RECENZIA: Motorola Edge 50 Ultra má 16 GB RAM, 144 Hz a 1 TB úložisko, no pritom super cenu

RECENZIA: Motorola Edge 50 Ultra má 16 GB RAM, 144 Hz a 1 TB úložisko, no pritom super cenu

Motorola Edge 50 Ultra je prírastok do rodiny, ktorá bola vždy elitná. Preto som bol zvedavý, s čím výrobca prišiel a keď som počul, že s 16 GB RAM a 1 TB úložiskom, napadlo mi, že na niečom musel ušetriť. Či ušetril alebo nie, sa dozviete v recenzii

„Vážny“ dizajn predchodcu zostáva

Už pri Motorole Edge 40 Ultra som mal pocit, že jej dizajn najlepšie vystihuje slovo „vážny“. Niečo, ako keď sa chlap nahodí do obleku.

Aj keď je zadná časť pokrytá tmavosivou veganskou kožou, celý vzhľad telefónu je takmer jednoliaty, monolitický a tmavý až čierny (síce má byť šedý, ale mne sa to páči). Pôsobí to elegantne, aj keď oproti minulej generácii sa mi zdá o kvapku menej pôsobivý v oblasti ostrovčeka pre objektívy hlavného foťáku.

RECENZIA: Motorola Edge 50 Ultra má 16 GB RAM, 144 Hz a 1 TB úložisko, no pritom super cenu

Ten je lesklý, trochu vystupuje nad povrch a celkovo sa mi veľmi nepáči. Ide však o subjektívny dojem a možno práve vášmu oku bude vzhľad ostrovčeka lahodiť.

Čo bude určite lahodiť všetkým, je nízka hmotnosť. Edge 50 Ultra sa veľmi dobre drží v ruke a ľahké, nešmykľavé telo mu prosto svedčí.

RECENZIA: Motorola Edge 50 Ultra má 16 GB RAM, 144 Hz a 1 TB úložisko, no pritom super cenu
Ostrovček hlavného fotoaparátu je lesklý a podľa mňa dokonale nezapadá do celkového dizajnu.

Mimochodom, ak by sa vám nepáčil vážny tmavý vzhľad, ešte je tu dizajn bledého dreva aj s textúrou a dynamická verzia v broskyňovej oranžovej.

Parametre, na ktoré takmer nikto nemá

Ako som už naznačil, Edge 50 Ultra má nekompromisné parametre, na ktoré aj niektoré konkurenčné vlajkové lode môžu hľadieť iba so závisťou. 16 GB RAM na spúšťanie apiek musí aktuálne stačiť každému a aby som nevyznel ako Bill Gates kedysi, keď vraj povedal, že „640 kB musí stačiť každému“, doplním, že v súčasnosti má množstvo telefónov 8 či 12 GB RAM a je to dosť.

Ak by vám ale 16 GB nestačilo, môžete si ich rozšíriť o niekoľko stupňov až na 32 GB obetovaním časti úložiska. Čo pri kapacite 1 TB asi nebude problém, všakže?


Prečítaj si tiež: Google sťahuje olympijskú reklamu „Drahá Sydney“. Nechápe ako ľudia vnímajú umelú inteligenciu


Edge 50 Ultra zvládne nakrúcať videá v 4K pri 60 fps. Ide o plynulú obnovovaciu frekvenciu a viac aktuálne zvláda asi iba konkurenčná Xperia 1 VI, ktorá nakrúca v rozlíšení 4K pri 120 fps, ale je podstatne drahšia. Takže terabajtové úložisko je veľmi správnou voľbou zo strany výrobcu a osobne nechápem značky, ktoré svojim telefónom dajú 256 GB kapacitu a schopnosť nakrúcať v 4K pri 60 fps.

Procesor je špičkový Snapdragon 8s Gen 3 od Qualcommu, ktorý je jemne okresanou verziou aktuálne najvýkonnejšieho Snapdragonu 8 Gen 3. Zájde až na 3 GHz, čo je na pomery mobilných telefónov skutočne vysoko a takýto výkon oceníte napríklad pri spúšťaní množstva náročných apiek ako sú hry.

Displej má 144 Hz a je to sila. Silná je aj nabíjačka

144-hertzová obnovovacia frekvencia displeja je to, čo by ma na Edge 50 Ultra priťahovalo asi najviac. Aktuálny štandard je 120 Hz, čo je už veľmi príjemne plynulá hodnota, ktorú si budete pochvaľovať hlavne pri sledovaní videí a hraní hier. Pri 144 Hz je však pohyb obsahu na displeji ešte plynulejší a áno, je to reálne vidieť.

Rozlíšenie 2712 × 1220 bodov pri 6,7″ displeji vytvára hustotu 446 ppi. V ľudskej reči to znamená vysoko ostrý obraz a pomer strán je klasických 20:9. Displej je typu edge, takže využíva prednú časť telefónu na maximum a na bokoch ešte trošku „za roh“. Blikaním týchto previsov dokáže smartfón signalizovať napríklad prichádzajúcu správu.


Bude ťa zaujímať: AI hudba ohrozuje kreativitu. Billie Eilish, Nicky Minaj a ďalší sa boja


Silná je aj nabíjačka, ktorá má 125 W, čo určite uznáte, že nie je málo. Na celodennú výdrž sa dostanete už v priebehu štyroch minút nabíjania a celkovo telefón vydrží asi deň a pol až dva dni, podľa toho, ako ho zaťažíte používaním.

Fotoaparát a odolnosť podľa IP68

Hlavný foťák Edge 50 Ultra je výborný. Zábery sú vysoko detailné, vďaka teleskopickému objektívu možno zábery približovať a nechýba mu ani dobrý makrorežim.

Objavil som iba dve drobné mušky, ktoré asi uvidíte aj na ukážkových fotografiách. Pri výrazne presvetlenej scéne sú občas farby akési bledé a pri viacerých objektoch na zábere sa AI niekedy nevie rozhodnúť, na čo vlastne chcete zaostriť. Takže jej treba pomôcť manuálnym zaostrením.

Fotografie vytvorené pomocou Edge 50 Ultra:

Pri záberoch, kde sú tmavé aj svetlé miesta, nie je fotoaparát celkom sebaistý. Celkovo ide o veľmi dobrý foťák, len rád porovnávam s tými najlepšími na trhu.

Pochválim tiež najvyššiu odolnosť podľa protokolu IP68, vďaka ktorej môžete Edge 50 Ultra veselo používať aj v daždi a nemusíte sa báť ani pádu do bazéna či prachu.


Čo si prečítať ďalej? TEST: Honor 200 Lite je ľahký a elegantný 5G smartfón


Verdikt Motorola Edge 50 Ultra

Motorola Edge 50 Ultra je skvelý telefón a keby som si aktuálne vyberal nový pre seba, určite by bol vo finále horúcim favoritom. Elegantný vážny dizajn, špičkové parametre, dobrý zvuk a skvelý 144 Hz displej by boli argumenty v jeho prospech. Keďže to všetko vie podporiť aj veľmi slušným fotoaparátom a maximálnou odolnosťou proti vode a prachu podľa IP68, prakticky mu nemám čo vytknúť. Nestratí sa ani pri letnej dovolenke na pláži.

Najviac ma však dostala prekvapivo nízka cena. Konkurencia za porovnateľné modely účtuje jeden a pol až dvakrát viac. Nepreháňam. Čiastočne asi za to môže procesor Snapdragon 8s Gen 3, ktorý je pre výrobcu o niečo lacnejší ako jeho brat bez písmenka „s“ v názve. Jeho výkon však nie je výrazne nižší a v praxi rozdiel nepostrehnete.

Ocenenie TOP Produkt

Klady:

  • elegantný vážny dizajn
  • kompaktné ľahké telo
  • parádny 144 Hz edge displej
  • špičkové parametre a vysoký výkon
  • výborný fotoaparát
  • kvalitný zvuk
  • perfektný pomer výbava/cena
  • odolnosť proti vode a prachu podľa IP68

Zápory:

  • displeju by prospela ochrana proti poškriabaniu
  • foťák má drobné mušky

Cena: 869 € / 21 990

Telefón Edge 50 Ultra na recenziu poskytla spoločnosť Motorola.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár