Mafia: Trilogy – všetko čo potrebujete vedieť

Mafia: Trilogy

A je to tu! Detaily o remake hernej série Mafia pod názvom Mafia: Trilogy sú už vonku a isté je, že súčasťou bude aj očakávaný český dabing. V tomto článku sa pozrieme na všetky tri časti trilógie a povieme si všetko to, čo by ste mali o tejto novinke vedieť.

Všetko to začalo zhruba pred dvoma týždňami správou na Twitteri a dostali sme sa až sem. Autori niečo chystali a mnohí si mysleli, že pôjde o titul Mafia 4 či vytúžený remaster niektorej z častí. V tom sa veľmi nemýlili, čo však netušili je fakt, že pôjde o remake celej série.

Navigácia:Mafia IMafia IIMafia IIIZakúpenie a cenaKomentár Daniela Vávru

Jej súčasťou sú, pochopiteľne, všetky tri časti s príponou Definitive Edition, teda:

  • Mafia: Definitive Edition
  • Mafia II: Definitive Edition
  • Mafia III: Definitve Edition

Druhá a tretia časť trilógie je už vonku. Na tú prvú si budeme musieť ešte počkať, to sa však určite oplatí. Mafia: Trilogy je zatiaľ dostupná na Xbox One, PlayStation 4, Steam (PC) a neskôr ju môžeme očakávať aj na Epic Games. Verzie dvojky a trojky pre Google Stadia sú taktiež naplánované.

Poďme na to teda odzadu (that’s what she said), od tretej až k prvej časti.

Mafia III: Definitive Edition

Najmenej úspešná tretia časť, ktorú sme recenzovali, bola chválená pre kvalitnú atmosféru tvorenú hlavne dobovou hudbou. Kritizovaná bola najmä za repetitívnosť misií. Hra teraz dostala jemné vylepšenia, no je to v podstate to isté. Veď posúďte sami:

Znova hráte za Lincolna Claya – veterána vietnamských špeciálnych jednotek, ktorému vyvraždili rodinu. Chce sa pomstiť a vybudovať novú zločineckú rodinu, ktorá zneškodní taliansku mafiu.

Súčasťou budú aj všetky pôvodné DLC a bonusové balíčky.

DLC (v češtine) Bonusové balíčky (v češtine)
Přidej, kotě! Balíček zbraní Judge, Jury & Executioner
Na kameni kámen Balíček Family Kick-Back
Sign of the Times

Ak už vlastníte pôvodnú hru Mafia III na Xbox One, PlayStation 4 či na Steame, máte prístup k Definitive Edition úplne zdarma.

Mafia II: Definitive Edition

Druhá hra síce nedosiahla úspech prvej, no i tak je jej dôstojným nástupcom s výbornou grafikou, atmosférou a dobovými prvkami. Príbeh bol dostatočne pútavý a jeho záver mnohých rozrušil (schválne nepovieme ako).

Ani tu nepôjde o nejaké drastické zmeny, titul dostane jemne vylepšenú 4K grafiku a zvuky. Zrejme sa pritom zaobíde bez toho, aby sa porušila pôvodná dejová línia, v ktorej hrajú hlavnú úlohu Joe a Vito v Empire Bay.

Súčasťou budú taktiež všetky pôvodné DLC a bonusové balíčky.

DLC (v češtine) Bonusové balíčky (v češtine)
Zrada Jimmyho Balíček Závodník
Jimmyho vendeta Balíček Renegát
Joeova dobrodružství Balíček Vegas
Balíček Válečný hrdina

To čo platilo pri tretej, platí aj pri druhej. Ak túto časť vlastníte na Steame, automaticky dostanete prístup k Mafia II: Definitive Edition úplne zdarma.

Mafia: Definitive Edition

Azda najväčším prekvapením a niečím, na čo sa naozaj môžeme tešiť, je prvá časť tejto trilógie. Tá dostala kompletnú generálku od štúdia Hangar 13, ktoré pôvodne pracovalo na tretej Mafii a teraz vyvíja celú trilógiu.

Nová verzia prevej Mafie má prísť so 4K grafikou a HDR s tým, že sa údajne veľmi nezasahovalo do pôvodného príbehu s Tommym Angelom v mafiánskej rodine Dona Salieriho. Je teda možné, že sa príbeh trochu zmení. A ako veľmi? To netušíme, no nemalo by ísť o nič radikálne.

Prvkami, ktoré ste v pôvodnej hre nenašli, budú zberateľské predmety a dokonca aj možnosť preháňať sa po meste Lost Heaven na motocykli.

Mafia: Definitive Edition
Ukážka motocykla z Mafia: Definitive Edition

(Zdroj: mafiagame.com)

To všetko je super, no zrejme vás najviac trápi len jedna otázka. Niečo, na čo sa viacerí vypytovali a nevedeli sa dočkať kedy zistia ako to naozaj bude – áno, táto časť bude obsahovať aj český dabing! Ako presne bude znieť, to zatiaľ nevieme.

Keďže pôvodný tím už nie je možné dať dokopy vďaka úmrtiu Antonína Molčíka, ktorý daboval Dona Salieriho, je možné, že tvorcovia nejako skombinujú alebo úplne skopírujú pôvodný dabing. Pdoľa nás je dôležité, aby Toma daboval znova Marek Vašut, ostatné hlasy by sme nejako zniesli aj po zmene castingu.

Na to najlepšie si však budeme musieť počkať. Mafia: Definitive Edition príde 28. augusta tohto roku a zatiaľ si ju môžete predobjednať.


Pozri si aj: Ako bude Mafia: Definitive Edition vyzerať


K prvej Mafii pridáme malú perličku. V roku 2006 natočil hernej komunite dobre známy Mikoláš Tuček rozhovor s Tommym Angelom, pozrite si ako to dopadlo:

Ako si trilógiu môžete zakúpiť

Možností máte viacero:

  • Predobjednať si digitálnu verziu Mafia: Trilogy – dostanete okamžitý prístup k Mafia II: Definitive Edition a Mafia III: Definitive Edition, kým budete čakať na tú prvú.
  • Predobjednať si fyzickú kópiu Mafia: Trilogy – dostanete všetky tri tituly v auguste, keď vyjde prvá časť. Táto ponuka je ale dostupná len v niektorých krajinách.

Ak by ste si chceli predobjednať fyzickú kópiu na Slovensku, to bohužiaľ nejde. Ak ste ale z Čiech, máte možnosť tak urobiť pre verzie na Xbox One a PlayStation.

Podľa oficiálneho webu dáte za celú trilógiu v jednej aj v druhej verzii niečo okolo 60 € (1 636 Kč).


V správe na webe trilógie sa autori vyjadrili:

Motiv rodiny, síly a respektu prostupují všemi hrami z Mafia: Trilogy, ale motivace hlavních hrdinů jsou různé – od prosté snahy přes neutuchající chamtivost až po pomstu. Ať už je pro vás série Mafia novinkou, anebo jste odvěký fanoušek, který si chce tato slavná kriminální dramata připomenout, doufáme, že máte radost, že si můžete zahrát Mafia: Trilogy, stejně máme my radost z toho, že jsme mohli prolomit mlčení a tyto informace vám oznámit.

Komentár Daniela Vávru

Dan Vávra ako bývalý hlavný dizajnér pre pôvodnú prvú časť trilógie, ale aj scenárista pôvodnej druhej časti síce nedávno spomenul, že na Mafia: Trilogy nepracuje, no zrejme to chcelo ešte jedno vyjadrenie.

V ňom vysvetľuje a ujasňuje prečo a ako 2K Czech opustil, no taktiež čo si myslí o remake trilógie a čo by on osobne spravil, ak by mal príležitosť vyladiť pôvodnú hru.

Celý príspevok sa vám zobrazí kliknutím na ikonu Facebooku vpravo hore.

Ostáva nám už len čakať na vydanie prvej časti, ktorá by podľa toho čo vieme mala byť poriadna pecka.

Viac sa dozviete na oficiálnom webe trilógie.

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár