Živá koža na robotoch? Vedci vyčarovali úsmev na tvári minirobota

Živá koža na robotoch? Vedci vyčarovali úsmev na tvári minirobota

Nadpis vám asi evokuje Terminátora, alebo možno Westworld. Tam zatiaľ nie sme, no živá koža na robotoch je významný krok týmto smerom

Predstavte si robota, ktorý nielenže vyzerá ako človek, ale aj sa tak cíti. Nie, nehovoríme o ďalšom humanoidnom robotovi od Boston Dynamics, ale o niečom oveľa bizarnejšom a zároveň fascinujúcom.

Vedci z Tokijskej univerzity a Harvardu vyvinuli metódu, ako pripevniť živú kožu na robotický povrch. Presne tak, živú kožu, nie jej napodobneninu.

Prečo živá koža?

Možno si kladiete otázku, prečo by sme chceli mať robotov pokrytých živou kožou. Okrem toho, že to znie asi trochu desivo, má to aj praktické dôvody. Živá koža má totiž oproti umelej niekoľko výhod:

  • Samoliečenie: Keď sa porežete, vaša koža sa zahojí sama. To isté by platilo aj pre robota s živou kožou. Už žiadne drahé opravy po každom menšom škrabanci.
  • Citlivosť: Živá koža je neuveriteľne citlivá na dotyk. To by robotom umožnilo lepšie vnímať svoje okolie a reagovať naň.
  • Biologické senzory: Koža by mohla byť vybavená biologickými senzormi, ktoré by robotovi poskytli ešte viac informácií o prostredí.

Ako to funguje?

Vedci sa inšpirovali štruktúrou ľudských väzov, ktoré držia našu kožu na mieste. Vytvorili takzvané perforatívne kotvy, ktoré umožňujú pripevniť kožný ekvivalent (živú kožu pestovanú v laboratóriu) na robotický povrch.


Prečítaj si tiež: Meta odkladá trénovanie AI na dátach Európanov. Takto sa odhlásite


Tento kožný ekvivalent sa potom správa podobne ako ľudská koža – dokáže sa hýbať, ohýbať a dokonca aj reagovať na dotyk.

Roboti s úsmevom?

Vedci už úspešne otestovali túto metódu na trojrozmernom modeli tváre a dokonca vytvorili robotickú tvár s veľkosťou niekoľkých centimetrov, ktorá dokáže vyjadriť úsmev. Nakoľko strašidelný výjav to je, to už posúďte sami.

Posuvníky hýbu tkanivom, čo by mohlo robotom zabezpečiť mimiku a schopnosť pracovať s kožou podobne ako človek

Čo bude ďalej?

Táto technológia je ešte len v plienkach, ale jej potenciál je obrovský. Na jej základe môžu vzniknúť roboti, ktorí by mohli pomáhať v medicíne, napríklad pri starostlivosti o pacientov alebo pri vykonávaní jemných chirurgických zákrokov. Alebo roboti, ktorí by mohli byť nasadení v nebezpečných prostrediach, kde by ich živá koža mohla lepšie odolávať poškodeniu.


Aj toto ťa zaujme: Singularita sa blíži. Bude to zánik či vzostup ľudstva?


Samozrejme, táto technológia vyvoláva aj množstvo etických otázok. Ako budeme vnímať robotov, ktorí vyzerajú a cítia sa ako ľudia? Budeme ich považovať za rovnocenných partnerov, alebo len za sofistikované nástroje? To sú otázky, na ktoré donedávna hľadali odpovede iba sci-fi hry, seriály a filmy. Aktuálne sa nimi budú musieť ľudia reálne zaoberať.

Jedno je však isté: budúcnosť robotiky bude oveľa zaujímavejšia, než sme si kedy predstavovali. A ktovie, možno raz budeme mať robotických kamarátov, ktorí budú mať nielen naše myšlienky, ale aj našu kožu. Alebo aspoň človeku podobných pokročilých androidov, ako bol Data zo Star Treku.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár