iStorage datAshur Personal 2 – bezpečnostná fleška

iStorage datAshur Personal2 titulka

Ak potrebujete svoje dáta ochraňovať, no zároveň ich musíte nosiť so sebou a nestačí keď sú uložené na serveri či v cloude, máte viacero možností. Nie je ich však veľa. Môžete použiť šifrovaný disk, alebo šifrovanú flešku. Disk sme vám predstavili už minule, prišiel rad na datAshur Personal 2 od britskej spoločnosti iStorage.

Dôvodov na ochranu dát pomocou PIN a hardvérového šifrovania môže byť viacero. Možno ste dizajnér a vaše projekty majú obrovskú hodnotu, možno ste učiteľ a testy musia byť chránené proti zvedavým žiakom, možno ste vládny agent … A možno sa vás týka GDPR, nová legislatíva EÚ o ochrane osobných údajov, ktorá vojde do platnosti už o pár mesiacov. Zasiahne pritom obrovské množstvo firiem vrátane majiteľov webov.

Dizajn a konštrukcia

DatAshur 2 Personal je vyrobený z tvrdého plastu, ktorý pôsobí odolným dojmom. Kovové vyhotovenie by bol asi lepší nápad, no ako spieva Marián Čekovský – “Myslím, že môže byť”. 🙂 Na prednej strane je umiestnená klávesnica, ktorá je limitovaná rozmermi celého zariadenia.

iStorage datAshur Personal 2

Vďaka tomu sú tlačidlá dosť malé. Bežné prsty by nemali mať problém, no ak máte ruky ako lopaty na sneh, zadávanie kódov môže byť trocha ťažšie. Okrem tlačidiel sú tu aj tri informačné LED, ktoré dávajú najavo napríklad stav uzamknutia či prítomnosť napájania z portu USB.

iStorage datAshur Personal 2 veľkosť klávesov

Áno, táto fleška potrebuje napájanie. Pri prvom pripojení do portu sa musí nabíjať 30 až 60 minút, aby vnútorné obvody určené na hardvérové šifrovanie mali dostatok “šťavy”.

Zadná strana je špecifikum modelu datAshur Personal. Za mierny príplatok vám totiž výrobca na zadnú stranu vloží kovovú platničku, ktorá môže obsahovať laserom vytvorený ľubovoľný text či logo spoločnosti. Je to spôsob, ako odlíšiť napríklad príslušnosť flešky k oddeleniu vo firme, alebo môže označovať typ obsahu či jednoducho meno majiteľa.

iStorage datAshur Personal 2 personalizácia

Čo dokáže datAshur Personal 2?

Ako sme už naznačili, šifrovanie je hardvérové a na vysokej úrovni.

Konkrétne sa používa XTS-AES 256-bit, čo je vojenská úroveň zakódovania dát. Aby zariadenie ochránilo vaše údaje čo najviac je vybavené protihackerským systémom.

V praxi to znamená, že napríklad po pokuse o prelomenie vstupného PIN pomocou metódy hrubá sila (hádanie všetkých kombinácií) fleška nebude tolerovať takmer nič. Po desiatich nesprávnych zadaniach kódu sa zablokuje používateľské heslo, po ďalších desiatich neúspešných pokusoch aj správcovské heslo a ak si útočník aj tak nedá pokoj, dôjde k samodeštrukcii dát. DatAshur sa vráti do továrenských nastavení bez možnosti obnovy údajov.

iStorage datAshur Personal 2 klávesnica

V tom, že heslá môžu byť dve je výhoda. V nastaveniach sa dá napríklad umožniť režim iba na čítanie pre používateľa, ktorý nemá oprávnenie dáta meniť, ale môže ich používať.

Bežné používanie je pomerne jednoduché. Na odomknutie stlačíte tlačidlo kľúča, do 10 sekúnd zadáte vstupný kód, do 30 sekúnd flešku zasuniete do portu USB a hotovo. Základné inštrukcie vám podá priložená kartička z tvrdého papiera. Pokiaľ sa chystáte meniť nastavenia kódov a správania sa zariadenia, postupy sú už o dosť zložitejšie. Manuál nájdete uložený priamo na datAshur.

Vstupné kódy môžu mať od 7 do 15 čísiel. Klávesnica je alfanumerická, takže si môžete pomôcť mnemotechnickými pomôckami. To znamená zapamätať si slovo, ktoré zodpovedá stlačeným tlačidlám, tvoriac číslo. Prítomnosť vlastnej klávesnice má výhodu aj v tom, že kód nie je možné odsledovať pomocou softvérového keyloggera. (Špehovací sotfvér, ktorý zaznamenáva stlačené klávesy na PC.)

iStorage datAshur Personal 2 celkový pohľad

Pokiaľ je datAshur pripojený, no nepoužívate ho, je tu automatický zámok, ktorý ho uzamkne po uplynutí doby, ktorá je nastaviteľná. Po odpojení od portu USB sa zariadenie uzamkne ihneď automaticky.

Verdikt iStorage datAshur Personal 2

S blížiacim sa GDPR množstvo ľudí nervóznie. Bezpečnostná fleška s hardvérovým šifrovaním a protihackerskými mechanizmami vám môže nervy upokojiť. Budete pripravení. Využitie je však oveľa širšie, pretože vzácne dáta je vždy lepšie držať offline, či už ste tajný agent, alebo vývojár drahého softvéru. Zariadenie datAshur sa nám páči a výhrady máme len voči zložitosti nastavovacích procesov a tak trochu aj k veľkosti tlačidiel. Mohli byť o kvapku väčšie, no na druhej strane, asi by hrozilo viac nechcených stlačení vedľajšieho tlačidla. Robustné vyhotovenie, možnosť personalizácie a kapacity do 64GB považujeme za veľké výhody. Keby vám to nestačilo, výrobca ponúka aj podobný modelový rad do 240GB. Oh, aby sme nezabudli … Blížia sa Vianoce a manažér či dizajnér by sa takémuto darčeku isto potešil. 😉

Hodnotenie: 90%

TechGuru ocenenie TOP Fleška

 

Klady:

  • robustné vyhotovenie
  • jednoduché odomykanie
  • mechanizmus proti hackerom
  • personalizácia označení
  • slušné kapacity
  • nezávislosť od platformy
  • automatický zámok
  • hardvérové šifrovanie

Zápory:

  • malé tlačidlá klávesnice
  • zložité nastavovacie procesy

Parametre: USB 3.0, zabudovaná klávesnica, hardvérové šifrovanie AES-XTS 256-bit., validovaný šifrovací algoritmus FІPS PUB 197

Cena: 8GB – 71 EUR, 16GB – 92 EUR, 32GB – 110 EUR a 64GB – 148 EUR (kúpiť sa dajú aj cez český e-shop)

Produkt na recenziu zapožičala spoločnosť iStorage. Thanks!

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár