Recenzia: Logitech G413 TKL SE je lacná herná klávesnica

Recenzia klávesnice Logitech G413 TKL SE

Tentokrát sme sa pozreli na mechanickú klávesnicu G413 TKL SE od Logitechu. Ide o produkt spadajúci do kategórie gamingu, teda primárne určený pre hráčov, čo to v tomto prípade znamená?

Dizajn je jednoduchý a strohý

Pri prvom pohľade si možno všimnúť, že klávesnica nemá žiadne klasické moderné prvky, ktoré majú poslúžiť najmä hráčom, ako napríklad RGB podsvietenie alebo makro klávesy – teda tlačidlá, ktorým je možno priradiť špecifickú funkciu. Nemá ani multimediálne tlačidlá na ovládanie hlasitosti, či iných funkcií.

Dizajnovo ide teda o pomerne jednoduchý koncept so štandardným umiestnením klávesov, na ktorý sme zvyknutí aj pri bežne dostupných kancelárskych modeloch.

Recenzia klávesnice Logitech G413 TKL SE

Čím je teda klávesnica zameraná na hráčsku komunitu? Nie je to len klasický kancelársky model s nálepkou hráčskeho pre vyššiu cenovku?

Viacero verzií

Pre náš test G413 sme si zvolili verziu Tenkeyless SE, ktorá prišla na trh v roku 2022. Tenkeyless vyhotovenie znamená, že klávesnica nemá numerickú časť, takže má o 10 klávesov menej a jej najväčšou výhodou je kompaktnosť.

Pri celkovej dĺžke iba 35,5 cm skutočne zo stola neukrojí veľký kus, pôsobí elegantne a priestorovo šetrne. Avšak odobratie kláves má aj iný praktický dôvod a ten sa prejaví najmä pri hraní, kedy sú všetky potrebné tlačidlá po ruke a súčasne vzniká väčši priestor pre manévrovanie myšou po stole.

Recenzia klávesnice Logitech G413 TKL SE

Vrchná strana klávesnice je potiahnutá hliníkom a napriek skromným rozmerom je ťažšia, než sa zdá. Vďaka tomu sedí na stole pevnejšie, aj keď sa používateľ o ňu oprie rukou. Tento efekt je umocnený pogumovaním na spodnej strane, ako aj na nožičkách.

Pre fanúšikov numpadu, čo problém s miestom na stole neriešia, je klávesnica dostupná aj vo väčšej verzii G413 SE, ktorá obsahuje štandardný počet klávesov.

Čo nám vyslovene chýbalo, je absencia klávesu print screen (prtscr). Aj keď cieľom bolo šetriť miesto a vo Windows funguje na screenshoty iná klávesová kombinácia (shift+Windows+S), nejednému používateľovi bude určite chýbať. Uvítali by sme aj windows lock na jednoduché zamedzenie nechcenému prechodu na plochu.

Kábel a spínače

Chýbal nám tiež opletený kábel, keďže k dispozícií je iba obyčajná zraniteľnejšia verzia. Jeho dĺžka 1,8 m by mohla stačiť každému. Absentuje aj opora zápästia, ktorú by určite ocenil každý hráč.

Samotné klávesy sú vyrobené z PBT plastu, ktorý sa vyznačuje vyššou odolnosťou, avšak spínače sú iba vo verzii tactile. Možnosti linear a clicky k dispozícií pri tomto modely nie sú. Napriek tomu je písanie na klávesnici pohodlné, aj keď pomerne hlučné.

Hoci výrobca neuvádza redukovanie input lagu – vstupného oneskorenia, pocitovo klávesnica reaguje na stlačenie kláves okamžite a nezaznamenali sme žiadny rozdiel oproti iným modelom, ktoré túto funkciu majú.

Užitočné funkcie

Čím však G413 TKL SE disponuje, je tzv. key rollover pre šesť klávesov, teda možnosť zaregistrovať naraz až šesť stlačení. Táto funkcia garantuje že akákoľvek kombinácia v tomto rozmedzí bude fungovať správne, čo ocenia najmä hráči, pre ktorých je bežné stláčanie viacerých kláves súčasne (napr. shift+w+medzerník atď.).

Ďalšou vychytávkou je anti-ghosting, ktorá priamo nadväzuje na funkciu key rollover. Jej účelom je zabezpečiť, aby sa poradie stlačených klávesov nezmenilo, prípadne zaznamenalo aj pri rýchlom  súčasnom stlačení.

Nedostatok sme objavili v pocite, ako hlboko treba kláves stlačiť, kým spínač zareaguje. Možno je to ale len vec zvyku.

Softvér G Hub

Logitech využíva pre svoje zariadenia softvér G Hub, ktorý je pomerne prehľadný a ľahko sa v ňom pracuje.

Bohužiaľ pre fanúšikov farieb máme zlú správu. Klávesnica je vybavená iba kvázi bielym LED podsvietením, takže iné farby ani profily nie sú nastaviteľné ani cez G hub. Dokonca pri tomto modeli nie je ani potrebné mať softvér nainštalovaný.

Tu sme práve objavili drobný nedostatok. Ak už máte G Hub nainštalovaný kvôli inému zariadeniu, pri nastavení profilov a farieb (napr. na myši Logitech) nie je možné docieliť rovnakú farbu akou je podsvietená klávesnica. Aj pri zvolení čisto bielej sa stále zdá jemne bledomodrá.

Zostáva buď sa zmieriť s faktom, že zariadenia budú svietiť rôznou farbou, alebo si na myši vypnúť podsvietenie úplne, keďže klávesnica túto možnosť neponúka a pri zapojení sa automaticky podsvieti.

Verdikt Logitech G413 TKL SE

Model G413 TKL SE je v nižšej cenovej kategórií a pri porovnaní s ostatnými mechanickými klávesnicami ponúka iba nutné minimum funkcií. Ak však hľadatáte hernú klávesnicu za rozumnú cenu bez nutnosti farebného koncertu, ktorá dizajnom nepripomína niečo z inej galaxie, je ľahko prenosná a ste fanúšikom tactile klávesov, tento produkt je určený práve pre vás. Pre príležitostného hráča, ktorý pracuje v kancelárii a v kolektíve, by sme tento model neodporučili práve kvôli hlasitému zvuku pri písaní.

Hodnotenie: 70%

Plusy

  • Elegantný dizajn
  • Kompaktnosť
  • Okamžitá odozva
  • Anti-ghosting a key rollover

Mínusy

  • Absencia prtscr a windows lock
  • Nutnosť hlbšie stláčať klávesy
  • Nedá sa vypnúť ani zmeniť podsvietenie

Cena: 50 € / 1 070

Klávesnicu G413 TKL SE na test poskytla spoločnosť Logitech.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár