Musk poslal odkaz Rusom, ktorí chcú zostreľovať jeho satelity SpaceX Starlink

Musk poslal odkaz Rusom, ktorí chcú zostreľovať jeho satelity SpaceX

Po vypuknutí vojenského konfliktu na Ukrajine zareagoval Elon Musk zasielaním vybavenia Starlink na satelitné pripojenie k internetu. Snaží sa tak bojovať proti ruskej propagande. Ruská strana však v podstate vyhlásila, že satelity Starlink patriace jeho firme SpaceX považuje za legitímne ciele.

Od začiatku konfliktu dodal E. Musk na Ukrajinu už vyše 10-tisíc kusov vybavenia Starlink na pripojenie k satelitnému internetu. Používateľov varoval, aby paraboly skrývali, keďže generujú určité množstvo tepla a tak je relatívne ľahké na ne zamerať zbrane. Dodal tiež, že odporúča Starlink používať len na obmedzený čas, pokiaľ je to nutné.

Rusko Starlink SpaceX
Paraboly Starlink generujú určité množstvo tepla

Na valnom zhromaždení Organizácie spojených národov vydala ruská delegácia v teto súvislosti zvláštne vyhlásenie. Podľa nej využívajú Spojené štáty americké súkromnú komunikačnú infraštruktúru na vojenské účely a preto ju možno považovať za “legitímne ciele”, ak by boli použité proti Rusku.


Prečítaj si tiež: Ste „dezolát“? Google vás naučí ako nepodľahnúť dezinformáciám


Do tejto definície má spadať viacero amerických súkromných firiem pôsobiacich na Ukrajine, pričom konkrétne satelity SpaceX Elona Muska môžu byť využívané napríklad na navigáciu dronov na bojisku či ako komunikačný a ovládací systém.

Rusi majú protisatelitné rakety

Rusko nedávno predviedlo svoj protisatelitný raketový systém. Test vyvolal vlnu nevôle, keďže zničenie starého ruského satelitu prinieslo na už znečistenú obežnú dráhu Zeme množstvo nových úlomkov. Po tomto teste sa dokonca museli skryť aj ruskí kozmonauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice, keďže úlomky znamenali potenciálne bezpečnostné riziko.

Konstantin Voroncov z ruského Ministerstva zahraničných vecí uviedol:

“Chceme upriamiť pozornosť na extrémne nebezpečný trend, ktorý posúva vesmírne technológie za hranice neškodnosti a stal sa výrazným najmä počas udalostí na Ukrajine. Konkrétne ide o využívanie elementov civilnej a komerčnej infraštruktúry vo vesmíre na vojenské účely pre Spojené štáty americké a ich spojencov.”

Vo svetle spomínaného testu antisatelitných rakiet možno konštatovať, že z ruskej strany zrejme nejde o planú hrozbu. Na druhej strane sa najbohatší človek sveta E. Musk už dávnejšie vyjadril v tom zmysle, že jeho firma dokáže družice vypúšťať rýchlejšie, ako by ich dokázali antisatelitné rakety likvidovať.

Po aktuálnej hrozbe na pôde OSN svoje stanovisko doplnil:

“Ak sa pokúsite zničiť Starlink, nebudete to mať ľahké, keďže ide o 2-tisíc satelitov. To si vyžiada množstvo antisatelitných rakiet. Dúfam, že si to nebudeme musieť vyskúšať, no verím, že sme schopní vypúšťať družice rýchlejšie, než oni [Rusko] dokážu vystreľovať antisatelitné rakety.”

V rozhovore pre server Bussiness Insider miliardár zdôraznil, že Spojené štáty americké, resp. ich vláda, toho robí viac ako sa zdá, aj keď jej kroky nie sú “pre verejnosť príliš viditeľné”. Napokon dodal:

“Je dôležité urobiť čosi zásadné. Nemôžeme Putina nechať obsadiť Ukrajinu. To je šialené.”


Zaujímavá aktualita: Druhá najväčšia kryptomena ethereum začala novú „zelenú“ éru – ťažiari končia


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár