Slovenskí stredoškoláci sa kvalifikovali na svetovú robotickú súťaž FIRST Global

Slovenskí stredoškoláci sa kvalifikovali na svetovú robotickú súťaž FIRST Global

Študenti zo Žiaru nad Hronom a Bratislavy sa pripravujú na prestížnu súťaž FIRST Global v Aténach. Slovensko bude v robotike reprezentovať tím 19 mladých talentov

Tím zložený zo študentov Gymnázia M. Rúfusa v Žiari nad Hronom a Duálnej Akadémie v Bratislave si vybojoval účasť vďaka úspechu v národnom kole v Košiciach.

Slovenská reprezentácia sa v Aténach stretne s konkurenciou z viac ako 180 krajín. „Tento ročník patrí určite k najnáročnejším v celej histórii súťaže FIRST Global, ale našli sme študentov, ktorí vďaka svojej kombinácii zručností a nadšenia môžu konkurovať svetovej špičke,“ hovorí Martin Hronský, mentor tímu a bývalý účastník súťaže.

 

Úlohou súťažiacich bude predviesť nielen technické zručnosti pri konštrukcii a programovaní robotov, ale aj schopnosť spolupracovať v medzinárodných tímoch.

„Účasť na FIRST Global vidím ako možnosť spoznať rozličné svetové kultúry,“ uviedla Lenka Malá, členka slovenského tímu. „Sme pripravení ukázať naše schopnosti a zviditeľňovať Slovensko na súťaži.“


Prečítaj si tiež: Humanoidní roboti Fourier GR-1 a GR-II majú schopnosti ChatGPT


Téma Výživa pre budúcnosť je aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. Mladí inovátori majú za úlohu navrhnúť robotické riešenia, ktoré by mohli pomôcť zabezpečiť dostatok potravín pre rastúcu svetovú populáciu.

Slovenský tím v rámci tejto témy vyvinul aj aplikáciu FAVOAL, ktorá optimalizuje dodávky potravín a minimalizuje plytvanie. S podobnými projektmi sa Slovensko už dvakrát dostalo medzi najlepšiu desiatku na svete.

„Účasť na FIRST Global je pre nás veľkou cťou a zároveň výzvou,“ povedala Alexandra Hajdúchová, členka slovenského tímu. „Sme pripravení predviesť svoje schopnosti a zároveň sa učiť od ostatných, čo nás posunie nielen v súťaži, ale aj v našom osobnom rozvoji.“

Súťaž FIRST Global je skvelou príležitosťou pre mladých ľudí ukázať svoj talent, nadšenie pre vedu a techniku a prispieť k riešeniu globálnych problémov. Slovenský tím je pripravený na túto výzvu a my im držíme palce!

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár