Strach z koronavírusu je zneužívaný na šírenie malvéru

strach z koronavírusu

Koronavírus sa šíri, nedávno boli potvrdené dva prípady aj v Spojenom kráľovstve. Kto by to bol povedal, že šírenie reálneho vírusu pôjde ruka v ruke so šírením tých technologických.

Podľa britskej agentúry GlobalData využívajú kriminálnici strach zo šírenia koronavírusu na šírenie malvéru pomocou e-mailov po svete. Konkrétne v Japonsku, kde bol prvý prípad potvrdený 15. januára, začali kolovať e-mailové správy, ktoré pôsobili ako oficiálne varovanie od vlády pred šírením vírusu.

Správa sa vôbec nevenuje koronavírusu

Názov e-mailu znie veľmi naliehavo a nabáda adresáta k rýchlemu otvoreniu, pričom hrozba je skrytá v prílohe. Keď otvoria e-mail, text ich zase inštruuje k zmene nastavenia Office 365, takže adresát, ktorý má trochu postreh a nekliká na všetko čo mu príde, by sa mohol hrozbe vyhnúť.

Správa totiž neobsahuje žiadne informácie o koronavíruse, takže nie je až také náročné zistiť, že ide o podvod. Kto si to však nevšimne a prílohu otvorí, čaká ho malvér s názvom Emotet. Ide o trójskeho koňa, ktorý kradne finančné dáta, bankové prístupové údaje a ďalšie cenné osobné informácie.

Mollie MacDougall, expertka na tento typ hrozby zo spoločnosti Cofense povedala

“Po krátkom útlme na Vianoce a Nový rok je Emotet znova tu, ako monštrum e-mailových hrozieb”.

Ako spoznať škodlivú správu?

Pre e-maily hranice neexistujú, a preto si dávajte pozor na to, čo sa vo vašej schránke ocitne. Netýka sa to iba koronavírusu či Emotetu.

Dáme vám niekoľko tipov na e-mailovú “hygienu”:

  1. Skôr, než bude neskoro, vždy sa pozrite na predmet a odosielateľa e-mailu, ktorý ste neočakávali.
  2. Útočníci často používajú automatické prekladače, takže sa prezradia viac ako nedokonalou slovenčinou.
  3. Všímajte si predmet správy. Ak obsahuje výraz “Re:” a danú správu nespoznávate podľa odosielateľa, pravdepodobne ide o podvod v snahe vyvolať dojem, že ide o odpoveď na vašu správu.
  4. Neotvárajte prílohy žiadnych e-mailov, o ktorých na 100% neviete, že sú bezpečné.
  5. Občas je dobré všímať si aj názvy príloh od odosielateľov, ktorých poznáte. Ak má súbor napríklad koncovku “.pdf.exe”, niečo nie je v poriadku. Váš známy ani nemusí vedieť, že vám poslal malvér.
  6. Ak si od vás odosielateľ pýta akékoľvek informácie, neposielajte mu ich. Každá inštitúcia, ktorá je s vami v kontakte vaše údaje má. Nikdy neposielajte nikomu svoje osobné údaje a už vôbec nie bankové prístupové údaje. Žiadna banka si ich od vás nikdy nebude žiadať celé.
  7. Nie. Princ z Afriky vám nechce poslať miliónové dedičstvo po kozmonautovi, ktorý zomrel vo vesmíre.
  8. Majte nainštalovaný antivírus. Aký, to už je na vás, ale vždy ho majte. Niektoré správy dokážu PC infikovať skôr, než e.mail čo i len otvoríte. Stačí, aby pristál vo vašej aplikácii.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár