Externá zvuková karta Creative SoundBlaster X3 recenzia

Externá zvuková karta Creative SoundBlaster X3 recenzia

Od čias, kedy sa zvukové karty stali súčasťou základných dosiek, už nie sú takou veľkou témou. Každý ich považuje za samozrejmosť a veľmi sa nesleduje kvalita ich výstupu. V skutočnosti však dokáže externá zvukovka a D/A prevodník ako SoundBlaster X3 od Creative zásadne vylepšiť vaše zážitky nielen v hernej sfére, ale aj v ďalších oblastiach.

Dizajn a konektivita

Z pohľadu dizajnu tu veľmi nebolo čo riešiť. Výrobca sa snažil o čo najvýraznejšiu jednoduchosť, a tak dal prístroju podobu veľkého kruhového ovládača obklopeného prostou plastovou krabičkou.

Je to účelné, na stole nezaberie veľa miesta a kruhový ovládač na reguláciu hlasitosti výstupu budete určite používať často. Je totiž dosť “návykový”, a preto je dobré umiestniť X3 kdesi poruke. Keď na vás napríklad v hre “vyskočí” hlučné intro, okamžite siahnete po ovládači a výstup stlmíte.

Externá zvuková karta Creative SoundBlaster X3 recenzia
Zbaviť SoundBlaster X3 prachu nie je práve ľahká úloha.

Pokiaľ budete X3 používať ako medzistupeň medzi počítačom a reproduktormi, v podstate vám stačia dva káble. Jedným napojíte prístroj na linkový výstup počítača (jack 3,5 mm) a druhý stačí zasunúť do portu USB (do zvukovej karty vedie USB-C).


Po tejto recenzii si môžeš prečítať toto: Kingston premenúva HyperX na Kingston Fury


Tým sa však možnosti, pochopiteľne, nekončia. Na prednej strane nájdete analógový vstup na mikrofón a výstup slúchadiel. Môžete pritom použiť aj obyčajné slúchadlá, no oveľa silnejší zážitok poskytnú modely od Creative, ktoré podporujú holografickú zvukovú technológiu SXFi, o ktorej sme už písali v minirecenzii na Creative SXFI AIR + pred Vianocami.

V skratke možno zhrnúť, že priestorovosť SXFi a vernosť reprodukcie je tu dosahovaná nasnímaním tvaru vašich uší a hlavy a následným prispôsobením zvuku. Výsledok je úžasný a ťažko sa popisuje slovami.

X3 nechýba ani optický výstup a porty jack na reproduktorové sústavy s viacerými satelitmi do konfigurácie 7.1. Pokiaľ teda máte v PC slabú zabudovanú zvukovku, čo je veľmi častý jav, týmto spôsobom si z neho vyrobíte domáce kino s priestorovým zvukom.

Na zmenu režimov a vstupov slúžia tri tlačidlá, prakticky umiestnené v blízkosti kruhového ovládača. Ten je orámovaný LED obrubou, ktorá dáva najavo, v akom stave sa zariadenie práve nachádza.

Skúsenosti z testovania

Creative SoundBlaster X3 sme testovali dlhodobo, aby sme vám vedeli poskytnúť skutočne relevantné poznatky z reálneho používania.

Prístroj počuteľne zdvihne kvalitu zvuku a dosť zásadne mu v tom pomáha mobilná aplikácia SoundBlaster Command. Pomocou bluetooth vo vašom mobile sa spáruje s X3kou a následne si môžete meniť parametre zvuku.


Neunikla ti náhodou táto téma? Co si zahrát? Tohle jsou ty nejlepší příběhové hry


Môžete si tu aktivovať priestorový zvuk SXFi, menší háčik, no logický, je v tom, že len ak máte k X3 pripojené zariadenie, ktoré ho podporuje.

Ekvalizér ale možno využiť v každom prípade. Ako to už býva, nájdete v ňom prednastavené profily na počúvanie hudby, hranie hier či sledovanie filmov. Okrem toho si však môžete doladiť zvuk po svojom v 10 frekvenčných pásmach.

Okrem toho je tu tiež možnosť zvýraznenia basov, stredov či výšok a všetky zmeny reagujú v reálnom čase s minimálnym oneskorením. Zvuk si teda modelujete pri jeho počúvaní, čo je najpohodlnejší spôsob.

Treba však poznamenať, že aplikácia nie je navrhnutá práve prakticky. Pri každom návrate do nej sa znova nadväzuje spojenie s X3 prostredníctvom bluetooth a to chvíľku trvá… Ak v tej chvíli potrebujete napríklad na diaľku stlmiť hlasitosť, nie je to dobré riešenie.

Aplikácia SB Command je prehľadná, no nepružná

X3 však neposlúži iba v spolupráci s PC. Podporuje niekoľko ďalších platforiem vrátane Macu, PlayStation a Nintendo Switch (zdá sa, že Xbox nie je podporovaný), kde si určite každý nájde ďalšie výhody. Napríklad scout mode je režim, v ktorom budete v hrách lepšie počuť kroky nepriateľa.


Možno ťa zaujme aj tento článok: Prečo Česi a Slováci kupujú inteligentné hodinky a náramky?


Na všetkých platformách nie sú podporované všetky výhody (ako priestorový zvuk 5.1/7.1), takže si to treba vopred overiť v tejto tabuľke:

Creative SoundBlaster X3 functions support

Je možné aj napojenie na smartfón, no prístroj by si z neho “bral šťavu”, keďže je napájaný prostredníctvom USB, takže je otázne, ako dlho by vám reprodukcia vydržala.

Verdikt Creative SoundBlaster X3

Creative SoundBlaster X3 nám zlepšil život. Počas testovania sme si vychutnávali kvalitnejší a presne prispôsobený zvuk. Šikovná aplikácia v mobile zabezpečí, že ak sa napríklad dívate na film z gauča, nemusíte vstať k počítaču a ekvalizér či hlasitosť si upravíte na diaľku. Škoda len, že aplikácia je dosť nepružná a pri každom spustení sa pomerne dlho páruje so zariadením. Na svoje si prídu aj tvorcovia obsahu a hráči, keďže si cez externú zvukovku môžu pripojiť aj mikrofón, reproduktorovú sústavu v konfigurácii 7.1 či slúchadlá s priestorovým zvukom SXFi.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie TechGuru SK / CZ

Výhody:

  • jednoduchý, no elegantný dizajn
  • široké možnosti konektivity
  • podpora priestorového zvuku SXFi
  • možnosť manažovania mobilnou apkou
  • 10-pásmový ekvalizér a zvýrazňovače frekvenčných pásiem
  • možnosť využiť na rôznych platformách

Nevýhody:

  • mobilná aplikácia je dosť nepružná

Cena: 115 € / 3 000 Kč

Parametre: PCM 24 – 32-bit., 48, 96, 192 kHz, podpora Dolby Digital Live 16-bit., 48 kHz, podpora slúchadiel do 600Ω, dynamický rozsah DAC 115 dB, THD+N (Stereo): 0,0004 %, ADC z mikrofónu 104 dB, THD+N: 0,0017 %, rozmery: 129 × 129 × 40,6 mm, hmotnosť 330 g

Prístroj na recenziu poskytla spoločnosť Creative.


Prečítaj si tiež toto: Zbohom, televízia, prichádzajú hologramy


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár