Súťaž Scratch Match objavila nádejné mladé programátorky

Finále súťaže Scratch Match predstavilo nádejné mladé programátorky

Do ôsmeho ročníka súťaže Scratch Match, ktorej cieľom je motivovať dievčatá k objavovaniu sveta technológií, sa prihlásilo 42 jednotlivkýň a 9 tímov dievčat

Súťaž organizuje Aj Ty v IT a dievčatá v nej súťažia v dvoch vekových kategóriách – od 8 do 11 rokov a od 12 do 15 rokov. Úlohou súťažiacich je vytvoriť hry, príbehy alebo animácie v programovacom jazyku Scratch.

V tomto ročníku sa súťažilo s 51 projektmi na rôzne témy, od starostlivosti o zvieratko až po simuláciu záchrany žiab. Vyhodnocovala ich odborná porota zložená zo zástupcov spoločností Accenture, Deutsche Telekom IT Solutions, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a Aj Ty v IT.


Prečítaj si tiež: Čínske BYD predviedlo pohon s dojazdom 2 000 km


Víťazkou v kategórii starších jednotlivkýň sa stala Viola Lepejová s hrou Super Tic Tac Toe. V kategórii starších tímov zvíťazil projekt Mačky Egypta. Medzi mladšími jednotlivkyňami vyhrala Dorota Cibulová s hrou Cesta na koncert.

Aj Ty v IT tento rok vyškolilo až 650 dievčat z celého Slovenska v rámci online workshopov a workshopov na školách.

Víťazné hry v jednotlivých kategóriách boli:

  • Staršie jednotlivkyne: Super Tic Tac Toe od Violy Lepejovovej
  • Staršie tímy: Mačky Egypta od Ley Kőmívesovej, Emmy Nagy a Liliany Žatkovej
  • Mladšie jednotlivkyne: Cesta na koncer od Doroty Cibulovej
  • Mladšie tímy: Pekárôčky od Nely Slivkovej, Hany Tonhauserovej a Eser Jaroslavy Švirlochovej

Viac informácií o súťaži a víťazných projektoch nájdete na stránke Aj Ty v IT. Ďalší event pre ženy v technologickom sektore bude Slovak Woman In Tech 10. októbra (říjen) 2024.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár