Polaris Dawn: Misia na test skafandrov a špeciálne čipsy vo vesmíre

Posádka Polaris Dawn bude 2 hodiny v kozme testovať skafandre a potom si dá špeciálne čipsy

Súkromná misia Polaris Dawn, financovaná americkým miliardárom Jaredom Isaacmanom, sa chystá na štart 27. augusta. Uskutoční sa vďaka SpaceX Elona Muska

Posádka, ktorú tvoria Isaacman, pilot Scott „Kidd“ Poteet a špecialistky Sarah Gillis a Anna Menon zo SpaceX, sa už nachádza na mieste štartu v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride.

Hlavným cieľom misie Polaris Dawn je uskutočniť prvý súkromný výstup do vesmíru, ktorý by mal trvať približne dve hodiny. Posádka bude počas piatich dní letu testovať nové skafandre od SpaceX.


Bude ťa zaujímať: Rusko plánuje vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu ROSS


Misia Polaris Dawn je prvou z troch vesmírnych letov, ktoré Isaacman objednal od SpaceX. Prvý let sa uskutočnil v roku 2021 pod názvom Inspiration4 a vyzbieral viac ako 250 miliónov dolárov pre detskú nemocnicu St. Jude. Súčasná misia už tiež vyzbierala milióny dolárov pre túto nemocnicu a bude v tom pokračovať aj počas ďalších letov programu Polaris.

Okrem testovania skafandrov si posádka Polaris Dawn užije aj špeciálne Doritos.

Okrem vesmírneho výstupu a testovania skafandrov bude mať posádka na palube aj čipsy Doritos špeciálne navrhnuté na konzumáciu v beztiažovom stave. Tieto čipsy majú špeciálny olejnatý povlak, ktorý zabraňuje tomu, aby sa ich práškové korenie rozptýlilo po kabíne.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár