BLOG: Bude to ako v „Ja, robot“? Do roku 2040 má po svete chodiť miliarda humanoidných robotov

BLOG: Bude to ako v „Ja, robot“? Do roku 2040 má po svete chodiť miliarda humanoidných robotov

Do roku 2040 by mohol počet humanoidných robotov dosiahnuť jednu miliardu, zatiaľ čo ľudská populácia bude približne 9 miliárd

Tento odhad uviedol zakladateľ Midjourney David Holz a podporil ho Elon Musk, zakladateľ spoločnosti Tesla, vo svojich verejných vystúpeniach a rozhovoroch.

Humanoidní roboti, ktoré sa vyvíjajú už od konca 19. storočia, dnes využívajú najmodernejšiu AI, aby napodobňovali ľudské správanie a zručnosti. Napríklad humanoid Optimus, ktorého predstavila automobilka Tesla. Robot dokáže vykonávať rôzne úlohy pomocou sofistikovaných motorických zručností. Jeho konkurenčným projektom je Figure 01 od firmy Figure, do ktorého vývoja investuje aj Jeff Bezos, zakladateľ gigantu Amazon a večný rival Elona Muska.

Profesor Ken Goldberg z Kalifornskej univerzity v Berkeley v podcaste The Robot Report uviedol, že generatívna AI prinesie revolúciu v robotike, podobne ako vo veľkých jazykových modeloch. Humanoidní roboti budú schopné reagovať na pokyny v prirodzenom jazyku a vykonávať komplexné úlohy.


Prečítaj si tiež: Musk chce v Tesle rozprávkové odmeny. Asi ich nedostane


Spoluzakladateľka a technická riaditeľka Sanctuary AI, Suzanne Gildert, pre WIRED zdôraznila, že ich humanoid Phoenix je navrhnutý tak, aby sa učil z ľudského správania a zlepšoval svoje schopnosti prostredníctvom hmatových a vizuálnych senzorov.

Skepticizmus a praktické nasadenie

Nie všetci odborníci sú však optimistickí. Michal Vavrečka z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky pri ČVUT v Prahe upozorňuje na pretrvávajúce problémy v oblasti motoriky a 3D vnímania priestoru, čo brzdí efektívne využitie humanoidov v každodenných úlohách.

Napriek technickým výzvam niektoré firmy už začínajú nasadzovať humanoidní roboti v reálnych podmienkach. Amazon experimentuje s robotmi Digit vo svojich skladoch, pričom náklady na prevádzku jedného robota sú približne tri doláre na hodinu, čo je menej ako minimálna mzda v USA.


Bude ťa zaujímať: Xbox OMYLOM oznámil príchod Call of Duty: Black Ops 6 na Game Pass


V jednej z tovární BMW v Kalifornii budú humanoidní roboti modelu Figure 01 používaní na rôzne úlohy, čím dôjde k prvému veľkému nasadeniu humanoidov v priemyselnom prostredí. Budú pomáhať s montážou a manipuláciou s dielmi v rámci výrobného procesu, čo by malo prispieť k zvýšeniu efektivity a presnosti v továrni.

S rozširovaním humanoidných robotov sa však budú musieť riešiť aj etické a regulačné otázky. Verejné diskusie a legislatíva by mali držať krok s technologickým pokrokom, aby zabezpečili bezpečné a zodpovedné používanie týchto technológií.

Odhady rastu trhu s humanoidnými robotmi sú zatiaľ optimistické. Štúdia spoločnosti Insights Partner predpovedá, že tento trh vzrastie z necelej miliardy dolárov dnes na 35 miliárd dolárov do roku 2030, s potenciálnym využitím v priemysle, zdravotníctve, školstve a armáde.

Ja, robot

Napriek technologickému pokroku v oblasti humanoidných robotov sa otvárajú aj negatívnejšie otázky súvisiace s ich masovým nasadením. Existuje niekoľko potenciálnych problémov a nebezpečenstiev, ktoré by mohli vzniknúť, ak by na planéte „žila“ miliarda humanoidných robotov.

Jedným z hlavných rizík je strata pracovných miest pre ľudí, keďže humanoidní roboti by ich mohli nahradiť v mnohých odvetviach, čo by mohlo viesť k masívnemu nárastu nezamestnanosti. Najmä v kategórii monotónnych či nebezpečných manuálnych prác. Tento trend by mohol mať negatívny vplyv na ekonomiku a sociálnu stabilitu.


Súvisiaci článok: Singularita sa blíži. Bude to zánik či vzostup ľudstva?


Okrem toho by s masívnym rozšírením humanoidných robotov mohli nastať aj etické otázky týkajúce sa práv a ich dôstojnosti. Ako by malo byť so strojmi, ktoré sa podobajú ľuďom a majú určitú úroveň inteligencie, zaobchádzané? Majú rovnaké práva ako ľudia? A akým spôsobom by sme mali zabezpečiť, aby boli používaní zodpovedne a bezpečne?

Ľudia vs roboti. Budú z nás lenivé „hnidy“?

Ďalším problémom je možná závislosť ľudí na technológii a stratégia, ktorá by mohla viesť k znehodnocovaniu medziľudských vzťahov a spoločenskej interakcie. Ak by sa ľudia príliš spoliehali na humanoidných robotov, mohli by stratiť schopnosť komunikovať a spolupracovať s inými ľuďmi. Nehovoriac o fyzickej kondícii, ktorá by u mnohých upadala ako v známom filme Wall-e.


Ak ťa téma zaujala, prečítaj si aj toto: Umelá inteligencia sa učí rozumieť ľudským emóciám


Celkovo sa budú s rozšírením humanoidných robotov musieť zohľadniť nielen technické a ekonomické aspekty, ale aj morálne a sociálne dôsledky, aby sa zabezpečilo, že táto nová technológia bude prínosom pre spoločnosť ako celok.

Teraz už nie je otázka či sa to stane, ale iba kedy sa to stane. Generatívna AI je už teraz vysoko použiteľná a pre firmy je nesmierne lákavá predstava pracovníka, ktorý rozumie, čo sa od neho chce, neodvráva, nepotrebuje pauzu, obed či mzdu. Ceny humanoidov sa majú pohybovať na úrovni bežného auta a to sú náklady, ktoré sa v biznise rýchlo vrátia šetrením na potrebe ľudských zamestnancov.

Mimochodom, do roku 2040 je to iba necelých 16 rokov. To je menej, ako ste si mysleli, však?

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár