AKTUÁLNE: Slnečná búrka ohrozuje satelity Starlink a spôsobuje polárnu žiaru

AKTUÁLNE: Slnečná búrka ohrozuje satelity Starlink a spôsobuje polárnu žiaru

Silná geomagnetická búrka, ktorá zasiahla Zem, spôsobuje problémy satelitom Starlink patriacim spoločnosti SpaceX Elona Muska

Búrka dosiahla v piatok večer 5. stupeň na 5-bodovej škále geomagnetickej aktivity, čo je najsilnejšia úroveň od roku 2003. Elon Musk na sociálnej sieti X potvrdil, že satelity Starlink sú pod veľkým tlakom, no zatiaľ odolávajú.

Spoločnosť Starlink však už hlási výpadky služieb. Geomagnetická búrka môže narušiť navigáciu, komunikáciu, elektrické siete a ďalšie služby. Starlink, ktorý vlastní približne 60 % všetkých satelitov na obežnej dráhe Zeme, je dominantným hráčom na trhu satelitného internetu. Výpadky jeho služieb tak môžu mať významný dopad na používateľov po celom svete.


Prečítaj si tiež: Ekologickí aktivisti sa pokúsili dostať do gigatovárne Tesly


Podľa amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) môže búrka pretrvávať aj cez víkend a spôsobiť ďalšie problémy. Búrka spôsobila aj veľkolepú polárnu žiaru, ktorá bola viditeľná aj v oblastiach, kde sa bežne nevyskytuje.

To znamená aj na území Českej republiky a Slovenskej republiky, v USA to bolo v Texase, Alabame či na Floride. Na vyfotografovanie mimoriadnej polárnej žiary stačí miesto s minimálnym svetelným smogom a obyčajný fotoaparát v mobile. Zafarbenie oblohy bolo ružové, zelené či fialové.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár