SpaceX chce ročne realizovať 120 štartov. Konkurencii sa to nepáči

SpaceX vypustila prvú várku špionážnych satelitov pre americkú vládu

Ambiciózne plány spoločnosti SpaceX na vypúšťanie mega rakety Starship až 44-krát ročne z Kennedyho vesmírneho strediska NASA vyvolávajú medzi niektorými jej konkurentmi rozruch

Spoločnosť Blue Origin, ktorá patrí miliardárovi Jeffovi Bezosovi, zakladateľovi Amazonu a United Launch Alliance vyzvali regulačné orgány, aby zabezpečili minimálne narušenie prevádzky ostatných poskytovateľov štartov v tejto oblasti. Blue Origin dokonca navrhol obmedziť prevádzku Starship na konkrétne časy a poskytnúť ostatným poskytovateľom štartov právo prednostného odmietnutia pri konfliktných štartoch.

SpaceX Elona Muska má však možno ešte ambicióznejšie plány na druhú štartovaciu rampu hneď vedľa: Space Launch Complex SLC-37 na Cape Canaveral Space Force Station. Na sérii verejných stretnutí, ktoré sa konali v marci (březen), bola verejnosť vyzvaná, aby sa vyjadrila k plánom vypúšťať Starship zo SLC-37 až 76-krát ročne.


Prečítaj si tiež: Živá koža na robotoch? Vedci vyčarovali úsmev na tvári minirobota


To by znamenalo, že SpaceX chce vypúšťať svoju raketu novej generácie až 120-krát ročne v okruhu šiestich míľ na pobreží Floridy.

Dve floridské štartovacie rampy by sa pripojili k existujúcej štartovacej veži Starship v zariadení SpaceX Starbase v juhovýchodnom Texase, ako aj k druhej veži, ktorá sa v súčasnosti na rovnakom mieste stavia. V blízkej budúcnosti by vesmírna spoločnosť Elona Muska mohla mať štyri prevádzkové štartovacie miesta Starship.

Známy vizionár má s raketou Starship veľké plány, pretože ju považuje za kľúčový nástroj na kolonizáciu Marsu a „rozšírenie svetla vedomia“ vesmírom.


Bude ťa zaujímať: Tesla chce miliardu od bývalého dodávateľa za krádež obchodného tajomstva o batériách


V konečnom dôsledku chce Starship vypúšťať niekoľkokrát denne, pričom každý štart by dopravil na nízku obežnú dráhu Zeme alebo za ňu stovky ton nákladu. Spoločnosť má samostatný cieľ posilniť svoje výrobné zariadenia Starship, aby bolo možné vyrábať jeden kus druhého stupňa Starship denne.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár