Nový malvér na Slovensku napáda zariadenia Apple

Nový malware na Slovensku napáda zariadenia Apple

Bezpečnostný tím Check Point Research zaznamenal v týchto dňoch na Slovensku množstvo kybernetických útokov na mobilné zariadenia. Jedna z foriem súčasného agresívneho škodlivého softvéru (malvér) má dokonca mutáciu v slovenčine a zameriava sa na používateľov zariadení Apple.

Pred malvérom neuniknú ani zariadenia Apple

Vírus iPhone Calendar je malvér, ktorý infikuje mobily cez spamové kampane na platforme Apple OS. Malvér pridáva do kalendára v zariadení používateľa falošné udalosti bez jeho súhlasu. Výsledkom je, že obeť dostane upozornenie na udalosti, ktoré obsahujú podozrivé a pravdepodobne škodlivé odkazy.

„Rok 2020 priniesol explóziu útokov na mobilné zariadenia,“ upozorňuje Andrej Aleksiev, riaditeľ pobočky Check Point Software Technologies na Slovensku. Masívny rast útokov na mobilné zariadenia bol spôsobený najmä prechodom na prácu z domu.

„V kybernetickej bezpečnosti platí nové ultimátum – treba chrániť všetko.“

Takmer polovica organizácií (46 %) v roku 2020  hlásila, že ohrozenie podnikových sietí a dát spôsobil zamestnanec, ktorý si stiahol do svojho zariadenia škodlivú aplikáciu.


Možno ťa zaujme: Čo nás bolí po roku práce s počítačom v lockdowne?


Spoločnosť Check Point Research publikovala zistenia o bezpečnosti mobilných zariadení vo výročnej správe Mobile Security Report 2021. Dáta zhromažďovala od januára do decembra 2020 na základe monitoringu 1 800 organizácií vo svete a výstupov najväčšej kolaboračnej siete na boj proti kybernetickej kriminalite Check Point’s ThreatCloud intelligence.

Až 97 percent monitorovaných organizácií čelilo mobilným hrozbám vedených rôznymi vektormi, čo znamená rôzne cesty útokov a spôsoby interakcie s cieľom. Phishing tvoril 52 percent útokov na mobilné zariadenia a škodlivý softvér sa často skrýval v aplikáciách, ktoré údajne poskytujú informácie súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.

Nebezpečné aplikácie aj na Google Play

Celosvetovo vlastní mobilné zariadenie viac ako 3,5 miliardy používateľov. Odhaduje sa, že viac ako 85 percent týchto zariadení, približne tri miliardy, používa operačný systém Android, takže kybernetickí zločinci sa aktívne zameriavajú na túto mnohopočetnú používateľskú základňu. Odhaduje sa, že od septembra 2019 bolo chybou zabezpečenia ohrozených osem percent všetkých aplikácií Google Play.


Prečítaj si tiež: Na darknete kúpite falošné identity, útok na mobil či FB profil


Najmenej 40 percent mobilných zariadení na svete je vo svojej podstate zraniteľných voči kybernetickým útokom z dôvodu ich chýb v čipových súpravách a potreby urgentných opráv.

Pravidelné aktualizácie operačných systémov sú nevyhnutnosťou. Mobilné zariadenia by mali byť vždy aktualizované na najnovšiu verziu operačného systému, aby boli chránené pred zneužitím zraniteľností. Rovnako je dôležité pravidlo inštalácie aplikácií iba z oficiálnych obchodov s aplikáciami. Inštaláciou aplikácií iba z oficiálnych obchodov sa znižuje pravdepodobnosť neúmyselnej inštalácie mobilného malvéru alebo škodlivej aplikácie. Stále aktuálne je aj pravidlo opatrnosti voči verejným Wi-Fi sieťam.

Zdroj: TS


Obzeráš sa po novom mobile? Skús Motorolu: moto g30: unikátny 90 Hz displej, 64 MPx foťák a perleťové telo


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár