Facebook zavedie službu podobnú Patreonu

Facebook zavedie novú službu

Patreon je služba, pomocou ktorej môžete dobrovoľne finančne podporiť svojich obľúbených tvorcov obsahu. Tí vám za to na oplátku môžu ponúknuť informácie zo zákulisia, darčekové predmety, bonusový obsah atď. Facebook zavedie čosi podobné, zatiaľ iba pre malú skupinku tvorcov.

Pre koho to Facebook zavedie?

Najväčšia sociálna sieť má úžitok z toho, že tvorcovia tvoria svoj obsah a používatelia si ho viac či menej pravidelne nájdu. To asi netreba nikomu vysvetľovať. Je však pravda, že nielen menšie stránky mávajú problémy s financovaním. Pre mnohé z nich je jediný spôsob “obživy” príjem z reklamy a ten je malý dokiaľ sa stránka nestane mimoriadne navštevovanou. To vedie k preplneniu reklamami, ktorým sa potom používatelia bránia používaním adblockov (blokovací softvér proti reklamám).

Zavedenie služby, pri ktorej môžete jednorazovo či pravidelne podporiť svoje obľúbené weby, youtuberov či iných tvorcov obsahu, je preto dobrá správa aj pre používateľov Facebooku.

Okrem toho, že budete môcť svojimi ťažko zarobenými peniazmi prispieť na ich ďalšiu činnosť, bude súčasťou služieb udeľovanie odznakov. Okrem spomínaného bonusového obsahu teda za odmenu dostanete odznaky, ktoré vás odlíšia od tých, ktorí finančne neprispeli. Odznaky budú zrejme rôzne a ich vystavenie na obdiv nebude povinné. Budú sa líšiť podľa toho, ako často komentujete, zdieľate, reagujete či sledujete obsah daného tvorcu.

Pre značky a výrobcov bude takisto jednoduchšie nájsť tvorcov, s ktorými by chceli spolupracovať a sponzorovať ich. Tvorca si bude môcť vytvoriť portfólio obsahujúce informácie o jeho činnosti, na základe ktorého si ho budú môcť firmy vyhľadať napríklad na spoločné marketingové ciele.

Všetky tieto funkcie sa najskôr otestujú na vybraných tvorcoch a zatiaľ nie sú spustené v rámci širokej verejnosti. Ťažiť by z nich mali v prípade zavedenia v podstate všetci – používatelia, tvorcovia aj značky hľadajúce nepriamy kontakt s používateľmi.

Nás komentár

Zdá sa, že Facebook zavedie túto službu v rámci ďalšieho zlepšovania kvality obsahu siete. Snaží sa minimalizovať hoaxy, uprednostňovať obsah, ktorý by vás mal zaujímať a vďaka zrušeniu Prieskumníka sa zdá, že je sieť konečne na dobrej ceste. Keby sa táto služba úspešne priviedla do života, určite by sme sa radi zúčastnili aj my z TechGuru.sk, keďže na našom malom trhu je každá finančná pomoc veľmi vzácna. Prepchávať stránku reklamou však nechceme. Podporili by ste nás? 🙂

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár