Google núti influencerov uprednostňovať jeho Pixel 9

Google núti influencerov uprednostňovať jeho Pixel 9

Spoločnosť Google čelí kritike za kontroverznú podmienku vo svojom programe Team Pixel, ktorá vyžaduje, aby influenceri uprednostňovali telefóny Pixel pred konkurenciou

Tí, ktorí by preferovali iné značky, riskujú vylúčenie z programu.

Táto nová klauzula vyvolala medzi tvorcami v programe Team Pixel veľkú nevôľu. Mnohí ju považujú za ohrozenie svojej integrity a nezávislosti. Niektorí influenceri, vrátane YouTuberov Adama Matlocka a Kevina Nethera, dokonca z programu vystúpili na protest proti týmto podmienkam.

Google sa bráni, že program Team Pixel je oddelený od ich oficiálneho recenzného programu a jeho cieľom je dostať zariadenia Pixel do rúk tvorcov obsahu, nie novinárov a technických recenzentov. Spoločnosť priznala, že formulácia v zmluve nebola vhodná a bola odstránená.


Hoď očkom aj na toto: Muskov Grok-2 tvorí obrázky bez obmedzení. Nahé ženy či deepfake? Žiadny problém


Program Team Pixel, ktorý spravuje PR agentúra 1000heads, poskytuje influencerom a superfanúšikom predbežný prístup k novým produktom Pixel výmenou za pokrytie na sociálnych sieťach. Pre menších tvorcov to môže byť veľká príležitosť, ako získať prístup k novinkám. Avšak, nová podmienka exkluzivity vyvolala otázky o etike a transparentnosti online recenzií.

YouTuber Kevin Nether poukazuje na to, že tento typ exkluzivity je netypický. Zvyčajne, keď značky požadujú exkluzivitu od tvorcov, ponúkajú finančnú kompenzáciu, majú jasné pravidlá zverejňovania a obmedzené časové rámce. V prípade Team Pixel však takáto kompenzácia chýba.

Celá situácia poukazuje na nejasnosti a problémy, ktoré sprevádzajú online recenzie a vzťahy medzi značkami a influencermi. Je dôležité, aby spotrebitelia mali prístup k objektívnym a nezávislým informáciám, aby sa mohli informovane rozhodovať pri nákupe.

Nezávislé recenzie smartfónov nájdete u nás na TechGuru 🙂

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár