Musk svoje obrovské odmeny z Tesly dostane. Nebude to ale ľahké

Musk svoje obrovské odmeny z Tesly dostane. Nebude to ale ľahké

Akcionári spoločnosti Tesla podporili návrh generálneho riaditeľa Elona Muska na presun sídla spoločnosti do Texasu a schválili jeho odmeny v desiatkach miliárd dolárov

Musk zverejnil výsledky hlasovania na sociálnej sieti X ešte pred ukončením hlasovania a pred výročnou schôdzou akcionárov, ktorá sa konala v texaskom Austine.

Nový odmeňovací balíček by mohol Muskovi priniesť až 55,8 miliardy dolárov v akciách. Nárok riaditeľa bol podmienený tým, že Tesla musí dosiahnuť určité míľniky, čo sa aj splnilo. Tento balíček bol však začiatkom roka zrušený súdom v Delaware pre konflikt záujmov medzi členmi predstavenstva Tesly a nedostatky v zverejňovaní informácií.


Prečítaj si aj toto: Elon Musk chce postaviť supervýkonný AI superpočítač


Hlasovanie akcionárov má skôr symbolický než právny význam. Hoci schválenie akcionárov môže pomôcť Tesle pri odvolaní alebo novom pojednávaní, spoločnosť priznala, že nevie s istotou predpovedať, ako bude hlasovanie o odmeňovaní Muska posudzované podľa zákonov štátu Delaware.

Jeden z dôvodov na sťahovanie sídla Tesly je práve fakt, že Texas má vhodnejšie právne podmienky na to, aby miliardár získal svoje odmeny. Nehovoriac o tom, že v Texase sa neplatí daň zo zisku. Vďaka právnym sporom a nejasnostiam si však bude tak či onak musieť na tučný balík nejaký čas počkať.


Nech ti neunikne: Microsoft odkladá spustenie AI funkcie Windowsu pre obavy zo špehovania


Musk a predstavenstvo Tesly strávili posledné dva mesiace získavaním podpory pre svoje návrhy, pričom kládli osobitný dôraz na odmeňovací balíček. Medzi tých, ktorí návrh podporili, patria škótsky správca aktív Baillie Gifford & Co., Ark Investment Management LLC od Cathie Woodovej a Ron Baron, ktorý vedie Baron Funds.

Proti návrhu hlasoval nórsky štátny investičný fond Norges Bank a Kalifornský systém dôchodkového zabezpečenia zamestnancov verejnej správy.

Poradenská spoločnosť Glass Lewis nedávno odporučila akcionárom spoločnosti Tesla, aby odmietli schváliť Muskov balík odmien. Zdá sa, že na toto odporúčanie nedali.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár