Kde sa máš naučiť MS Office keď ťa to v škole nenaučili a všetci zamestnávatelia to vyžadujú?

V dnešnej digitálnej dobe je znalosť práce s počítačom a tiež aj s balíkom MS Office pre mnoho zamestnávateľov nevyhnutná a často sa stáva predpokladom pre úspešnú kariéru. So základmi MS Office sme sa mohli stretnúť už na informatike na základnej či strednej škole, kde boli osnovy postavené na základoch tohto balíka a jednotlivých programoch ako napríklad MS Excel, MS Word, MS PowerPoint a podobne. No ruku na srdce, drvivá väčšina z nás to možno nepokladala v tom veku za dôležité a týmito hodinami len tak preplávala

V tejto dobe sa však na mnohých pracovných pozíciách vyžaduje aspoň pokročilá znalosť jednotlivých programov. Úprimne povedané, určite ti k tomu nebudú stačiť poznatky MS Office, ktoré si nadobudol počas štúdia na základnej a strednej škole. Nikto učený z neba nespadol a je viac než jasné, že niektoré veci sa musíš jednoducho v živote naučiť sám. K tým patrí aj znalosť jednotlivých MS Office programov, teda, pokiaľ sa hlásiš na pracovné pozície, kde to zamestnávatelia vyžadujú.

Ak sa nachádzaš v situácii, kde ťa škola nič v tomto smere nenaučila a cítiš potrebu nadobudnúť tieto zručnosti, nemusíš sa obávať. Teraz už existuje veľké množstvo možností, ako sa naučiť MS Office, a to aj bez toho, aby si sa musel zúčastňovať na klasických školeniach a sedel tam ako v škole.

Ako a kde sa teda učiť?

  • Online kurz Microsoft Office – Na internete už nájdeš množstvo online kurzov, ktoré ťa môžu naučiť základy aj pokročilé techniky používania MS Office. Tieto kurzy ponúkajú interaktívne lekcie, video návody a cvičenia, ktoré ti pomôžu rýchlo sa zorientovať v rôznych programoch ako Word, Excel, PowerPoint a ďalších.
  • Online videá a tutoriály – Webové stránky ako YouTube obsahujú množstvo videí a tutoriálov, ktoré ti ukážu, ako používať rôzne funkcie a nástroje v tomto balíku. Stačí si len vyhľadať konkrétny program alebo funkciu, o ktorej chceš vedieť viac.
  • Online fóra a komunity – Existuje množstvo online fór a komunít, ktoré sa zaoberajú MS Office. Tieto platformy ti umožnia komunikovať s inými ľuďmi, ktorí majú skúsenosti, a môžeš sa ich pýtať otázky, zdieľať tipy a triky a získať cenné rady.

Čo je najvhodnejšie?

Najlepším možným učením sa, je absolvovanie online kurzov, ktoré sú veľmi prepracované a dokážu ťa naučiť všetky potrebné znalosti. Najlepšie na týchto kurzoch je, že ich môžeš absolvovať kedykoľvek a kdekoľvek budeš chcieť, pretože od teba nevyžadujú, aby si si našiel čas a sadol si za školskú lavicu. Proste si ho zapneš kedy máš chuť a čas. Nezabudni však na to, že nestačí len pozerať. Prax je presne to, čo potrebuješ tiež.

Na Skillmea.sk si nájdeš viac ako 25 Microsoft Office kurzov, z ktorých si môžeš jednoducho vyberať tie, ktoré sa potrebuješ naučiť. V ponuke tu nájdeš MS Word, MS PowerPoint, MS Excel, Outlook, Google Sheets, Google kalendár, SharePoint, Power BI a ďalšie.


Prečítaj si tiež: Budúcnosť umelej inteligencie: Sme svedkami zrodu druhu robosapiens?


Nemusíš sa určite učiť všetko naraz. Pokiaľ si hľadáš prácu, kde od teba potrebujú, aby si vedel pracovať s MS Word alebo MS Excel, začni tým čo potrebuješ. Výhodou je, že sú kurzy rozdelené aj podľa úrovne tvojich znalostí. Teda od začiatočníka, cez pokročilého, až po experta. Ak už máš základy v malíčku, pokojne tento kurz preskoč a vrhni sa na kurzy pre pokročilých. Avšak, ako sa hovorí, aj opakovanie je matka múdrosti, a možno nebude na škodu, aby si si precvičil aj základy. Pokiaľ sa chceš naučiť aj niečo navyše, nakoľko v tejto dobe je veľmi veľké pozitívum, ak vieš pracovať vo viacerých programoch, môžeš sa vrhnúť aj na ostatné kurzy. Tým získaš nové vedomosti, ktoré sa ti v budúcnosti môžu zísť.

Veľmi dobrým doplnkom je napríklad pre MS Excel aj kurz Excel vzorce, kde sa naučíš pracovať so základnými funkciami, ktoré určite v práci využiješ a možno aj zamachruješ, pokiaľ ti dajú spracovať veľké tabuľky. Ďalším skvelým doplnkom pre MS Excel môže byť aj kurz VBA programovania, po ktorom budeš pracovať oveľa efektívnejšie a rýchlejšie.

Nezabudni, že najlepšie sa naučíš všetko, ak si to budeš popri kurzoch skúšať v danom programe ty sám. Je jedno či sa budeš učiť vzorce, alebo sa budeš učiť robiť premakané prezentácie. Všetky získané vedomosti z kurzu, si po každej hodine vždy vyskúšaj aj v praxi. Praxou sa naučíš najviac. A pokiaľ budeš chcieť vedieť aj niečo iné, alebo budeš mať nejaké nezodpovedané otázky, pokojne sa obráť na nejakú online komunitu, ktorá ti určite veľmi rada pomôže.

Článok vznikol v spolupráci so Skillmea.sk

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár