Microsoft odkladá spustenie AI funkcie Windowsu pre obavy zo špehovania

Microsoft odkladá spustenie kontroverznej funkcie Windowsu

Microsoft odkladá spustenie funkcie Recall, ktorá zaznamenáva všetko, čo používateľ na svojom počítači vykonáva

Spoločnosť pôvodne plánovala spustiť funkciu Recall spolu s novými počítačmi Copilot+ už budúci týždeň, no nakoniec sa rozhodla pre opatrnejší prístup. Funkcia bude najprv otestovaná v rámci programu Windows Insider, kde ju budú môcť vyskúšať a poskytnúť spätnú väzbu vybraní používatelia. Microsoft chce týmto krokom zabezpečiť, aby funkcia spĺňala najvyššie štandardy kvality a bezpečnosti.

Odborníci varovali, že funkcia Recall by mohla byť zneužitá na získanie citlivých informácií o používateľoch. Microsoft reagoval na tieto obavy prísľubom, že funkcia bude voliteľná a že pridá ďalšie bezpečnostné opatrenia, ako napríklad šifrovanie databázy a autentifikáciu pomocou Windows Hello.


Nech ti neunikne: Používate dvojfaktorové overenie? Takto ho podvodníci obchádzajú


Funkcia Recall využíva lokálne modely umelej inteligencie zabudované vo Windowse 11 na vytváranie snímok obrazovky takmer všetkého, čo používateľ vidí alebo robí na počítači. Tieto snímky sú uložené lokálne na zariadení a používateľ ich môže vyhľadávať a prezerať. Microsoft tvrdí, že všetky údaje zostávajú na zariadení a nie sú odosielané spoločnosti.

Recall Windows Microsoft
Takto má funkcia vyzerať. Zaznamenáva všetko ako film

Rozhodnutie odložiť spustenie funkcie Recall prichádza krátko po tom, čo viceprezident a prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith vypovedal pred Výborom pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov USA. Smith zdôraznil, že Microsoft uprednostňuje bezpečnosť pred všetkým ostatným, vrátane vývoja umelej inteligencie.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár