Motorola Moto Z2 Play a motomods – recenzia

Motorola Moto Z2 Play a motomods titulka

Rad Moto od Motoroly je naozaj široký. Model Moto Z2 Play sa od ostatných odlišuje viacerými spôsobmi. Jeho najvýraznejšia črta je možnosť používať motomods.

Motorola Moto Z2 Play a motomods

Čo sú to motomods a prečo ich chcem? 🙂

Telefón je mimoriadne štíhly a nad jeho povrch v zadnej časti vystupuje objektív zadného fotoaparátu. Bez krytu však model asi nikto nebude používať. V spodnej časti vzadu je totiž port na pripojenie modifikačných modulov, ktoré menia funkcionalitu či zlepšujú parametre telefónu.

Znamená to, že si napríklad na telefón pripojíte modul s náhradnou batériou a on vydrží viac, alebo si pripojíte modul s reproduktorom a vytvoríte si malú diskotéku. Fantázii sa medze nekladú.

Dokonca je tu aj modul s projektorom, modul, ktorý zmení smartfón na hernú konzolu atď. … Je ich neúrekom, vyrábajú ich aj iní výrobcovia ako Motorola, a my sme niekoľko týchto motomods spolu s Moto Z2 Play vyskúšali.

Pripájajú sa cez spomínaný port naspodu zadnej časti telefónu. Ten obsahuje obnažené kontakty, ktoré je dobré zakryť jednoduchým krytom, ktorý je súčasťou balenia. Preto sme naznačili, že telefón nezostane celkom štíhly navždy. Aj s krytom je však na tom dobre, povrch je s ním drsný, takže sa telefón nešmýka, objektív foťáku však stále trošku vytŕča. Vnímame to ako detail.

Motorola Moto Z2 Play a motomods - zboku

Motomods držia na svojom mieste magneticky a v tomto smere sme nemali žiadny problém.

Konštrukcia Moto Z2 Play

Telefón sa dosť podobá na model Moto G5S Plus. Uhlopriečka displeja je 5,5″, konštrukcia je kovová, v spodnej časti nájdete ovládač na Moto gestá a farba testovaného kusa je Lunar Grey. V čom sa teda dokáže odlíšiť?

Motorola Moto Z2 Play a motomods - tlačidlá

Ovládacie tlačidlá na pravej strane sú v podstate klasika. Za malé plus považujeme tlačidlo hlasitosti rozdelené na dve časti. Príde nám to pohodlnejšie ako bežnejší spojený variant.

Niekoho asi poteší, že v spodnej časti nájde port typu USB-C, takže nebudú problémy s otáčaním konektora na kábli od nabíjačky. Navyše je tu aj port 3,5 mm jack, takže si pripojíte slúchadlá s takýmto konektorom.

Motorola Moto Z2 Play a motomods - nabíjanie

Najväčšia originalita je teda v už spomínanom porte na pripojenie motomods.

Pochváliť musíme plnohodnotný režim dual SIM. Vďaka zásuvke môžete použiť dve karty SIM a k nim ešte micro SD. Pri takomto štedrom úložnom priestore sa môže zdať, že to nebudete potrebovať, no Moto Z2 Play je model sústredený na hranie a hry zaberajú veľa priestoru.

Parametre a zameranie na hry

Na to, že dnes vládnu svetu smartfónov osemjadrové čipy, si už pomaly zvykáme. Rozdiely, ktoré môžu mať vplyv na reálne používanie, sa zvyknú ukrývať skôr vo veľkosti RAM a úložiska. V tomto smere nemá Moto Z2 Play problém. Do vienka dostal 4GB RAM a 64 GB úložisko, takže prudká spokojnosť. 🙂

Bez zaváhania zvládne spúšťanie viacerých aplikácií naraz a jeho úložný priestor poslúži aj na objemné dáta, ako sú videá či hry. To je totiž pri tomto modeli dôležitejšie ako pri iných. Podľa slova “Play” v názve ste si už asi domysleli, že je zameraný skôr na zábavnejšie aplikácie, ako tie vážne.

V tejto otázke máme dve výhrady. Grafický čip by v modeli zameranom na hry mal mať ešte o čosi vyšší výkon (viď obrázok z benchmarku). V niektorých graficky náročnejších tituloch sme pociťovali, že frame rate nie je úplne na špičke. Okrem toho výrobca nastavil citlivosť senzorov na náklon telefónu tak, aby sa čo najlepšie udržalo zobrazenie v hernej polohe na šírku. To občas vadí, ak chcete zariadenie použiť “na stojáka” a ono sa prepne …

Motorola Moto Z2 Play a motomods - na ležato

Spomenieme aj displej, ktorý je – netradične – typu Super-AMOLED a vďaka tomu ponúka vyššiu kvalitu zobrazenia. Má síce jemný nádych do modra, no to je symptóm všetkých AMOLED displejov a na rozdiel od viditeľne vyššej kvality zobrazenia to nie je veľmi výrazná črta. Najmä v hrách sme si vychutnali vyšší kontrast a sýtejšie farby.

Fotoaparát

Od zadného foťáku sme veľa neočakávali, keďže nie je duálny a telefón nie je zameraný na fotenie. To sme ho však podcenili.

Fotografie sú na veľmi dobrej úrovni, dokonca aj v šere. Pri fotení v režime makro (zblízka) sú niekedy rozostrené po okrajoch, no automatika zrejme správne predpokladá, že väčšina používateľov zaostruje zábery na stred.

Galéria záberov vytvorených s Moto Z2 Play:

Keby ste neboli spokojní, vďaka podpore motomods si môžete fotoaparát nahradiť modulom s objektívom na optický zoom, čo je ďalšie plus. Túto možnosť asi využijú len tí najnáročnejší foto-maniaci, keďže zabudovaný aparát je výborný. Videá dokáže zaznamenať v 4K / 30 fps a kvalita je veľmi podobná ako pri modeli Moto G5S Plus. Podobnosť platí aj pri optickej stabilizácii, potrebovala by zlepšiť.

Motorola Moto Z2 Play a motomods panoráma
Pokiaľ sa vám netrasú ruky, takto vyzerá podarená panoráma. Aj keď na tom Mercedese trošku čosi vidno …

Telefón sme skúšali úmyselne “rozhodiť” protisvetlom, no poradil si veľmi dobre. Poteší tiež možnosť fotiť panoramatické fotky. Treba však mať pevnú ruku. Ak sa nesústredíte na plynulé snímanie, výsledný záber môže byť poznačený zvlnenými líniami.

Predný foťák dostal k dispozícii duálny LED blesk, čo kolegovia radu Moto nemávajú, a rozlíšenie 5Mpix asi neohúri. Dokáže však natáčať video v FHD / 30 fps, takže pre selfíčkárov pohoda. Duálny LED blesk sa postará o lepšie vyváženie bielej, lepší kontrast atď.

Motomods po druhýkrát

Z motomods sme si vyskúšali niekoľko kúskov. Aktuálne ide o druhú generáciu a výborný dojem z rozšírenia funkcií telefónu môžu skaziť asi len cenovky, ktoré sú občas dosť vysoko. Pokiaľ to pre vás nie je problém, motomods sú vychytávky, ktoré sú naozaj praktické. Zakúpiť si ich možno aj cez market, ktorý je sprístupnený priamo v telefóne.

360° kamera

Tento motomod sa nám páčil najviac. Slúži na tvorbu 360°fotiek, ktoré potom môžete napríklad nazdieľať na Facebooku a sprostredkovať priateľom zážitky z prostredia, v ktorom sa práve pohybujete. Objektív vystupuje nad hornú časť telefónu a keď ho nepoužívate, chráni ho gumený kryt. Výsledné fotky nie sú, pochopiteľne, v takej kvalite, ako tie bežné. Sú však o dosť zaujímavejšie a v podstate každá z nich je zároveň selfie, keďže pri tomto type fotografie sa neschováte. 🙂

Po nainštalovaní príslušnej aplikácie môžete s týmto modulom vysielať na Facebook živé videá.

Moto Style shell

Táto modifikácia je pomerne štíhla, zrejme aj preto, že nemá nejakú širokú funkcionalitu. Účel je iba jeden, no o to zaujímavejší – po nasadení má Moto Z2 Play schopnosť nabíjať sa bezdrôtovo. Smartfón položíte na bezdrôtovú nabíjačku a to je všetko. Nabíjačku sme však na testovanie nedostali, takže vám neukážeme, ako to vyzerá, ani nevieme koľko to trvá. Zadná časť style shell vyzerá v podstate identicky, ako základný kryt modelu.

TurboPower Pack

Ako názov naznačuje, tento motomod pridá telefónu viac šťavy. No nielen to. Po nasadení začne byť Moto Z2 Play dosť hrubá, takže 3 490 mAh kapacity batérie využijete s menším uskromnením sa v tomto smere. Režimy sú dva, pričom jeden je zameraný na efektívnosť nabíjania a druhý na udržiavanie nabitia telefónu na 80% tak dlho, ako sa len dá. Po pripojení nabíjačky sa uprednostní nabíjanie zabudovanej batérie, až potom sa nabije motomod.

Šikovný bonus je v zadnej časti modifikácie, ktorá je výrazne zdrsnená. Tlačidlom zistíte na koľko je modul nabitý. Kapacitu vyjadria štyri LEDky a nabitie sa dá okrem toho overiť aj softvérovo.

JBL Soundboost 2

Prídavné reproduktory od JBL spravia z Moto Z2 Play menšiu tehlu. Takto telefón určite nebudete prenášať, no to vôbec nevadí. V prípade potreby mod nasadíte a jednuducho znova oddelíte. Ozvučíte s ním aj menšiu párty, ale naozaj iba menšiu, hlasitosť nie je extrémne vysoká. Kvalita zvuku je dobrá, aj keď by sme čakali trochu silnejšie basy. V porovnaní s externými bluetooth reproduktormi je tu výhoda v tom, že nemusíte nič spárovať. 10-hodinová výdrž batérie reproduktorov pritom tiež poteší.

Gamepad

Na záver sme si nechali modul, ktorý poteší hlavne nižšie vekové kategórie používateľov. Z telefónu zrazu spraví gamepad, takže na autobusovej zastávke či počas nudných okamihov kdekoľvek inde, si môžete pohodlne zahrať svoje obľúbené hry. S týmto modom je telefón dosť rozmerný, takže po použití ho isto budete oddeľovať. Škatuľku teda budete musieť nosiť so sebou.

Motomod gamepad Lenovo obrandovalo logom Legion, ktoré môžete poznať z jeho herných notebookov (napríklad Lenovo Legion Y720 či Y520, ktoré sme recenzovali). V porovnaní s reálnym gamepadom k herným konzolám či PC tu nechýba absolútne nič. Navyše je tu aj niekoľko ovládacích prvkov a dve červené LED v horných rohoch.

Moto gestá a výdrž batérie

Funkciu Moto gestá chválime pri všetkých modeloch radu. Ide o naozaj praktické skratky, na ktoré si človek rýchlo zvykne. Oceňujeme najmä spúšťanie fotoaparátu pokrútením zápästia, spustenie baterky potrasením a klasicky aj ovládanie pomocou snímača odtlačkov prstov v spodnej časti telefónu.

Zíde sa tiež aktivácia režimu nerušiť po otočení zariadenia displejom nadol a Moto obrazovka, ktorá vám ukáže aktuálne notifikácie, ako sú maily či správy, po priblížení sa. Napríklad mávnete rukou popred telefón a dozviete sa, či vás niekto nezháňal.

Motorola Moto Z2 Play a motomods - výdrž

Na záver spomenieme ešte výdrž batérie. Nabíjanie trvá pomerne dlho, namerali sme vyše dve hodiny. Telefón pritom vydrží približne dva a pol dňa, podľa stupňa záťaže. Počas testu sme ho nešetrili a po použití navigácie na približne 3 – 4 hodiny sa skrátila výdrž na deň a 8 hodín. Na dnešnú dobu sú to v podstate priemerné výsledky. Vylepšiť ich možno modulom s batériou, no vtedy bude telefón väčší a ťažší, takže sa toto riešenie veľmi nehodí na každodenné používanie, ale skôr na príležitosti, kedy dlhšiu dobu nebudete blízko zásuvky.

Verdikt Motorola Moto Z2 Play s motomods

Motorola Moto Z2 Play sa nám páčila a jej testovanie sme si vychutnali. Telefón nepatrí medzi drobčekov a ženy by v sivej možno neoslovil, nebyť motomods. Napríklad modifikácia na kompaktný fotoaparát, alebo prídavná batéria by mohla potešiť aj nežnejšie pohlavie. Nám sa najviac páčila 360° kamera a modul na premenu telefónu na hernú konzolu s gamepadom. Pochválime hlavne štedrý úložný priestor a plnohodnotný dual SIM, vďaka čomu je kam ukladať hry. Displej Super-AMOLED je výborný a poteší aj kvalitný zabudovaný foťák. Dizajn telefónu v sivej asi veľmi neoslní originalitou, na druhej strane bez prídavných krytov a modulov je Moto Z2 Play mimoriadne štíhly model (6 mm) a v zlatej nám príde vzhľadovo zaujímavejší. Rezervy sme našli v oblasti grafického výkonu, ktorý by sme vzhľadom na cenu a zameranie prístroja čakali vyšší. Ocenenie sme udelili za obrovské možnosti vylepšenia s motomods, úložný priestor, kvalitný displej a štíhlu konštrukciu.

Hodnotenie: 90%

Ocenenie TechGuru.sk TOP Smartfón

Výhody:

  • superštíhle celokovové vyhotovenie
  • kopa úložného priestoru
  • 4GB RAM
  • plnohodnotný dual SIM
  • výborný Super-AMOLED displej
  • možnosť vylepšovania cez motomods
  • Moto gestá
  • oba foťáky majú duálny LED blesk
  • veľmi dobrá kvalita fotografií a 4K video

Nevýhody:

  • dlhšie nabíjanie batérie
  • výkon grafiky by mohol byť vyšší
  • orientovanie snímačov na vodorovnú polohu

Parametre: osemjadro Qualcomm Snapdragon 626, 4GB RAM, 64 GB úložisko, micro SD do 2 TB, plnohodnotný dual SIM, displej 5,5″ FHD Super-AMOLED, nabíjanie TurboPower cez USB-C, port na motomods, nanovrstva odpudzujúca vodu, batéria 3000 mAh, jack 3,5 mm, zadný foťák 12Mpix duálny LED blesk, predný 5Mpix duálny LED blesk, snímač odtlačkov, mikrofón s potlačením šumu, 156.2 x 76.2 x 6 mm, 145 g, Android 7.1.1

Cena: 448,99 EUR – Moto Z2 Play

Ceny motomods: 360° kamera: 278,90 €,  Style shell: 45 € (bezdrôtová nabíjačka 23,99 €), TruboPower Pack: 65,90 €, JBL Sounboost 2: 101,84 €, Gamepad: 89 € (všetky ceny sú orientačné)

Telefón a motomods na recenziu poskytla spoločnosť Lenovo/Motorola.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár