Lenovo Legion Y920 recenzia. Zahoďte Vaše stolové herné PC …

Lenovo Legion Y920 recenzia titulka

Pred časom sme vám predstavili Y520 a Y720 radu Lenovo Legion. Nastal čas pozrieť sa na najvyšší model Legion Y920 pre tých najnáročnejších hráčov. Takýto notebook by mal poskytovať herný výkon, konektivitu a displej, ktoré umožnia hravo nahradiť stolové PC. Je to tak aj v tomto prípade?

Dizajn a konštrukcia

Model patrí medzi robustnejšie notebooky vďaka 17,3″ displeju. V jednej ruke ho neudržíte a treba počítať s tým, že aj pri nosení jeho hmotnosť nad 4kg cítiť. Ide však o stroj, ktorý asi väčšina hráčov bude mať takmer stále položený na stole.

Lenovo Legion Y920 recenzia

Šasi je celoplastové a kryt displeja, ozdobený svietiacim červeným logom Legion, elegantne imituje leštený hliník. Dobrá správa pre detailistov je, že nie je veľmi náchylný na odtlačky prstov, takže okolo neho nebudete neustále pobehovať s handričkou, aby sa leskol ako psie … oči. 🙂

Lenovo Legion Y920 recenzia 02

Časť okolo touchpadu je výrazne zdrsnená, a to hodnotíme vysoko pozitívne. Z veľmi jednoduchého a praktického dôvodu. Množstvo herných notebookov má túto časť hladkú, no treba si priznať, že pri hraní prichádzajú často emócie a s emóciami spotené ruky, najmä v lete. Zdrsnený povrch zabezpečí, že sa vám ruky nešmyknú v osudovej chvíli. Na touchpade asi hrať nebudete, no oblasť zasahuje aj do miest, kde sú ruky uložené pri používaní klávesnice. Napokon, možno niekedy využijete aj touchpad, nebudete sa hrať nonstop. Alebo áno?

Lenovo Legion Y920 recenzia 03

Pochválime aj konektivitu. Externé monitory pripojíte cez HDMI aj DisplayPort a okrem štyroch portov USB 3.1 tu nechýba ani Thunderbolt. Príjemný doplnok je čítačka pamäťových kariet a niekto ocení rozdelené konektory jack 3,5 mm na mikrofón a slúchadlá.

Zaujímavý je dizajn v okolí reproduktorov a prieduchov chladenia vľavo a vpravo pod displejom. V strede je centrálny pánt, celú oblasť pred displejom kryje červená mriežka a takéto rozmiestnenie je štýlové, vyzerá to naozaj dobre. No na druhej strane sa v týchto miestach dostáva do vnútra notebooku prach. Nehovoriac o tom, že sa do inkriminovaných miest môže nechtiac zacvaknúť napr. kábel od myši.

Lenovo Legion Y920 recenzia 06

Klávesnica je podsvietená pomocou RGB, mechanická s anti-ghostingom a na ľavej strane obsahuje aj štyri definovateľné funkčné klávesy. Výrobca teda myslel na nároky profesionálnych hráčov, ktorí sa bez mechanickej klávesnice ani nepohnú.

Lenovo Legion Y920 recenzia 16

Konfigurácia

Keďže ide o najvyšší model herného radu Legion, Y920 v oblasti komponentov zapôsobí. Základ tvorí štvorjadrový Intel Core i7-7700HQ s maximom na 3,8 GHz. Sekunduje mu 16GB RAM taktovaných na 2x 1,2 Ghz, ktoré určite zužitkuje aj ten, kto pracuje s videom a grafikou. Takýto majiteľ si môže pamäť rozšíriť dokonca až na brutálnych 64 GB.

Lenovo Legion Y920 recenzia 13
Lenovo Nerve Center

Grafická karta je radu NVIDIA GTX1070 s 8GB VRAM. To je kaliber, ktorý by si mal poradiť s modernými hrami v FHD s rezervou. Konkrétne čísla sa dozviete v sekcii článku Výkon v hrách. Zvolenú kartu chválime, aj keď to nie je najvyšší rad.

Lenovo Legion Y920 recenzia 17

Ako úložiská v Lenove zvolili v testovanej konfigurácii kombináciu 240GB SSD pripojeného cez PCIe a 2TB klasický HDD. Bude to vyhovovať aj hráčom, ktorí si na disk súčasne ukladajú množstvo hier. SSD pritom zabezpečí vysokú rýchlosť štartu systému a načítavania v hrách, takže niet čo dodať.

Lenovo Legion Y920 recenzia 07
Napriek tmavej nočnej scéne je obraz dobrý.

Zmienku si zaslúži aj displej. Ako sme už spomenuli, ide o 17,3″ panel, ktorý má matnú povrchovú úpravu a dobrý kontrast, takže pokiaľ radi pracujete či hráte sa na notebooku v exteriéri, prídete si na svoje. Hráte hry a ste zároveň v prírode! Šach-mat odporcovia hier! 🙂

Rámik okolo displeja mohol byť užší podľa trendu. Frekvencia zobrazovania je max. 75 Hz, čo stačí. Nie je to vzácnych 120 Hz, ale najmä ak ste zvyknutí na 30 Hz, rozdiel je veľký. Natívne rozlíšenie je FHD, umelo môžete prepnúť aj na 4K. V tejto cenovej hladine by sme privítali, keby bol displej natívne v rozlíšení 2K, ktoré svedčí GTX1070ke. Pri notebooku to ale zas tak veľmi nezaváži a vysoký výkon je dôležitejší, ako rozlíšenie.

Výkon v hrách

Lenovo Legion Y920 je vybavený zaujímavou vychytávkou. V ľavej časti klávesnice je prepínač, ktorý pretaktuje grafickú kartu aj hlavný procesor. Posúva sa smerom k displeju a pokiaľ je režim Turbo aktívny, nad prepínačom svieti červený nápis. Boli sme zvedaví, ako sa toto pretaktovanie prejaví v praxi.

Lenovo Legion Y920 recenzia 08

V Kingdom Come: Deliverance, hre brutálne náročnej na hardvér, sme dosiahli výborné výsledky bez Turba aj s ním. V rozlíšení FHD na najvyšších detailoch bolo maximum na úrovni 84 fps, priemer 70 fps a neklesli sme pod 56 fps. Po aktivácii režimu Turbo sme dostali maximum na 87 fps, priemer na 71,5 fps a minimum na 59 snímok za sekundu.

Vo Far Cry 5, čo je na rozdiel od KCD veľmi dobre optimalizovaná hra, bolo maximum 98 fps, priemer 81 a frame rate neklesol pod 64 fps. Po prechode do režimu Turbo sa čísla zvýšili na 103 a 88, minimum zostalo na 64 fps. Hovoríme stále o FHD a najvyšších detailoch.

Lenovo Legion Y920 recenzia 09

Ako vidíte na číslach, režim Turbo nejako zásadne nezaváži. Možno príde jeho chvíľa neskôr, keď budú hry ešte náročnejšie a vy budete chcieť zo svojho notebooku vytlačiť aj tú najposlednejšiu snímku za sekundu. V tejto chvíli si skôr užijete technológiu G-Sync, ktorá synchronizuje fázu obrazu vysielaného z grafiky a zobrazovaného na displeji. V jednoduchšej reči – pohyb bude plynulejší a vaše oči oddýchnutejšie.

Spomenieme aj kvalitu reproduktorov. Na pomery notebookov je kvalita dobrá, najmä výšky sú dostatočne ostré a reproduktory si neprekryjete rukou, keďže sú umiestnené pred displejom. V oblasti stredov a basov by to však chcelo o kvapku zlepšiť. V oblasti zvuku tento model nevyniká napriek prítomnosti subwoofera. Nie je to zlé, no keď ste nároční, ako autor tejto recenzie a budete si chcieť vychutnať hudbu, nasadíte si slúchadlá.

Chladenie, softvér a podsvietenie RGB

Vďaka softvéru Lenovo Nerve Center môžete na Legion Y920 spravovať napríklad aj podsvietenie klávesnice typu RGB. Je tu niekoľko pripravených profilov a editor, takže ak vám nevyhovujú tie prednastavené, môžete si nastaviť aj vlastné farebné kombinácie. Medzi prednastavenými sú aj také vychytávky, ktoré síce v praxi nie sú na nič, no na ohurovanie návštev je to super. 🙂 Napríklad v jednom z profilov je klávesnica zhasnutá, no po stlačení klávesu sa po klávesnici “rozbehnú” svetelné kruhy, ako keď kvapka vody dopadne na hladinu.

Lenovo Legion Y920 recenzia 10
Podsvietenie RGB sa týka aj touchpadu. Takto to vyzerá večer.

Oveľa dôležitejšie je však chladenie, ktoré patrí medzi tie tichšie.

Y920 sa chladí veľmi efektívne a aj v hernej záťaži vydrží pomerne dlho bez toho, aby ventilátory museli zvyšovať otáčky.

Zariadeniu nechýba ani režim extrémneho chladenia, ktorého aktiváciu si môžete v Nerve Center nastaviť na klávesovú skratku. Vtedy sa už chladenie začne riadne ozývať, no v praxi sme jeho potrebu vôbec nezaznamenali ani po dlhšom hraní. Opäť máme pocit, že je to skôr funkcia do budúcna, ktorá zvyšuje životnosť notebooku a jeho odolnosť v náročných situáciách, ako je prekrytie chladiacich prieduchov.

Napokon ešte spomenieme, že softvér Lenovo Nerve Center umožňuje aj riadenie priority siete. To znamená, že si môžete nastaviť napríklad, že má pre vás vyššiu prioritu sťahovanie hry zo Steamu, ako nejakého súboru vo webovom prehliadači. Môžete tu tiež aktivovať režim nazvaný “bez nežiadúcich akcií”. Budú deaktivované klávesy a skratky, ktoré by vás mohli v hre nechtiac vrátiť do Windows a nefunguje ani touchpad. Na dočasné deaktivovanie tejto funkcie si môžete definovať klávesovú skratku.

Lenovo Legion Y920 teploty 01
CPU teplota
Lenovo Legion Y920 teploty 02
GPU teplota

Čo sa týka teplôt, aj bez funkcie extrémne chladenie sú dosiahnuté hodnoty veľmi príjemné. Procesor sa nám nezahrial na viac ako 88°C a grafický čip na perfektných 68°C. Chladenie procesora je teda v poriadku a chladenie grafiky je vynikajúce. Keby sa aj po dlhšej vysokej záťaži zahriala viac, Y920 si aj tak poradí a navyše vás istí spomínaná funkcia extrémneho chladenia.

Mimochodom, v balení nájdete aj štyri červené klávesy WASD, ktoré si môžete sami nainštalovať a externú mechaniku na DVD. Takže ak máte zbierku fyzických médií, takýto bonus poteší.

Verdikt – Lenovo Legion Y920

Z tohto modelu sme mali veľmi dobrý pocit. Konfigurácia, ktorá si poradí s momentálnymi hernými hitmi v rozlíšení FHD s úplným prehľadom, má predpoklad dlhej životnosti. Obraz si stabilizujete pomocou G-Sync a displej zvládne aj odlesky slnečného svitu. Úložisko obsahuje rýchle SSD a HDD s vysokou kapacitou. Čo viac si možno priať? Napríklad vysoko efektívne chladenie, ktoré nevyrušuje pri hraní, a to tu je. Klávesnica je mechanická a s jej podsvietením sa dajú robiť divy. Lenovo Legion Y920 je model, ktorý plnohodnotne nahradí nielen bežné, ale aj herné stolové PC. Kvalita zvuku reproduktorov fajnšmekrovi nepostačí, nepoteší vyššia hmotnosť a cena mohla byť tiež o čosi príjemnejšia. Na druhej strane dostanete špičkový stroj, ktorého výhody prudko prevažujú, a tak ho môžeme iba odporúčať.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie techGuru.sk TOP Herný Laptop

Ocenenie udeľujeme hlavne za výkon v FHD, G-Sync a výbornú klávesnicu.

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • skvelý výkon v FHD
  • dobrá kombinácia úložísk
  • rýchle SSD pripojené cez PCIe
  • mechanická klávesnica
  • úplne prispôsobiteľné podsvietenie RGB
  • synchronizácia obrazu pomocou G-Sync
  • kvalitný displej
  • tiché a efektívne chladenie
  • funkcia extrémne chladenie pre prípad potreby
  • široké možnosti pripojenia
  • RAM rozšíriteľná až na 64 GB

Nevýhody:

  • cena nie je práve ideálna
  • vysoká hmotnosť

Parametre: štvorjadro Intel Core i7-7700HQ, 16 GB DDR4 RAM 2400MHz (rozšíriteľná do 64GB), 256 GB Dual PCIe SSD RAID 0, 1 TB Dual SATA HDD RAID 0, NVIDIA GeForce GTX1070 8GB GDDR5 PCIe, displej 17,3“ FHD (1920×1080) s antireflexnou úpravou a IPS, výdrž 3,5h batéria Li-Pol 90Wh, podpora Intel WiDi, WiFi/Bluetooth: Killer bezdrôtové AC 1535 + BT4.0, LAN Killer, 4x USB 3.0, 1x USB C Thunderbolt, čítačka SD, SDHC, SDXC a MMC, 425 mm x 315 mm x 36 mm, 4,4 kg

Cena: 2 329 EUR

Notebook na recenzovanie poskytla spoločnosť Lenovo.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár