Steam: Vaša herná knižnica zomrie s vami

Steam: Vaša herná knižnica zomrie s vami

Ak ste vášnivým hráčom a vlastníkom bohatej knižnice hier na platforme Steam, možno vás nepoteší správa, že po vašej smrti vaše digitálne dedičstvo zomrie spolu s vami

Podľa informácií zverejnených portálom Ars Technica totiž nie je možné previesť účet na Steame na inú osobu ani ho zdediť.

Táto skutočnosť vyplýva z odpovede zákazníckej podpory Steam na otázku jedného z používateľov. Podpora jasne uviedla, že účty a hry na Steame sú neprenosné a nie je možné poskytnúť prístup k účtu inej osobe ani zlúčiť jeho prístup s iným účtom. A to ani prostredníctvom závetu, čiže takzvanej písomnej poslednej vôle.

Možno by ste si mysleli, že stačí zanechať dedičovi prístupové údaje k účtu, ale ani to oficiálne nie je možné. Podmienky používania služby Steam totiž výslovne zakazujú zdieľanie hesla s inými osobami. Ak by ste sa rozhodli porušiť toto pravidlo, riskujete nielen stratu prístupu k svojmu účtu, ale aj právne následky.

Z ľudského hľadiska asi riskujete iba to, že vám váš potomok bude na smrteľnej posteli kritizovať herný vkus, prípadne množstvo hodín strávených v Zaklínačovi 3.


Prečítaj si aj toto: ICQ končí po 30 rokoch. Áno, ešte to existovalo


Táto situácia vyvoláva otázky o vlastníctve digitálneho obsahu a o tom, čo sa s ním stane po smrti majiteľa. V prípade Steamu je odpoveď jasná: vaša herná knižnica zomrie spolu s vami.

Toto vyhlásenie Steamu je tiež zaujímavé v kontexte nedávnych udalostí, kedy sa začalo hovoriť o tom, či vôbec digitálne vlastníctvo softvéru v službách ako Steam, Epic Games Store či GOG Galaxy vôbec je vlastníctvom alebo len prenájmom. Zdá sa totiž, že keď sa služba rozhodne nejakú hru vyradiť z ponuky, môže vám ju odobrať, aj keď ste za ňu zaplatili desiatky či stovky eur.

Steam: Vaša herná knižnica zomrie s vami
Celá vaša zbierka je podľa Valve neprenosná

Hráčov takýto prístup digitálnych distribútorov rozhorčuje a vyvoláva to dojem, že si hry nekupujú, ale iba prenajímajú na neurčitý čas.


Keď dočítaš: Naštvaná Scarlett Johanssonová zvažuje žalobu proti OpenAI


Povedzme si úprimne, to v boji proti pirátskemu obsahu vôbec nepomáha. Nelegálny softvér vám – paradoxne – nielen, že nikto nevezme, ak ho spoľahlivo uložíte. Ale ho môžete zanechať aj ďalším generáciám, aby vedeli, čo sa hrávalo kedysi, čo by mala byť úloha práve legálnych služieb ako je Steam.

Upozorníme, že týmto nenabádame na používanie, získavanie ani šírenie pirátskeho softvéru. Kúpou toho legálneho podporujete vývojárov, ktorí do vývoja investovali vlastný čas, energiu a vedomosti.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár