Japonskí vedci dosiahli rekordnú rýchlosť internetu: 50 TB/s

Japonskí vedci dosiahli rekordnú rýchlosť internetu s bežnými optickými káblami

Japonský Národný inštitút informačných a komunikačných technológií dosiahol rekordnú rýchlosť prenosu dát 402 Tbps pomocou štandardných optických káblov

Rýchlosť ekvivalentná 50.25 TB/s je približne o 25 % vyššia ako predchádzajúci rekord z októbra minulého roka.

Na dosiahnutie tejto rýchlosti vedci použili čo najviac prenosových pásiem spolu s najmodernejšími zosilňovačmi a ekvalizérmi zisku, čím dosiahli celkovú šírku pásma signálu 37,6 THz. To je viac ako 100 000-krát väčšia šírka pásma, ako dokáže využiť zariadenie štandardu Wi-Fi 7.

Hoci táto technológia zatiaľ nie je dostupná pre bežných používateľov kvôli vysokým nákladom, je zaujímavá pre celý priemysel, pretože množstvo dát požadovaných na webe je obrovské.


Mrkni sa aj na toto: Herný TEST: Men of War II je skvelé pokračovanie originálu


Aj keby ste mali doma takéto rýchle pripojenie, súčasné herné počítače by neboli schopné spracovať také množstvo dát. Hlavným problémom je rýchlosť zápisu dát na RAM a SSD, ktoré jednoducho nie sú dostatočne rýchle.

Takže klasická veta typu „Toto doma neskúšajte!“ tu akosi nemá žiadny význam. Je to ale škoda, keďže 150-gigabajtovú hru by ste stiahli za menej ako sekundu.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár