V Singapure ľudí “zaháňa” robotický pes Spot

V časoch pandémie oceňujú vlády a inštitúcie, že robotika v posledných rokoch dosť pokročila a môžeme využívať neschopnosť robotov ako je Spot prenášať organickú nákazu. V Singapure to však dotiahli na trochu otáznu hranicu. Na dodržiavanie odstupu na verejných priestranstvách tam dohliadajú títo štvornohí roboti a ľudia sa obávajú o bezpečnosť a súkromie.

Áno, znie to ako scéna vystrihnutá zo známeho sci-fi seriálu Black Mirror, ibaže je to skutočnosť. Keď nám drony prinášajú zásielky, to nás veľmi nevzrušuje, aj keď otázka súkromia a možnosť ukradnúť zásielku budí taktiež kontroverziu. Tu však ide o to, že robot je používaný na vynucovanie disciplíny na ľuďoch. Je to skutočne také vážne a máme sa čoho obávať?

Robot Spot nie je jediný svojho druhu

Spot je robot od americkej spoločnosti Boston Dynamics, ktorá sa zaoberá robotikou už dlhodobo a spolupracuje pritom aj s vládou USA. Jej výtvory sú verejnosti pomerne dobre známe. Možno ste už videli robota menom Atlas, ktorý nedávno prekonal míľnik a dokáže urobiť salto hodné ľudského športovca. Pozrite si video z roku 2017, na ktorom vidno nielen tento úspech, ale na konci uvidíte aj bonus, ktorý ukáže ako to vyzerá, keď sa salto nepodarí.

V robotike je dvojnohý pohyb veľkou výzvou. Súbežne s Atlasom sa však pozornosti dostáva aj Spotovi, ktorý je štvornohý a často prirovnávaný ku psovi. Pred nejakým časom ľudí dosť rozrušilo video, na ktorom tvorcovia do Spota kopú a štuchajú. Verejnosť sa nad tým pozastavila, keďže je robot tak veľmi podobný ich domácim miláčikom. No v skutočnosti šlo o testy jeho stability v reálnych situáciách a keďže robot nemá žiadne, ani len simulované emócie, je rozruch trochu úsmevný.

Došlo k reálnemu nasadeniu

Dlho sme sa na robotov z Boston Dynamics iba dívali s tým, že je to všetko ešte v plienkach a kým sa čosi reálne dostane von z laboratórií, pretečie Dunajom ešte veľa vody. Máme tu rok 2020 a pandémia koronavírusu spôsobila, že došlo k reálnemu nasadeniu Spota do parku v Singapure.

V čase vzniku tohto článku práve prebiehal dvojtýždňový test, pri ktorom má Spot upozorňovať ľudí na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od ostatných, aby sa minimalizovalo riziko šírenia nákazy. Robí to tak, že okoloidúcim púšťa pripravenú nahrávku s upozornením.

Je sa čoho obávať?

V prvom rade treba povedať, že nejde o naplnenie nejakého katastrofického scenára, kde robot čosi násilím vynucuje. Je vybavený kamerami, monitoruje počty ľudí v parku a snaží sa ich upozorňovať, aby sa nespájali do veľkých skupín.

Predstavitelia Singapurského národného parku uviedli, že robot nezhromažďuje osobné dáta, ani nepoužíva video na identifikáciu osôb. Je ovládaný na diaľku, no má aj vlastné senzory, ktoré umožňujú predchádzať kolíziám s ľuďmi a objektmi v parku. Navyše má byť neustále sprevádzaný aj človekom.

Ak bude test úspešný, predstavitelia parku plánujú úplné a dlhodobé nasadenie Spota počas špičiek návštevnosti parku. Výhoda je v tom, že robot nemá potreby ako ľudský zamestnanec a nemal by prenášať nákazu, keďže nie je organický. Súčasťou plánu je aj údajné nasadenie v iných častiach mesta.

Robot Spot v Singapure

Nasadenie Spota nie je úplná novinka

Zaujímavé je, že toto nie je prvé známe nasadenie robotov ako v podstate bezpečnostných pracovníkov. V Číne aj USA už nasadili drony na varovanie, presviedčanie a usmerňovanie ľudí. Ide o drony spoločnosti Knighstcope, ktorej robot K5 pôsobiaci ako vystrihnutý z Hviezdnych vojen pred časom spadol pri verejnom nasadení do fontány.

Vtedy sa na jeho adresu dosť vtipkovalo o tom, že sme od budúcnosti očakávali lietajúce autá a namiesto toho máme samovražedných robotov.

Drony od Knightscope dostali pri pandémii softvérový update, aby mohli ľudí upozorňovať bezpečnostnými správami typu “Prosím, dodržujte bezpečný odstup.” alebo “Umývanie rúk je zábava! Och, počkať… Ja nemám žiadne ruky.”.

Spota v súčasnosti testujú aj ako pomocníka v nemocniciach pri liečbe pacientov nakazených koronavírusom. Scenár z Black Mirror sa teda nekoná a spoločnosť by mala mať z týchto technológií len úžitok.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár