Herný TEST: Men of War II je skvelé pokračovanie originálu

Men of War II by sa dalo zhrnúť týmito slovami: Ak sa vám páčil prvý diel, obľúbite si aj pokračovanie

V čase keď nových strategických hier z 2. svetovej vojny je ako šafránu, v Best Way si pre nás pripravili pokračovanie úspešného titulu z roku 2009. Aj keď relatívne nedávno bol vydaný titul Company of Heroes 3, úspech predošlých dielov nedosiahol práve kvôli vzdialeniu sa od svojich koreňov.

Dá sa teda povedať, že Men of War II má značnú výhodu na štarte, ale podarilo sa vývojárom v Best Way túto relatívnu výhodu naplno využiť?

Herný TEST: Men of War II je skvelé pokračovanie originálu

Bojisko Európa

Men of War 2 ponúka obrovské množstvo herného obsahu, a to pre jednotlivcov aj pre tých, ktorí obľubujú hru pre viacerých hráčov. Novinka ponúka príbehovú kampaň za americké, sovietske a nemecké sily.

Sekundárna historická kampaň, každá zahŕňa šesticu misií voľne inšpirovanými skutočnými vojenskými udalosťami, ako napríklad Blitzkrieg v roku 1941 alebo bitka o Normandiu. V neposlednom rade je tu režim nazývaný Conquest, hraný na zjednodušenej mape sveta. Nájdete tu aj skirmish režim nazvaný Raid, ktorý spája sériu 16 krátkych bitiek.

Herný TEST: Men of War II je skvelé pokračovanie originálu

Avšak skutočným zameraním Men of War 2 je multiplayer, ktorý ponúka tri režimy. Battalions, ktorý sa zameriava na väčšie bitky až do 5×5. Combined Arms je komornejší režim od 1×1 po 3×3. Klasický multiplayer sa vracia so širokým rozsahom modifikátorov a možnosťami nastavenia parametrov zápasu.


Prečítaj si tiež: Motorola moto g85 5G s nekonečným edge dizajnom je tu


Pôvodná hra Men of War a jej odnože majú oddaných fanúšikov, hráči prvej hry sa v pokračovaní budú cítiť ako doma a vychutnajú si nové režimy a aktualizácie starších obľúbených herných režimov.

Herný TEST: Men of War II je skvelé pokračovanie originálu

To, že hra cieli hlavne na režim viacerých hráčov je zrejmé už pri spustení, kedy je predvolené menu pre multiplayer a aj tým, že  hraním obsahu pre jedného hráča sa odomyká výbava a jednotky pre multiplayer.

Zmysel pre detail

Men of War 2 je vytvorený s takmer maniakálnym zmyslom pre detail. Každý tank, vozidlo a vojak má svoju výbavu spracovanú do najmenšieho detailu, v súlade s realitou. Samostatné zásahy do tankov sú vypočítané z hľadiska hrúbky panciera, jeho sklonu a typu munície.


Nech ti neunikne SÚŤAŽ: Zapoj sa! Prebieha letná súťaž s TechGuru a spoločnosťou Lenovo


Vojaci sa môžu maskovať, skrývať v budovách ktoré si dokážu opevniť, kopať zákopy, budovať provizórne opevnenia z vriec s pieskom a opravovať poškodenú techniku. Samozrejmosťou, podobne ako v minulých dieloch, je možnosť zmocňovať sa nepriateľskej techniky a zásob.

Herný TEST: Men of War II je skvelé pokračovanie originálu

Každý tank a jednotlivý vojak má inventár, v ktorom má výbavu a muníciu. Tú je v prípade dlhých bojov potrebné dopĺňať, na čo by ste mali myslieť, keďže vojaci, tanky a delá si so sebou nesú len obmedzené množstvo streliva.

Prostredie je prakticky úplne zničiteľné a nie je problém zrovnať zo zemou aj celú dedinu. K tomu dopomáha možnosť explóziou založiť požiar, ktorý sa šíri, zničí a zabije všetko čo pred ním neujde. Jedným dobre miereným zásahom do skladu paliva sa dá vyvolať obrovská explózia a požiar, ktorý dokáže zničiť opevnenú pozíciu nepriateľa a tým ušetriť muníciu a drahocenné jednotky.

Chybyčky krásy

Čo sa týka hrateľnosti, v hre by som ocenil väčšie užívateľské rozhranie (HUD). Ikony pre jednotlivé príkazy sa mi zdali primalé a slabšie čitateľné.


Hoď očkom na toto: Živá koža na robotoch? Vedci vyčarovali úsmev na tvári minirobota


Men of War II si z nepochopiteľného dôvodu zahráte len keď ste neustále online a platí to aj pri režime jedného hráča. Čo sa týka bugov, pomerne často sa dá stretnúť so zlým pathfindingom, kedy sa hlavne vozidlá zaseknú o prakticky nezmyselnú prekážku.

Pri vozidlách mi dosť vadilo, že keď ich pošlete z bodu A do bodu B, vôbec neberú do úvahy vaše postavené opevnenia a bez problémov ich v plnej rýchlosti zničia. Vojakom, ktorí sa nadreli pri ich stavbe, zostanú len oči pre plač.

Umelá inteligencia nepriateľov a vašich jednotiek je celkovo na dobrej úrovni. Len zopár krát sa mi stalo, že môj tank sa venoval hŕstke nepriateľských vojakov a úplne ignoroval tank, alebo inú ťažkú techniku, ktorá naň práve útočila. V režime pre jedného hráča ma až zarazila nízka úroveň príbehových animácií  a občas mizerný dabing postáv.

Verdikt

Men of War 2 ponúka desiatky hodín skvelej zábavy pre jedného hráča aj v režime pre viacerých hráčov, na ktorý sa v toto pokračovanie primárne zameriava.

Pre fanúšikov predošlých dielov je novinka priam nutnosťou. Škoda len niektorých menej závažných bugov, ktoré občas dokážu vyčarovať vrásky na tvári a zamrzí aj zbytočná potreba byť neustále online. Avšak tieto nedostatky nie sú až také závažné, aby vám pokazili skvelý zážitok z hry.

Klady:

  • Množstvo herného obsahu
  • Detaily v každom smere
  • Voľnosť a možnosti na bojisku
  • Manažment jednotiek

Zápory:

  • Občas neposlušná AI
  • Potreba byť neustále online
Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pridaj komentár