PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?

PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?

Vo svete herných konzol čas plynie akosi pomalšie. Kým sa vo sfére PC dejú drastické zmeny, konzoly sú dlhé roky rovnaké a kým príde nová generácia, pretečie Dunajom i Vltavou viac ako zopár litrov vody. Nová konzola od Sony je na trhu už niekoľko mesiacov, no stále je veľký problém uchmatnúť si jeden kus pre seba. K nám do redakcie však pred časom na chvíľku PlayStation 5 zavítala a naša recenzia vám sprostredkuje skúsenosti a dojmy.

Dizajn je elegantný

Konštrukcia nás v reále oproti očakávaniam trochu prekvapila. Konzola sa často zdá na obrázkoch biela, čo nie je celkom pravda. Je skôr sivá, no nejako zvlášť nám to nevadilo.

Dizajn je elegantný a krivky ladné, takže PS5 pôsobí trochu ľahšie, než v skutočnosti je (4,5 kg).

S umiestnením by ste však nemali mať problémy, keďže ju možno prevádzkovať horizontálne aj vertikálne (v balení nájdete stojan).

Tlačidlo napájania umiestnili dizajnéri do tmavého pásu, ktorý sa tiahne stredom konzoly. Umiestnenie by ušlo, keby tlačidlo nebolo veľmi malé, úzke a čierne. Takže splýva s okolím a pokiaľ by ste ho hľadali v nie celkom priaznivých podmienkach, nebudete mať radosť. Navyše, je hneď vedľa tlačidla na vysunutie disku z mechaniky. Našťastie, asi väčšina používateľov bude využívať pohotovostný režim, takže tlačidlo hľadať nemusí.

Nová PlayStation 5 prichádza na trh v dvoch verziách. Digitálna je o 100 € lacnejšia a neobsahuje Blu-ray mechaniku. My sme testovali plnohodnotný variant a musíme pochváliť zapracovanie mechaniky do dizajnu konštrukcie. Neruší, pekne splýva a nepotrebuje žiadny zatvárací mechanizmus. Takže len zasuniete a ide sa na to… ehm… Myslíme na hranie.

PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?
Vidíte tlačidlo na aktiváciu/deaktiváciu napájania? Ani my. Ale je tam.

Možno ťa zaujme aj táto téma: Nový malvér na Slovensku napáda zariadenia Apple


Konektivita

Na tele stroja nájdete niekoľko portov USB, a to vrátane USB-C, takže si budete môcť pripojiť napríklad externý harddisk či flešku.

K domácej Wi-Fi sa pripojíte bez problémov, no nechýba ani eternetový port na pripojenie káblom. To asi ocenia hlavne tí, čo majú doma slabší signál alebo chcú prosto staviť na istotu káblového pripojenia v súbojoch online.

PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?
Vrchný kábel je HDMI, spodný napájanie.

Chýbala nám možnosť priamo si pripojiť bluetooth reproduktory. Musíte mať buď dobrý zvuk v monitore (čo sme my mali, no pri monitoroch je to vzácnosť) alebo v televízore či sústave naň pripojenej. Na ovládač si možno pripojiť slúchadlá, no to nie je presne to, čo by sme od tejto generácie konzoly očakávali. Ak teda nemáte dobrý zvuk, zážitok z hier nebude úplný. Konzola sa pripája výhradne pomocou HDMI 2.1 (kábel je v balení) a čo sa týka napájania, nepotrebuje žiadny adaptér. Pripojíte ju obyčajným káblom, ktorý je súčasťou balenia.

Čo nové prináša generačný skok na PlayStation 5?

Celkovo máme pocit, že sme mali vyššie očakávania v otázke noviniek oproti PS4. To je však trochu subjektívne konštatovanie. Objektívne asi najväčší posun je v schopnosti zvládať rozlíšenie 4K a obnovovacie frekvencie až do 120 fps. Je tu však veľké “ale”.

Oboje naraz zatiaľ nie je možné (viac sa dozviete nižšie) a na úplné využitie tejto výhody ešte nie je na trhu množstvo titulov, no časom budú azda pribúdať ako huby po daždi. Podpora rozlíšenia 8K je ešte viac prípravou na budúcnosť. V tejto chvíli sme ju nemali ani na čom vyskúšať.

Test sme však vykonali na monitore AGON AG353UCG od AOC (ten vám ešte predstavíme v samostatnej recenzii), ktorý zvláda frekvencie až do 200 Hz a má uhlopriečku 35″, takže naozaj parádny herný kúsok. Konzola s takýmto monitorom spolupracuje dobre, no ultrawide rozlíšenia, ktoré podporuje, celkom dokonale nesedia až na takýto široký displej s rozlíšením WQHD.

PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?
Takto to vyzerá v spolupráci s ultrawide monitorom. (The Last of Us II)

Ide však o kombináciu vysokého rozlíšenia, vysokej zobrazovacej frekvencie, ray tracingu a efektu HDR. To je to, čo vás najviac vtiahne do deja a budete si vychutnávať poriadny herný zážitok.

Pochválime však aj zlepšené chladenie, ktoré je tento raz výrazne tichšie.


Prečítaj si tiež: Na darknete kúpite falošné identity, útok na mobil či FB profil


Ovládač robí veľkú časť atmosféry

Ovládač DualSense nám výrazne pripomína svojho predchodcu z PS4, no napriek tomu cítiť, že výrobca posunul ergonómiu ešte o kus ďalej. Veľmi dobre sa drží, nešmýka sa (azda len páčky by mohli byť v strede trochu drsnejšie) a všetko, čo sa rokmi osvedčilo, zostalo na svojom mieste. Opäť tu nájdete dotykovú plochu, port na slúchadlá s jackom aj integrovaný reproduktor.

Ten perfektne dopĺňa zvuky, ktoré vychádzajú z monitora či prijímača TV.

Zabudovaný haptický vibračný modul je taký jemný, že dokáže v kombinácii so zvukom navodiť pocit, že sa pohybujete napríklad snehom. V niektorých hrách dokonca budete mať pocit, že cítite zrnká prachu letiace vzduchom. Až také jemné a prepracované to je.

Okrem toho sa nám v prezentačnej hre Astro’s Playroom páčilo, ako možno ovládač využívať na pohyb postavičky na obrazovke. Ak sa tá potrebuje kamsi vyšplhať, vy budete nakláňať ovládač striedavo vľavo a vpravo. Popritom stláčate tlačidlá, čím sa postavička zachytáva na výčnelkoch steny, po ktorej lezie či iných objektoch. Je to skvelý prvok, ako hráča zapojiť do deja čo najviac a dokonca sa pritom trošičku aj hýbete. Nezostáva to len pri stláčaní tlačidiel.

PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?

Ovládač DualSense je napájaný zabudovaným akumulátorom. Nevieme, ako dlho sa nabíja, ani koľko vydrží, keďže nám Sony zapožičalo konzolu iba na pár dní, a tak sa nám nestihol vybiť (to je zároveň indícia, že to nebude údaj v minútach).


Nech ti neunikne: CyBeRev vaše vedomie uloží do počítača a znovu oživí


Rozhranie a hry

Z pohľadu rozhrania sa používatelia predošlej generácie isto hneď zorientujú. Ak ste však vo svete konzoly nováčik, budete mať možno trošku problém pochopiť čo, kde a ako. Rozhranie konzoly sa neustále vyvíja, pribúdajú ďalšie a ďalšie možnosti a z nášho pohľadu by to chcelo veľkú revíziu.

PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?
Rozhranie má množstvo menu a submenu, no obsahuje množstvo vychytávok a užitočných funkcií.

Dá sa na to zvyknúť, nájdete si časti, kde sa kupujú hry aj kde ich spustiť, pričom konkurencia je na tom prakticky rovnako, ale je to trochu neprehľadné… Možno pri PS6?

Ako sme už naznačili, hier, ktoré dokážu využiť obnovovaciu frekvenciu do 120 Hz, je zatiaľ veľmi málo (takmer by ste ich spočítali na prstoch oboch rúk).


Hry, ktoré na PS5 momentálne podporujú 120 fps:

Call of Duty: Black Ops Cold War (120 fps pri nižšom rozlíšení)
Call of Duty: Warzone (120 fps pri nižšom dynamickom rozlíšení) – údajne od leta 2021
Destiny 2 (120 fps v nižšom rozlíšení v zápasoch režimu Crucible)
Devil May Cry V: Special Edition (120 fps pri 1080p)
Dirt 5 (120 fps pri nižšom rozlíšení)
Fortnite (120 fps pri nižšom rozlíšení)
Monster Boy And The Cursed Kingdom (120 fps v natívnom 4K)
Nioh Collection (Nioh 1, Nioh 2 a DLC pre obe hry podporujú 120 fps pri nižšom rozlíšení)
Rainbow Six Siege (120 fps pri nižšom rozlíšení)
Rogue Company (120 fps pri dynamickom 4K)
WRC 9 (120 fps vo “výkonnostnom” režime)

Zdroj: psu.com


Všimnite si, že drvivá väčšina síce dokáže bežať v režime do 120 fps, ale nie pri 4K. V zásade si musíte vybrať, či chcete 120 fps a nižšie rozlíšenie alebo 4K, no na nižšej frekvencii.

Výrobca s konzolou dodáva aj niekoľko hier, takže sa nemusíte obávať, že by ste z nejakého dôvodu nemali od prvej chvíle čo hrať. Okrem základného Astro’s Playroom sme v testovacom stroji mali aj RPGčko Demon’s Souls a dva tituly s tematikou Spider-mana. Či je to takto aj v komerčnej verzii, nevieme, ale pravdepodobne sa to nebude zásadne líšiť.

Ukážky z hier, ktoré sme na PS5 vyskúšali (za Devil May Cry 5 ďakujeme spoločnosti Cenega):

Výkon PlayStation 5, to je to podstatné

Výkon konzoly je to, čo musí mať výrobca na pamäti, keď plánuje jej prežitie na niekoľko rokov vopred. V tomto prípade to určite cítiť. Parametre sme poznali už pred uvedením na trh, takže vás asi neprekvapí, že procesor je 8-jadrový Zen 2 od AMD podporovaný 16 GB RAM.

Výsledný grafický výkon PS5 je 10,28 Tflops, čo je veľmi slušné, aj keď je to o čosi menej, než pri konkurenčnej konzole. V praxi ten rozdiel sotva ktosi spozoruje.


Túto recenziu máš už prečítanú? moto g30: unikátny 90 Hz displej, 64 MPx foťák a perleťové telo


Úložisko je samostatná kapitola.

Od 15. apríla 2021 by malo byť možné rozšíriť si vstavané SSD. Či to bude potrebné asi nie je vôbec otázne, skôr to hraničí s istotou. Pretože pri kapacite, ktorú dnešné hry dokážu zabrať, to bude asi pre každého hráča nutnosť. Ak vám nestačí mať nainštalované povedzme tri či štyri AAA hry, otázka je iba, či si rozšírite interné SSD alebo ho doplníte o externý disk.

Interné SSD je naozaj slušne rýchle, čo sa odráža na nahrávacích časoch hier. Jeho papierová kapacita 825 GB však po odpočítaní predinštalovaného softvéru vyúsťuje do reálnej kapacity 667 GB. Nie je to zlé, ale dnes už nie je problém postretnúť hru, ktorá má viac ako 100 GB. Od nedávna by už malo byť možné upgradovať si interné SSD, takže v prípade potreby môžete nedostatok priestoru riešiť aj takto.

PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?
Na ovládanie multimediálnych aplikácií si môžete dokúpiť fyzický ovládač za 30 € (asi 700 Kč).

Po uvedení PS5 na trh ste si mohli na externý disk ukladať iba hry z PS4. Sony časom odomklo možnosť ukladať hry aj na externé disky. Problém je iba v tom, že je to pasívna záloha, aby ste hru nemuseli znova sťahovať. Na externom disku sa neaktualizuje, ani ju odtiaľ nemôžete hrať. Na to ju treba skopírovať na interné SSD.

Aby boli informácie kompletné, dodáme, že si môžete zaobstarať spomínanú digitálnu verziu PS5 bez SSD. Ako rýchlo funguje, to bude zrejme závisieť hlavne na rýchlosti vášho internetového pripojenia.

Verdikt Sony PlayStation 5

Nová PlayStation 5 útočí na naše zmysly hlavne nadupanou grafikou a priestorovým zvukom. Kombinácia rozlíšenia 4K, obnovovacej frekvencie 120 Hz a HDR je to, čo môžeme považovať za herný zážitok novej generácie. Môcť si však vychutnať 4K a 120 fps naraz, to by bol ďalší krok. Veľkú časť zážitku dotvára ovládač DualSense haptickým a zvukovým dopĺňaním toho, čo vychádza z monitora či TV. Ten musí mať dobrý zvuk, pretože pripojiť reproduktorovú sústavu priamo k PS5 v podstate nie je možné. Podľa nás by Sony malo pouvažovať nad zostručnením základného rozhrania. A to ani nebudeme zdôrazňovať, že aj napriek navýšeniu výroby oproti PS4 je neustály nedostatok konzol. Veríme však, že pri kvalite zážitkov, ktorý konzola ponúka, nás bude baviť celé roky rovnako či viac, ako jej úspešná predchodkyňa. Mimochodom, PS5 zatiaľ nevie po slovensky, ale češtinu už zvláda.

Hodnotenie: 90%

Výhody:

  • 4K 120 fps
  • ovládač DualSense vtiahne do deja
  • špičkový grafický výkon
  • elegantný dizajn
  • tichý chod
  • dobrý tepelný manažment

Nevýhody:

  • zatiaľ málo titulov na 4K 120 fps
  • rozhranie by potrebovalo zjednodušiť

Parametre: CPU: 8 jadrový AMD Zen2 3.5GHz, GPU: 10,28 TFLOPs RDNA, 36 CU 2,23GHz, RAM 16GB GDDR6 / 256-bit, úložisko: 825GB / 667 GB k dispozícii, rýchlosť 5,5 GB/s, možnosť pripojiť externý HDD, ovládač Sony DualSense, mechanika 4K UHD Blu-ray, zobrazovanie: 8K / 4K do 120 Hz, ray tracing, 3D zvuk Tempest 3D AudioTech engine

Cena: 499 € / 13 490 Kč – verzia s Blu-ray
399 € / 10 790 Kč  – digitálna edícia bez mechaniky

Konzolu na test zapožičala spoločnosť Sony.


Kam teraz? Možno ťa zaujme tento článok: Sexuálne pomôcky lákajú viac ľudí vďaka lockdownu


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár