V USA zavádzajú povinné automatické brzdenie áut

V USA zavádzajú povinné automatické brzdenie áut

Od roku 2029 budú musieť všetky nové osobné autá, dodávky a terénne vozidlá v USA obsahovať systém na automatické brzdenie

Všetky novovyrábané osobné autá, SUV a pickupy v USA budú musieť byť vybavené vylepšeným systémom automatického núdzového brzdenia (AEB). Americké ministerstvo dopravy vydalo nové nariadenie, ktorým sprísnilo doterajšie požiadavky, aby sa zabránilo mnohým úmrtiam v dôsledku dopravných nehôd.


Prečítaj si tiež: Briti vyšetrujú web OnlyFans pre nedostatočnú ochranu detí


Systémy AEB budú musieť:

  • Zastaviť vozidlo pred zrážkou s iným vozidlom vpredu pri rýchlostiach do 96 km/h.
  • Zastaviť vozidlo pred chodcom pri rýchlostiach do 72 km/h.
  • Fungovať efektívne v dennej aj nočnej prevádzke.
  • Rozpoznať a reagovať na chodcov a cyklistov.

Nové pravidlá vyžadujú, aby systémy fungovali efektívne pri vyšších rýchlostiach, dokázali sa v noci vyhnúť chodcom a cyklistom a aktívne zastavili vozidlo pri hroziacom náraze. Ide o reakciu na výskumy, ktoré dokazujú, že aktuálne systémy sú nedostatočne účinné napríklad pri bežných rýchlostiach, alebo pri zlých svetelných podmienkach.


Bude ťa zaujímať: Naštvaní predplatitelia rušia Netflix. Núti ich pozerať reklamy


Podľa amerických úradov majú nariadenia zabrániť desiatkam tisíc zranení a úmrtí ročne. Vláda zároveň pripravuje podobné pravidlá pre ťažké vozidlá, pre ktoré sú dopravné kolízie tiež časté.

Americké úrady uvádzajú, že dopravné nehody síce v poslednom roku mierne klesli, no už tretí rok po sebe si vyžiadajú vyše 40 tisíc ľudských životov ročne.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár