Používate dvojfaktorové overenie? Takto ho podvodníci obchádzajú

Používate dvojfaktorové overenie? Takto ho podvodníci obchádzajú

Jednou z populárnych metód na oklamanie obetí, ktorá v poslednej dobe naberá na popularite, je phishing. Dvojfaktorové overenie je voči nemu za určitých okolností zraniteľné

Metóda spočíva v tom, že používateľ je nalákaný na falošnú stránku, ktorá sa tvári ako stránka, ktorú bežne používa, napríklad web internet bankingu alebo sociálna sieť. Po zadaní prihlasovacích údajov do falošnej stránky sú tieto informácie presmerované na skutočnú stránku, bez toho, aby o tom používateľ vedel.

Ten je následne vyzvaný na zadanie kódu alebo potvrdenie notifikácie, nič netušiac to urobí, čím poskytne útočníkom prístup k svojmu účtu.


Prečítaj si tiež: V nových Samsung Galaxy Watch 7 bude umelá inteligencia


Obete sú na tieto phishingové stránky lákané prostredníctvom odkazov zo sociálnych sietí alebo e-mailov. Falošné stránky sa môžu dokonca zobrazovať aj vo výsledkoch vyhľadávania.

Ako sa teda chrániť? V prvom rade je dôležité byť ostražitý a neveriť všetkému, čo vidíte na internete. Používajte bezpečnostný softvér, ktorý blokuje známe phishingové stránky, a správcu hesiel, ktorý automaticky nevypĺňa heslá na falošných stránkach.

Takisto pristupovanie k rôznym internetovým službám pomocou mobilnej aplikácie chránenej biometrickým prihlasovaním by malo byť voči tomuto typu podvodu bezpečné.


Bude ťa zaujímať: AMD uvádza najrýchlejší 5,7 GHz Ryzen 9 9950X a nové AI čipy


Zvážte tiež použitie prístupových kľúčov (passkeys). Viacfaktorová autentifikácia je stále veľmi dôležitá, ale phishingové útoky fungujú len s určitými typmi viacfaktorovej autentifikácie. Prístupové kľúče neumožňujú útočníkom prihlásiť sa do vášho účtu týmto spôsobom.


Čo je passkey?

Passkey je digitálny kľúč, ktorý je uložený vo vašom zariadení (napríklad v telefóne alebo počítači) a je chránený biometrickými údajmi (odtlačkom prsta alebo rozpoznaním tváre) alebo PIN kódom. Pri prihlasovaní do služby, ktorá podporuje passkeys, sa jednoducho overíte pomocou biometrie alebo PIN kódu a nemusíte zadávať žiadne heslo.


Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár