Monster Energy Supercross recenzia oficiálnej videohry

V hernom svete sa nám v posledných dňoch objavil nový herný titul pre fanúšikov motoriek – Monster Energy Supercross.

Oficiálna prezentácia hry je, samozrejme, úchvatná, ale čo presne sa skrýva pod povrchom? Je tento titul hodný vašich ťažko zarobených peňazí?

Ako už názov hry napovedá, hlavným motívom je pretekanie, resp. motokros. Žánrovo pripomína arkádu, čiže môžete pretekať na rôznych okruhoch a k dispozícii sú aj viaceré typy pretekov. Všetky okruhy sú v Amerike, keďže ide o pravý americký superkros, inak povedané technický motokros.

Môžete hrať buď preteky s inými jazdcami alebo závody na čas. Nechýbajú klasické jednorazové preteky, alebo si môžete vyskúšať kariéru a rôzne typy pretekov pre americký superkros, označených ako 450, 250 východ a 250 západ. Určite bude dobré si ich aspoň vyskúšať, keďže úspechy v turnajoch vám odomknú množstvo obsahu, ako ďalšie motorky, alebo nové preteky. Bez týchto úspechov nebudete môcť začať hrať pravý FIM svetový šampionát! Ten obsahuje tabuľku aktuálnych amerických superkrosových hviezd, s ktorými si môžete zmerať sily.

Hra obsahuje aj multiplayer, takže si ju môžete vyskúšať aj proti svojmu kamošovi či proti náhodným súperom z internetu.

Monster Energy Supercross recenzia 01

Editor tratí a hrateľnosť

Zaujímavosťou je vstavaný editor tratí, ktorý vám umožní zostrojiť nové trate podľa vašich predstáv a následne si ich aj vyskúšať. Na svoju trať sa môžete pozrieť z rôznych uhlov a perspektív, čo je celkom praktické. Jedinou nevýhodou editora je nie celkom intuitívne ovládanie a sám som sa s ním ešte celkom neskamarátil. Ak však radi tvoríte nové veci, určite by ste to mali skúsiť.

Hrateľnosť a ovládanie hry je na veľmi dobrej úrovni. Bude síce chvíľu trvať, kým si na ovládanie motorky zvyknete, obzvlášť, ak ste takýto typ hry nikdy nehrali. Preteky sa však, našťastie, dajú dokonale prispôsobiť vašim herným potrebám. Môžete si nastaviť náročnosť súperov, dĺžku trate či spôsob ovládania. Máte na výber napríklad zahrať si krátke 5-minútové preteky, alebo, ak si myslíte, že na to máte, môžete sa vrhnúť rovno do 20-minútového súboja.

Grafický kabát a hudba

Grafické spracovanie je dokonalé na miestach, kde na tom záleží. Modelovanie motoriek, povrchu tratí a okolitého osvetlenia je kvalitné a počas hrania budí dojem skutočných motokrosových pretekov.

Jediný aspekt, v ktorom grafika zjavne zaostáva, sú detaily tvárí postáv. Samozrejme, ich modelovanie nie je hlavná priorita hry. Napriek tomuto nedostatku mi ani trochu nevadilo pokúsiť sa vytvoriť vlastnú postavu. Možnosti nie sú veľké, ale úplne postačujúce. Vytvoríte si vlastné meno a zvolíte si zo zoznamu krajinu, z ktorej pochádzate. Následne si vyberiete typ tváre z už vopred vygenerovaných modelov a hneď na to nastavenie výšky vašej postavy. Na záver si zo zoznamu zvolíte typ motorky určenej na konkrétny typ pretekov. Môžete ju pritom označiť vami zvoleným číslom jazdca. A je to.

Monster Energy Supercross recenzia - postava

Celá hra je doprevádzaná inštrumentálnou hard-rockovou až metalovou hudbou, ktorá nie je ani trochu rušivá a dokonale dopĺňa atmosféru. Ak hru prerušíte, hudba sa jemné stlmí a počuť hlavne basy, čo znie naozaj úžasne.

Verdikt – Monster Energy Supercross recenzia

Všetkým hráčom, ktorí milujú motorky, túto hru odporúčam. Ja som si ju veľmi obľúbil. Najviac si ma získala prepracovanou grafikou a skvelou atmosférou vytvárajúcou dojem skutočného športového podujatia. Na internete sa objavili správy o tom, že Monster Energy Supercross obsahuje bugy a je nestabilná. Námietky hráčov o nestabilite sa pri testovaní PC verzie nepotvrdili, aj keď treba povedať, že som našiel jedno miesto v hlavnom menu, v ktorom mi hra spadla. Tvorcovia teda budú musieť zapracovať na stabilite, no je celkom možné, že najbližší patch odstráni aj tieto náznaky problémov a budete sa môcť naplno ponoriť do zúrivého revu motorov.

Grafika: 80%
Ovládanie: 70%
Hudba: 100%
Možnosti:
90%

Celkovo: 90%

Výhody:

  • výborná grafika
  • pútavá atmosféra
  • široký výber motoriek pre jednotlivé závody
  • kvalitný hudobný sprievod
  • editor tratí
  • možnosti multiplayeru

Nevýhody:

  • trochu náročné na ovládanie
  • chýbajú presnejšie detaily tvárí postáv

Cena: 49,99 € – PC

Monster Energy Supercross vychádza na PlayStation 4, Xbox One, PC a Nintendo Switch.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť Comgad.cz.

Galéria:

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár