AMD uvádza najrýchlejší 5,7 GHz Ryzen 9 9950X a nové AI čipy

AMD uvádza najrýchlejší 5,7 GHz Ryzen 9 9950X a nové AI čipy

Spoločnosť AMD predstavila na konferencii Computex na Taiwane svoje plány na zrýchlenie vývoja nových procesorov pre umelú inteligenciu. Predstavenia sa dočkal aj najrýchlejší Ryzen 9

Cieľom stratégie AMD je konkurovať spoločnosti Nvidia, ktorá v súčasnosti dominuje tomuto lukratívnemu trhu.

Generálna riaditeľka Lisa Su oznámila, že čip MI325X, nástupca modelu MI300, sa začne predávať v štvrtom štvrťroku tohto roku. Tento čip bude mať viac pamäte a rýchlejší prenos dát. V roku 2025 bude nasledovať model MI350 a o rok neskôr model MI400. Tieto čipy sú určené pre dátové centrá a vysoko výkonné výpočty.

Spoločnosť AMD tiež predstavila tretiu generáciu procesorov Ryzen AI pre notebooky, ktoré kombinujú mobilnú grafiku RDNA 3.5, neurónové procesorové jednotky XDNA 2 na urýchlenie úloh AI a najnovšie procesorové jadrá Zen 5.


Mrkni sa aj na toto: Elon Musk chce postaviť supervýkonný AI superpočítač


Tieto procesory sú určené pre spotrebiteľov a ponúkajú zvýšený výkon pri úlohách s umelou inteligenciou. AMD očakáva, že tržby z predaja jej AI čipov dosiahnu tento rok 4 miliardy dolárov.

Hoci ide o rýchly nárast z takmer nuly v minulom roku, stále je to málo v porovnaní s Nvidiou, ktorej divízia dátových centier by mala dosiahnuť ročné tržby presahujúce 100 miliárd dolárov, čo je viac ako celkové ročné tržby AMD a Intelu dohromady.


Tiež zaujímavé: 90. roky ožívajú v Riki Ivo Ninja Musicput 2024


Su pozvala na pódium niekoľko partnerov, medzi nimi generálneho riaditeľa HP Enriqueho Loresa, výkonného viceprezidenta Lenovo Group Luca Rossiho a predsedu predstavenstva Asustek Computer Jona Shiha, aby diskutovali o pripravovaných zariadeniach s novou platformou Ryzen od AMD.

AMD tiež predstavila nové herné procesory pre notebooky a stolné počítače. Su pri predstavení procesoru Ryzen 9 9950X uviedla, že ide o najrýchlejší spotrebiteľský procesor na svete. Tento 16-jadrový model bude v režime zvýšenia rýchlosti bežať až na 5,7 GHz.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár