Muskov Grok-2 tvorí obrázky bez obmedzení. Nahé ženy či deepfake? Žiadny problém

Muskov Grok-2 tvorí obrázky bez obmedzení. Nahé ženy či deepfake? Nie je problém

Spoločnosť xAI Elona Muska predstavila nový model umelej inteligencie Grok-2, ktorý púta pozornosť svojou schopnosťou generovať obrázky bez obvyklých obmedzení

Diskusia okolo nového modelu sa sústreďuje najmä na to, či dokáže Grok-2 vytvárať aj explicitný obsah bez akýchkoľvek filtrov, čo spoločnosť xAI potvrdila.

Grok-2 je najnovším prírastkom do rodiny xAI a na rozdiel od svojho predchodcu, ktorý mal svoje obmedzenia v kvalite obrazu a interpretácii pokynov, predstavuje významný pokrok. Vyniká v oblastiach, ako je uvažovanie, dodržiavanie inštrukcií a generovanie presných obrázkov zodpovedajúcich kontextu.

Jeho najvýraznejšou črtou je však schopnosť generovať obrázky s minimálnymi obmedzeniami. Na rozdiel od väčšiny modelov AI, ktoré majú zabudované filtre zabraňujúce vytváraniu explicitného alebo škodlivého obsahu, Grok-2 takéto obmedzenia nemá. To z neho robí populárnu voľbu pre používateľov, ktorí hľadajú úplnú tvorivú slobodu alebo nemajú celkom poctivé motívy.


Prečítaj si tiež: Zaklínač 4: Geralt sa vracia, ale nie ako hlavná postava


Absencia „digitálnych zábran“ ho odlišuje od iných popredných modelov AI, ako sú DALL·E 3 a Midjourney, ktoré majú prísne obsahové pravidlá. Neobmedzené možnosti Grok-2 však vyvolávajú okrem nadšenia aj obavy. Odborníci sa obávajú nielen zneužitia na tvorbu explicitného obsahu, ale aj šírenia dezinformácií, deepfake videí a porušovania autorských práv.

Grok-2

Aby sme boli objektívni, treba dodať, že Grok-2 nie je jediný a na trhu existujú aj ďalšie nástroje AI schopné generovať explicitný obsah. Napríklad AnakinAI ClothRemover App, AnakinAI Nude AI Art Generator, Flux, Unstable Diffusion a Yodayo AI. Zaujímavosťou je, že aj modely ako DeepDream AI a NovelAI možno po úpravách použiť na generovanie takéhoto obsahu.


Tiež zaujímavé: BLOG: Bude to ako v „Ja, robot“? Do roku 2040 má po svete chodiť miliarda humanoidných robotov


Muskova spoločnosť xAI si uvedomuje etické problémy, ale tvrdí, že neobmedzené generovanie obrázkov je kľúčové pre skutočnú tvorivú slobodu. Zdôrazňuje dôležitosť zodpovednosti používateľov a vyzýva na vývoj nových pravidiel a rámcov, ktoré by riešili výzvy spojené s pokročilými modelmi AI, ako je Grok-2.

Druhý model AI od miliardára Elona Muska bude pravdepodobne priekopníkom novej éry. Núti spoločnosť prehodnotiť prístup ku kreativite, etike a zodpovednosti v digitálnom veku. Je len na používateľoch, či túto technológiu využijú na tvorbu alebo deštrukciu. Aktuálne je Grok-2 prístupný v betaverzii pre používateľov siete X, ktorí majú prémiové predplatné.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár