acoustic engine pro

Model je vybavený priestorovým zvukom v konfigurácii 7.1, čo ocení prakticky každý hráč, nielen ten profesionálny. Vďaka tejto možnosti budete totiž vždy počuť nepriateľa z toho miesta, z ktorého sa k vám blíži. Nie je to ako pri stereo efekte, že viete iba či ide sprava, alebo zľava. Tu je 7 smerov, ktoré možno veľmi presne vnímať.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition 10

S tým súvisí aj tzv. scout mode, ktorý niektorí hráči považujú až za cheat. Sound BlasterX H7 TE vám dá totiž veľkú výhodu v tom, že budete počuť aj zvuky, ktoré by ste inak nepočuli a využijete to najmä v žánri FPS.

Scout mode analyzuje herné prostredie, v ktorom sa pohybujete a zvýrazňuje zmeny v prostredí. To znamená, že napríklad nepriateľ, ktorý na vás striehne za prekážkou, sa o kúsok pohne a vy ho začujete aj keď ste od neho ešte relatívne ďaleko … Nenadarmo sa o tejto funkcii hovorí aj ako o neférovej výhode. 🙂

Creative Sound BlasterX H7 TE Scout mode
Táto animácia by vám mohla pomôcť k bližšej predstave, ako scout mode funguje.

Poteší aj X-Plus configurator, v ktorom si môžete vytvárať vlastné zvukové profily. V praxi je to veľmi užitočné, lebo nastavovať parametre zvuku znova a znova by nebolo veľmi zábavné.

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition x-plus_configurator

Verdikt – Creative Sound BlasterX H7 TE

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition je výborný headset, ktorý uspokojí profesionála aj bežného hráča. Získa si vás hlavne vysokým komfortom, priestorovým zvukom a pre niekoho možno až neférovou hernou výhodou menom scout mode. Pri ovládacom softvéri BlasterX Acoustic Engine poteší podpora verzie Pro, ktorá má viac funkcií súvisiacich s prispôsobením nielen parametrov zvuku, v porovnaní s bežnejšou verziou Lite. Konštrukcia je spevnená kovom a páčila sa nám kombinácia čiernej a červenej farby. Dizajn pôsobí štýlovo a zároveň sebavedomo. Ovládač in-line mohol byť trochu menší, kábel ohybnejší a mikrofónu by sa hodilo molitanové zakončenie (tzv. pop filter). Na druhej strane je odnímateľný a káble prinášajú viacero možností prepojenia. Prevodník DAC, skvelé odhlučnenie a funkcia X-Plus configurator na vytváranie vlastných profilov uzatvárajú zoznam najväčších výhod.

Hodnotenie: 94%

Ocenenie TechGuru.sk TOP herný headset

Udelené primárne za: Kvalitu zvuku, komfort a bohatosť funkcií.

Výhody:

  • kovom spevnená odolná konštrukcia
  • príjemne nízka hmotnosť
  • vysoká úroveň komfortu
  • štýlový čierno-červený dizajn
  • špičkový zvuk
  • variabilita káblového pripojenia
  • priestorový zvuk 7.1
  • BlasterX Acoustic Engine Pro
  • scout mode
  • vlastné profily cez X-Plus configurator
  • odnímateľný mikrofón s rozsahom do 15 kHz
  • vynikajúce odhlučnenie

Nevýhody:

  • ovládač in-line je dosť veľký a nízko umiestnený
  • kábel je málo ohybný a nedá sa odpojiť od headsetu
  • mikrofón bez pop filtra

Parametre: káblový herný headset, 50mm FullSpectrum meniče, frekvenčný rozsah: 20 Hz – 20 kHz, mikrofón 100 Hz – 15 kHz odnímateľný, podpora BlasterX Acoustic Engine Pro, DAC 24 bit 96 kHz, pripojenie jack 3,5mm / USB s podporou PS4 a XBox One audio, priestorový zvuk 7.1

Cena: 101 EUR

Headset na recenziu poskytla spoločnosť Creative.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár