Bývalá zamestnankyňa žaluje Neuralink, pretože musela pracovať s nakazenými opicami

Neuralink

Lindsay Shortová, bývalá zamestnankyňa spoločnosti Neuralink, ktorá vyvíja mozgový implantát s cieľom obnoviť funkcie ochrnutým pacientom, podala žalobu na spoločnosť v Kalifornii

Tvrdí, že bola vystavená nebezpečným pracovným podmienkam a diskriminácii okrem iného aj na základe pohlavia.

Podľa žaloby bola Shortová nútená pracovať s opicami infikovanými vírusom Herpes B bez adekvátnej ochrany. V dôsledku toho ju opice počas práce poškriabali, čo mohlo viesť k prenosu vírusu. Po tom, čo požiadala o lekársku pomoc, sa jej nadriadený vyhrážal sankciami, ak by sa podobná situácia zopakovala.


Zaujímavé: Musk svoje obrovské odmeny z Tesly dostane. Nebude to ale ľahké


Shortová ďalej uvádza, že po svojom preložení do kalifornského Fremontu v auguste 2022 sa stretla s pracovným prostredím plným viny, hanby a nereálnych termínov. V máji 2023 bola degradovaná, hoci len dva mesiace predtým bola povýšená.

V júni 2023 informovala personálne oddelenie Neuralinku o svojom tehotenstve a nasledujúci deň bola prepustená. Spoločnosť uviedla, že dôvodom prepustenia boli problémy s výkonom. Shortová však tvrdí, že išlo o odvetné opatrenie a diskrimináciu.

Spoločnosť Neuralink sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár