CETO je revolučné zariadenie na výrobu energie z morských vĺn

CETO je revolučné zariadenie na výrobu energie z morských vĺn

Zariadenie CETO by mohlo zmeniť spôsob, akým získavame energiu z oceánov. Táto technológia, ktorá je nenápadná a zároveň efektívna, by mohla byť kľúčom k udržateľnejšej budúcnosti

Spoločnosť Carnegie Clean Energy, ktorá sídli v Austrálii, sa usiluje o získanie certifikácie od renomovanej námornej klasifikačnej spoločnosti Lloyd’s Register pre svoje zariadenie CETO, ktoré premieňa energiu vĺn na elektrickú energiu. Tento krok je súčasťou snahy spoločnosti preukázať, že jej technológia je v súlade s normami Medzinárodnej elektrotechnickej komisie (IEC) pre obnoviteľné zdroje energie a je pripravená na komerčné využitie.

CETO, čo je skratka pre „Clean Energy Tidal Oscillator“, je úplne ponorený prevodník energie vĺn, ktorý sa vyznačuje svojím nenápadným dizajnom pripomínajúcim kuchynský hrniec či panvicu ponorenú vo vode. Tento dizajn chráni morský život a je bezpečný aj pre ľudí na pláži. Zariadenie využíva pohyb vĺn na výrobu čistej energie prostredníctvom špeciálneho vztlakového aktuátora.


Mrkni sa na toto: Skyro: Nová slovenská stredná škola pre budúce hviezdy AI otvára svoje brány


Spoločnosť Carnegie Clean Energy sa rozhodla pre certifikáciu podľa normy IECRE OD-310-4, aby preukázala, že jej technológia je porovnateľná s už komerčne využívanými zariadeniami na výrobu energie zo slnka a vetra. Proces certifikácie bude zahŕňať dôkladné posúdenie všetkých aspektov zariadenia CETO tímom šiestich odborníkov z Lloyd’s Register.

Valčeky v zariadení CETO premieňajú kinetickú na elektrickú energiu.

Získanie certifikácie IECRE by bolo významným krokom k získaniu typovej certifikácie, čo by otvorilo dvere k širšiemu komerčnému využitiu. Výrobca verí, že táto certifikácia prispeje k väčšej dôvere v technológiu CETO a k jej začleneniu do globálneho energetického mixu.

Winston D’Souza, globálny technický riaditeľ pre obnoviteľné zdroje energie v spoločnosti Lloyd’s Register, vyjadril svoje potešenie zo záujmu spoločnosti Carnegie Clean Energy o certifikáciu a zdôraznil rastúci trend v oblasti certifikácie zariadení na výrobu energie z morských vĺn.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár