TEST: Ako beží Kingdom Come na rôznych PC?

TEST: Ako beží Kingdom Come na rôznych PC?

Momentálne pre vás recenzujeme jednu z najočakávanejších hier posledných rokov. České dielo Kingdom Come: Deliverance. Asi ste už počuli, že náročnosť hry na hardvér je veľká. Ako teda beží Kingdom Come na rôznych PC? Odhodlali sme sa to zistiť.

Ak váhate, či si titul zaobstarať, poradíme vám, aké železo na to budete potrebovať. Prípadne aj to, aké komponenty by vás mohli zradiť.

Na čom sme testovali

Na testy sme si zvolili tri testovacie PC, ktoré predstavujú tri rôzne varianty, ktoré by sa hráčom mohli “povaľovať” na stole. Upgradované staršie PC, herný notebook a napokon výkonné herné PC, ktoré nestojí “majland”. Zároveň sme však volili zostavy s grafickými kartami, ktoré môžeme označiť za herné aj bez prižmúrenia oka.

PC 1. predstavuje riešenie hráča, ktorý nemá veľa peňazí, no kúpil si do svojho staršieho stroja novú grafickú kartu GTX 1060 6GB, ktorá mu utiahne hry. Konfigurácia vyzerala takto:

  • Procesor: Intel Core i3 3220 3,3 Ghz Ivy Bridge – dvojjadro
  • Pamäť: 8GB DDR3
  • Pevný disk: HDD Samsung 430GB
  • Grafická karta: MSI GTX1060 6GB
  • Cena: Dnes už ťažko určiť … moderná je iba grafika a tá stojí momentálne okolo 430 EUR.

PC 2. je herný notebook. Sú obľúbené, no nie sú lacné. My sme siahli po Lenovo Legion Y920 s grafikou GTX 1070, ktorá by mala výzvu menom Kingdom Come prijať s hrdo vzpriameným pohľadom.

  • Procesor: Intel Core i7-7700HQ 2,8 – 3,8 GHz Kaby Lake – štvorjadro
  • Pamäť: 16 GB DDR4 2400 MHz
  • Pevný disk: Samsung SSD 220GB (+2 TB HDD)
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB
  • Cena: 2 329 EUR

PC 3. predstavuje desktop HAL3000 MČR 2018 Elite Ti, ktorý by si mohol kúpiť hráč disponujúci prostriedkami na herný stroj. Je v ňom najnovší model grafiky GTX 1070 Ti, takže by sa mal približovať výkonu 1080ky, ktorú dnes vďaka kryptomenám len tak ľahko nezoženiete (to isté v podstate platí aj o 1060, 1070, 1070 Ti a ďalších…).

  • Procesor: Intel Core i5-8600K 3,6 – 4,3 GHz Coffee Lake – šesťjadro
  • Pamäť: 16 GB DDR4 2400 MHz
  • Pevný disk: Kingston SSD 240 GB (+ 1 TB HDD)
  • Grafická karta: MSI GeForce GTX 1070 Ti 8GB
  • Cena: 1 570 EUR

Ako sme testovali

Aby sme dosiahli úplne reálne podmienky, testovali sme hru pohybom hlavnej postavy v rovnakých lokáciách, ktoré zahŕňajú mestské prostredie aj exteriéry s výhľadom do diaľky. Merali sme frekvenciu zobrazených snímok za sekundu v dvojminútových meraniach pri rôznych nastaveniach úrovne detailov a rôznych nastaveniach rozlíšenia. Občas sa niečo nepodarilo a tak sme vykonali dokopy vyše 50 meraní.

Na testovanie sme zvolili najčastejšie používané rozlíšenia, čiže FHD, 2K a 4K. Monitory, ktoré nám pri tom poslúžili boli:

  • FHD: Philips 226V LA – 22″
  • 2K: AOC AG322QCX – zakrivený 32″ 2K monitor
  • 4K: AOC U2868-1 – 28″ 4K monitor

Všetky merania sme uskutočnili výhradne v hernom prostredí mimo cutscén, bez otvárania mapy, inventára či iných prvkov, ktoré by frame rate ovplyvňovali. Pri notebooku sme otestovali jeho natívne rozlíšenie FHD a keďže sa nám nepodarilo donútiť externé monitory na spoluprácu v ich rozlíšení, otestovali sme výkon v simulovanom 4K. Je to technológia grafík NVIDIA s názvom DSR (Dynamic Super Resolution). Displej vtedy pracuje s vyšším rozlíšením, než na aké je vyrobený. Výkon je oproti reálnemu rozlíšeniu o kvapku nižší, no Legion Y920 má tlačidlo na pretaktovanie GPU, takže sa to v podstate vykompenzovalo. 🙂

Ako teda beží Kingdom Come na rôznych PC?

Upozornenie: Všetky čísla berte ako orientačné. Rozptyl frekvencie zobrazených snímok za sekundu (fps) je dosť veľký. Zmenou hernej scény sa môže líšiť aj o 20 fps +/-. Takisto sa môžu dosiahnuť iné čísla pri zmene niektorého komponentu PC. Vyššia hodnota je lepšia.


PC 1. GTX 1060 6GB


[table id=1 /]

[table id=2 /]

[table id=3 /]

PC s GTX 1060
Naše redakčné testovacie PC. 🙂

Komentár: Na staršom PC bola jednoznačná brzda starý klasický disk. Nahrávanie je vďaka nemu veľmi dlhé a kazí dojem z hry. Odporúčame teda KCD prevádzkovať výhradne na rýchlych SSD. V 2K bola hra hrateľná na nízkych a v FHD na vysokých detailoch. 4K variant je v tomto prípade nehrateľný. Myslíme si, že by na tom výkonnejší procesor čí rýchlejšia RAM veľa nezmenili.


PC 2. GTX 1070 8GB


[table id=4 /]

[table id=5 /]

Lenovo Legion Y920
Lenovo Legion Y920

Komentár: Pri tomto notebooku si hru najlepšie užijete v natívnom rozlíšení displeja – FHD. Displej zvládne 75 Hz, a to mu grafika poskytne niekde medzi veľmi vysokými a vysokými detailmi. Výsledky sa od zostavy s GTX 1070 Ti nejako zásadne nelíšia, čo nás trochu prekvapilo.


PC 3. GTX 1070 Ti 8GB


[table id=6 /]

[table id=7 /]

[table id=8 /]

HAL3000 MČR2018 Elite Ti
HAL3000 MČR2018 Elite Ti

Komentár: Najvýkonnejší kúsok v našom teste sa držal statočne, no tvorcovia Kingdom Come sú nemilosrdní a 4K, ultra detaily a 60fps nedoprajú ani majiteľovi takejto výkonnej a nie práve lacnej zostavy. Ani zďaleka mu nedoprajú. Aká-taká hrateľnosť v 4K je kdesi okolo vysokých detailov. Dobré vedieť, ak sa chystáte na upgrade práve kvôli tejto mimoriadne úspešnej hre.

Čo vyplýva z výsledkov meraní?

Asi ste si všimli, že čísla nie sú nijako zvlášť utešené. Tvorcovia sú si toho vedomí, a tak po novom patchi 1.3 hra pri nastavení na úroveň detailov ultra upozorní, že ide o “experimentálnu úroveň pre budúci hardvér”. 🙂

My zasa zdôrazníme, že naše merania nie sú synteticky získané v laboratórnych podmienkach, ale reálne namerané priamo v hre vo verzii 1.3. Niektoré čísla sa vám možno nebudú pozdávať, pretože rovnaká karta s iným hardvérom by produkovala možno lepšie výsledky. To je pravda. Nám však išlo aj o prezentáciu vplyvu ostatných komponentov okrem grafickej karty. Nie každý má doma super delo …

Kto si teda užije Kingdom Come v momentálne ikonickom 4K a 60 fps+ na najvyšších detailoch? Málokto, zrejme len majitelia viacerých kariet prepojených v SLI či CrossFire.

V našom teste sa nám subjektívne javila lepšia kombinácia vyššieho rozlíšenia a nižších detailov, ako naopak. Medzi jednotlivými úrovňami totiž nie je veľký rozdiel a KCD vyzerá pomerne schopne aj na nízkych detailoch. Je tam však jedna nevýhoda – doskakovanie častí objektov. Najmä postavy sa k vám budú blížiť bez hlavy, bez rúk a nôh či bez niektorých častí oblečenia (nie, žiadne nahotinky 🙂 ). Úplne sa načítajú až po výraznejšom priblížení sa k hlavnému hrdinovi. Lepšie je teda používať aspoň stredné detaily.

Na záver ešte spomenieme vplyv procesora. Zistili sme, že hra využíva CPU veľmi výrazne, bez ohľadu na počet jadier či jeho výkonnosť sa vyťaženie pohybovalo veľmi často medzi 90 a 100%. Z toho vyplýva, že na lepší výsledný frame rate by ste mali mať čo najsilnejší aj tento komponent. Recept na vychutnanie si Kingdom Come: Deliverance je teda silná trojica grafika+procesor+SSD.


Recenziu priamo na hru nájdete na tomto odkaze.


 

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár