Dom z 3D tlačiarne môže stáť len 4000 dolárov

dom z 3D tlačiarne 01

To, že je možné “vytlačiť” si dom z 3D tlačiarne, nie je žiadna novinka. Americký startup Icon však prišiel s riešením, ktoré by mohlo znamenať cestu aj pre ľudí, ktorí nemajú na klasické bývanie.

Vytvorenie takéhoto domu trvá 12 až 24 hodín a vzorový kus, ktorý firma prezentuje vôbec nevyzerá zle. Má plochu približne 60m2 a technológia údajne zvládne tlač do 75m2. To je rozmer, ktorý majú u nás bežné panelákové 3-izbové byty, takže štvorčlennej rodine by to malo stačiť. Za predpokladu, že tento údaj znamená obytnú a nie zastavanú plochu, čo výrobca nešpecifikuje.

Základný materiál je betón a ako môžete vidieť na videu aj fotkách, používa sa tiež drevo a kovy. Oproti klasickej stavbe je však postup oveľa jednoduchší, lacnejší a vďaka betónovej konštrukcii by mohol byť paradoxne aj o čosi odolnejší pri extrémne nepriaznivých poveternostných podmienkach, aké mávajú nielen v Amerike.

Nehovoriac o tom, že pri 3D tlači si môžete “vysnívať” a následne jednoducho vyrobiť tvary a konštrukcie, ktoré by bežnými postupmi vznikali len ťažko a draho.

dom z 3D tlačiarne 06

Koľko stojí takýto dom z 3D tlačiarne?

Momentálne domy od Icon stoja 10 000 USD (asi 8 000 EUR), čo tiež nie je zlá cena, no firma tvrdí, že ju plánuje znížiť až na 4 000 USD (cca 3 200 EUR), a to je hranica, ktorú by si mohol dovoliť prakticky každý. Už teraz sa hovorí o tom, že 1,2 miliardy ľudí po celom svete žije v neprimeraných podmienkach a pre nich by mohlo byť pri dobročinnom sponzoringu takéto bývanie riešením.

Spoločnosť už teraz spolupracuje s neziskovou organizáciou New Story, ktorá plánuje ich postup použiť v r. 2019 na stavbu stovky domov v El Salvadore. Okrem toho chcú tiež pomôcť bezdomovcom v USA. O ich plánoch vzhľadom na Európu zatiaľ nevieme. Dá sa však predpokladať, že takéto startupy vzniknú aj v našich podmienkach a pre menej majetných či celkom nemajetných je to dobrá správa.

Dom z 3D tlačiarne v galérii

Zdroj: iconbuild.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár