HTC Vive Pro recenzia – Virtuálna realita vyššieho levelu

HTC Vive Pro recenzia

Jeden z dlhodobo najpopulárnejších systémov na virtuálnu realitu, HTC Vive, sa práve dočkal svojho upgrade HTC Vive Pro. Reflektuje na reakcie používateľov, prichádza s významnými vylepšeniami a mal som tú česť testovať ho ako prvý na Slovensku.

Hardvér a inštalácia

Pre tých, ktorí HTC Vive nepoznajú, najskôr spresním, že systém sa skladá z náhlavnej súpravy, dvoch ručných ovládačov, link boxu na prepojenie s PC a dvoch základných staníc, ktoré snímajú pohyb používateľa v priestore. HTC Vive Pro vyžaduje tie isté komponenty, no ak už vlastníte pôvodný headset, môžete si zakúpiť iba sadu, v ktorej je Vive Pro a nový link box.

HTC Vive Pro recenzia 01
Ak máte pôvodný Vive, ovládače a základné stanice môžete používať naďalej.

Inštalácia spočíva v zapojení základných staníc, ktoré dokážu komunikovať medzi sebou bezdrôtovo, pokiaľ sa vzájomne „vidia“. Môžete ich alternatívne prepojiť synchronizačným káblom v prípade, že podmienky v miestnosti, ktorú budete používať, celkom nezodpovedajú požadovaným parametrom. Mali by ste mať k dispozícii plochu s veľkosťou aspoň 2 × 1,5 metra. Pri softvérovej inštalácii si však môžete vybrať aj možnosť, v ktorej budete všetky zážitky vo VR prežívať iba po sediačky. To je skôr prípad núdze ochudobňujúci zážitky. Určite odporúčame vyhradiť si čo najväčší priestor na pohyb.

HTC Vive Pro recenzia 02
Je viacero spôsobov, ako umiestniť základné stanice. Napríklad možno využiť aj statív fotoaparátu.

Novinka v prípade HTC Vive Pro je v link boxe. Jeho nový variant je o čosi jednoduchší. Pripája sa jedným káblom so združenou koncovkou z náhlavnej súpravy a do PC ho pripojíte už iba pomocou DisplayPortu (pri Vive je to HDMI). Zmena je tiež vo vypínači, ktorý umožňuje link box jednoducho vypnúť, to pri pôvodnom Vive nejde bez odpojenia od elektrickej siete.

HTC Vive Pro recenzia 03
Vľavo pôvodný link box, vpravo nový so združeným konektorom.

Čo je nové?

Najvýraznejšie zmeny ukrýva sám headset. Jeho konštrukcia je značne prepracovaná. Okrem neveľmi podstatnej zmeny farby konštrukcie na modrú sa Vive Pro nasadzuje na hlavu tak, že si nasadíte prednú časť ako okuliare a ostatnú časť zariadenia zaklopíte vďaka rotačným kĺbom.

 

V zadnej časti je teraz plastový oblúk, ktorý je mäkko vystlaný a k hlave si ho pritiahnete plastovou skrutkou. Napokon ešte zatiahnete textilný pruh v hornej časti hlavy. Hmotnosť celej sady je oveľa príjemnejšie rozložená, čo sa odzrkadľuje na zníženej únave a vyššom komforte. Pri testovaní som pociťoval veľký rozdiel oproti Vive, ktorý sám o sebe nie je veľmi nepohodlný, no jeho hmotnosť je sústredená len vpredu. To zaťažuje krčnú chrbticu aj svalstvo a po dlhšom pobite vo VR to môžete pocítiť.

HTC Vive Pro recenzia 04

Pocítite tiež zvýšené rozlíšenie, ktoré je teraz 2880 × 1600p (oproti 2160 × 1200) a ako sa ukázalo v našom teste, skutočne je to významný krok vpred. Ostrosť obrazu sa citeľne zvýšila vďaka hustote 615 ppi a v kombinácii s oveľa lepším rozložením hmotnosti som mal z VR nie iba o trochu, ale výrazne príjemnejší zážitok.

Zvuk je dôležitý

Navyše sa na konštrukcii našlo miesto aj pre slúchadlá s priestorovým zvukom s vysokým rozlíšením. Sú sklopné, takže pri nasadzovaní náhlavnej súpravy ich treba odklopiť. Poskytujú slušnú zvukovú kvalitu a priestorovosť zážitky posiela o kus vyššie. V porovnaní s klasickými hernými headsetmi je tu mierna rezerva v oblasti basov, no nie je to príliš výrazné.

HTC Vive Pro recenzia 07

Ľavé slúchadlo obsahuje tlačidlá na zmenu hlasitosti prehrávania a na pravom možno umlčať mikrofóny. Tie slúžia na skombinovanie zvukov okolia a tých z VR. V prednej časti HTC Vive Pro umiestnili konštruktéri dve kamery, ktoré budú môcť využiť vývojári softvéru. Zatiaľ slúžia hlavne na kontrolu reálneho okolia bez toho, aby ste museli súpravu zložiť z hlavy.

HTC Vive Pro recenzia 08

Softvér na HTC Vive Pro

Z pohľadu softvéru budete na prevádzkovanie Vive Pro potrebovať Steam s doinštalovaným režimom VR a Viveport, čo je v podstate obchod s aplikáciami od HTC. Celá inštalácia je automatická a nevyžaduje si prílišné zásahy od používateľa. Takisto hardvérová inštalácia vás bude navádzať pomocou internetového návodu a jednotlivé časti balenia sú výrazne označené, aby bol proces čo najjednoduchší.

HTC Vive Pro recenzia VIVEPORT

Pri Steame k zmenám nedošlo, no Viveport nedávno zaznamenal novinku v spôsobe poskytovania obsahu a mesačnej platbe za členstvo. Spolu s HTC Vive Pro dostanete členstvo v službe na pol roka zadarmo, a tak si ju môžete poriadne vyskúšať. Mesačne si budete môcť vybrať päť titulov, ktoré dostanete bezplatne v rámci členského, no inak by ste za ne platili. K dispozícii je však aj množstvo bezplatného softvéru, takže sa netreba obávať.

HTC Vive Pro recenzia - HTC Vive

Zážitky z testovania

Najviac na mňa zapôsobila zmena konštrukcie, ktorá okrem zvýšeného komfortu prináša aj o čosi praktickejšie používanie. Vnútorný priestor je zrejme prepracovaný, keďže si lepšie rozumie s dioptrickými okuliarmi. Kábel, ktorý vedie k headsetu sa opäť stenčil a z plochého prešli vo výrobe na oblý tvar. Vďaka tomu nie je natoľko objemný ako pri bežnom Vive, no má aj jednu nevýhodu. Počas vášho pohybu po miestnosti sa dosť zamotáva.

HTC Vive Pro recenzia kábel

V tomto smere teda bude musieť výrobca čosi vymyslieť, asi by pomohol nejaký typ opletenia. Problém sa však čiastočne vyrieši sám, pretože neskôr, pravdepodobne v lete, sa bude dať dokúpiť aj bezdrôtový modul, s ktorým by mali byť zážitky vo VR bez káblového limitu. Vylepšiť by v HTC mohli aj mohutnosť konštrukcie, ktorá síce nie je ťažká, no je prosto objemná, väčšia ako pri Vive. Chcelo by to do budúcna miniaturizáciu.

HTC Vive Pro recenzia 09
Touto skrutkou sa nastavuje vzdialenosť medzi očami/šošovkami. Na tom sa nič nezmenilo.

Verdikt HTC Vive Pro

Páčila sa mi zvýšená ostrosť zobrazenia, ktorá spôsobuje väčšie preniknutie do deja odohrávajúceho sa okolo používateľa. Nie sú to iba hry. Napríklad výstup na vrchy Himalájí, ktorý som si vyskúšal bol úžasný a silný zážitok bola aj hrateľná ukážka patriaca k Spielbergovmu filmu Ready Player One, ktorý práve beží v kinách. Nový HTC Vive Pro je upgrade toho pôvodného, ktorý sa dá teraz kúpiť lacnejšie. Menej náročný používateľ si ho môže zaobstarať za 599 eur. Vive Pro stojí 879 eur a pokiaľ nemáte aj základné stanice a ručné ovládače, musíte si za ne priplatiť ďalších 299 eur (separátne stoja viac). Cena je teda nastavená skôr pre profesionála a z VR robí menej dostupnú záležitosť. Na druhej strane zážitky na takejto úrovni, s obrovskou presnosťou snímania a teraz už aj vysokým komfortom používania vám lacnejšie headsety nedajú.

Hodnotenie:

Dizajn: 85%
Komfort: 95%
Manipulácia: 85%
Funkcionalita: 90%

Celkovo: 92%

TechGuru.sk ocenenie top VR headset

Udelené hlavne za vysoký komfort a husté rozlíšenie.

Výhody:

  • vylepšené rozloženie hmotnosti
  • zvýšené rozlíšenie
  • zabudované reproduktory
  • priestorový zvuk
  • príjemnejšie nasadzovanie
  • softvérové novinky
  • hlbšie ponorenie do VR

Nevýhody:

  • kábel sa zamotáva
  • nepriaznivá cena
  • rozmery konštrukcie

Parametre: dual AMOLED 3,5“ displeje 2880 x 1600p 615 ppi, 90Hz, 110°pozorovací uhol, integrované mikrofóny, dve kamery, slúchadlá s Hi-Res zvukom, G-senzor, gyroskop, senzor priblíženia, IPD, nastaviteľná vzdialenosť šošoviek

Cena: 879 EUR Vive Pro + link box, 299 EUR ovládače + stanice

Túto recenziu si môžete prečítať aj na pcrevue.sk a v magazíne PC Revue – apríl 2018.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár