Asus Zenbook Pro Duo má dva 4K displeje – recenzia

Asus Zenbook Pro Duo

Testovali sme notebook, ktorý vyvolal prekvapenie. Asus Zenbook Pro Duo nie je žiadny drobček, no hlavne kvôli tomu, že je určený do rúk grafikov či dizajnérov. Má totiž dva dotykové 4K displeje a parádne parametre, boli sme preto zvedaví, ako funguje v praxi.

Navigácia:KonštrukciaInováciaParametreDva displejeChladenieVerdikt

Konštrukcia

To, že je notebook riadny valibuk sme už naznačili. Je to aj citeľné, pretože jeho hmotnosť je naozaj dosť vysoká. Výrobca tvrdí, že je to 2,5 kg, no pocitovo to bolo akosi viac. Pokiaľ však vezmeme do úvahy, že ide o stroj určený hlavne na tvorbu grafiky a videa, nie je to až taká nevýhoda.

Majiteľ ho pravdepodobne nebude každodenne viackrát prenášať. Skôr sa bude presúvať možno v rámci pracoviska a domova. Takže bude mať svoj výrobný nástroj vždy po ruke a na stole.

Predná časť sa po vyklopení displeja zvažuje.

Farba konštrukcie je Celestial blue. V reále nie je veľmi do modra, nazvali by sme to decentným ladením. Je kombinovaná so striebornou a celkovo zariadenie pôsobí primerane svojej cenovke, takže elegantne.

Šasi je veľmi pevné a každého grafika isto poteší, že po odklopení displeja sa spodná časť notebooku naklopí tak, aby ste čo najlepšie mohli kresliť na spodnom displeji. To môžete robiť pomocou priloženého pera alebo aj prstom. Fantázii sa tu medze nekladú.

Asus Zenbook Pro Duo
Nechýba port Thunderbolt a vstup na headset.

V prednej časti notebooku je svetelná lišta, ktorá svieti, keď využívate virtuálnu asistentku Alexa. Stroj tiež podporuje Cortanu a zvukovú časť dostala na starosť spoločnosť harman/kardon, čo zabezpečuje, že budete mať napríklad aj pri sledovaní filmov kvalitný zvuk.

Asus Zenbook Pro Duo recenzia HDMI

Zaujímavé je, že Zenbook Pro Duo zodpovedá vojenskému štandardu MIL-STD 810G. To znamená, že je jeho konštrukcia odolná proti prevádzke v sťažených podmienkach. Mal by odolať extrémnym výškam, teplotám aj vlhkosti. My sme si všimli, že kryt displeja veľmi neodoláva nečistotám a dosť ťažko ich z neho dostanete. To je však detail.

Asus Zenbook Pro Duo kryt displeja
Kovový kryt dosť obľubuje nečistoty a prach.

Všetko je tu inak

Pre väčšie pohodlie priložil výrobca tiež podložku, ktorá sa magneticky pripojí a podoprie vám zápästia. Myslené je to síce dobre, no v praxi nemôžete mať položené zápästia na podložke a dočiahnuť pritom na displej, ktorý je umiestnený nad klávesnicou. Zužitkujete ju teda hlavne pri písaní textu.

Na modro podsvietená klávesnica je práve kvôli displeju posunutá do ľavého spodného rohu spodnej časti počítača. Najviac, ako sa len dá. Je to čosi, na čo si treba zvykať, najmä preto, že touchpad to presunulo do pravého spodného rohu.

Asus Zenbook Pro Duo klávesnica a touchpad

Ak ste teda zvyknutí na bežný notebook, tu si budete chvíľku zvykať na nové rozloženie ovládacích prvkov. My sme si podvedome v snahe “nájsť” touchpad viackrát ťukali nechtiac do klávesnice.

Pochválime však virtuálnu numerickú klávesnicu zabudovanú do touchpadu, ktorý sme chválili už pri recenzii na Asus ZenBook 14. Je to dobre, prakticky vymyslené, šetrí to miesto a vyzerá to štýlovo.

Čo je pomerne štandardné, je výdrž v prevádzke na batériu. Notebook netreba ani veľmi zaťažiť a približne po dvoch hodinách ho budete musieť nabiť. Pozitívne však je, že sa nabíja dosť rýchlo.

Parametre na vrchole

Ak ste už jedným očkom hodili po cenovke Asus Zenbook Pro Duo, asi už tušíte, že parametrovo pôjde o špičku. Každý grafik či vývojár isto ocení 6-jadrový procesor Intel Core i7-9750H s jadrom Cofee Lake. Ten napríklad pri renderovaní videí isto dobre poslúži a sekunduje mu pritom 16 GB RAM. Keby sa vám málilo, je k dispozícii drahšia verzia s osemjadrovým i9-9980HK (s boostom až na 5 GHz) a 32 GB RAM.

Asus Zenbook Pro Duo

Grafika je pri takomto notebooku rovnako dôležitá, ba možno dôležitejšia, ako keby šlo o herný stroj. Výrobca siahol nielen v nami testovanej verzii po NVIDIA GeForce RTX 2060 (brandovanú samotným Asusom) so 6 GB GDDR6 SDRAM a 192-bitovou zbernicou. Majú ju všetky varianty modelu.

Všimnite si stabilných 60 fps v Zaklínačovi 3 vo Full HD (v 4K to nedá).

Karta si pritom výborne poradila s prvkami, ktoré súvisia s duálnymi displejmi, všetka česť. Žiadne trhanie či spomaľovanie sa nekonalo, výrobca teda dobre vyladil testovanie v praxi.

Ukladací priestor opäť závisí na verzii, ktorú si vyberiete. Na výber máte z SSD pripojených pomocou PCIe x2 v kapacitách 256 a 512 GB, alebo špičku s kapacitou 1 TB a pripojením cez PCIe x4. Profi grafik asi siahne hlavne po 1 TB verzii, no aj 512 je veľmi dobré. Najnižšia kapacita asi bude pri takomto stroji vyhovovať málokomu, jedine ak by chcel ušetriť a ukladať na externý disk.

Na to má Pro Duo zabudované dva porty USB 3.1 Gen 2, ktoré majú teoretické maximum prenosovej rýchlosti na 10Gb/s. Nechýba ani port HDMI na pripojenie externého monitora.

Dva displeje a ich výhody

Primárny displej s tenkým rámikom (5 mm) má uhlopriečku 15,6″. To sa nám zdalo subjektívne trochu málo, 17″ by bolo lepšie. No keď zvážime, že ide o 4K dotykový displej OLED (3840 x 2160, 16:9), väčší variant by bol isto výrazne drahší a je otázka, či by si taký notebook mohol vôbec ktosi dovoliť.

Spodný sekundárny displej (alias ScreenPad Plus) má uhlopriečku 14″, rozlíšenie 3840 x 1100 bodov a technológia PTP (presného dotykového panelu) mu umožňuje zaznamenávať gestá tvorené až štyrmi prstami. To je dosť dôležité, keďže pri tvorbe grafiky často treba riešiť viacero bodov naraz.

Viacdotykový displej umožňuje napríklad použitie virtuálneho pravítka.

Možno sa pýtate, ako tie dva displeje môžu spolupracovať. Windows ich “vníma” ako klasické multimonitorové zapojenie. Ibaže v tomto prípade nie sú displeje vedľa seba, ale pod sebou. Pochopiteľne, že presúvanie prstom systémom drag and drop tu nefunguje, no vyriešené je to dobre. Pomocou gesta vyvoláte na displeji prstom maličké menu, v ktorom dáte ťuknutím notebooku vedieť, že chcete danú aplikáciu či okno presunúť na druhý displej. Šup! A je tam.

Je to jednoduché a praktické. Spodný displej pritom môžete využívať nielen na tvorbu grafiky, ale môžete si na ňom napríklad vo chvíľkach voľna spustiť povedzme Spotify či inú apku, ktorú chcete mať po ruke, zatiaľ čo budete na hlavnom displeji riešiť čosi iné.

Softvérové vybavenie je prispôsobené účelu notebooku a nájdete tu aplikácie na písanie poznámok perom či prstom, ktorý ich následne prevádza na strojový text (nechýba podpora slovenčiny aj češtiny).

Nájdete tu tiež aplikácie na kreslenie, vymeriavanie atď. Možností je množstvo a predstavu si môžete urobiť z našich fotografií.

Spodný displej podporuje tiež rozvrhnutie obrazu na viaceré časti, takže na ňom môžete mať naraz zobrazené dve či dokonca tri aplikácie vedľa seba. Hráči tak môžu napríklad sledovať kontrolné okienko svojho streamu či hru sťahujúcu sa v klientskej aplikácii ako je Steam.

Chladenie

Ako vždy sme odmerali aj teploty, ktoré notebook dosahuje v záťaži. Ako môžete vidieť na priložených screenshotoch, chladenie grafiky je na tom pomerne dobre, no CPU sa občas zohreje viac a dochádza k throttlingu (znižovanie výkonu na ochranu proti poškodeniu prehriatím). Videli sme však už aj o dosť horšie prípady a čo sa týka hlučnosti ventilácie, model nepatrí medzi najtichšie ani najhlasnejšie notebooky.

Verdikt Asus Zenbook Pro Duo

Na notebooku sa nám páčilo, koľko inovácií a odvážnych myšlienok doň Asus dokázal zaradiť.

Duálne displeje celkom menia spôsob používania modelu Zenbook Pro Duo a pri testovaní sme museli opustiť staré zvyky (napríklad nás miatol touchpad umiestnený vpravo). To však nemožno považovať vyslovene za nevýhodu. Pokiaľ vám stroj prináša úžitok, zvyknete si a začnete si užívať benefity. Napríklad pri strihaní videa môžete mať na hlavnom displeji náhľad výsledku a v spodnej časti časovú os. Alebo aj naopak, to už je na vás. Jediný aspekt, ktorý by azda mohol kohosi odradiť od kúpy, je vyššia hmotnosť a s ňou spojené náročnejšie nosenie. Množstvo funkcií, ktoré môžu využiť napríklad grafickí dizajnéri či softvéroví vývojári túto nevýhodu dobre vyvažuje. Poznamenáme, že za špičkové parametre a inovácie si nechá výrobca dobre zaplatiť. Takže toto nie je model pre tých, ktorí majú hlboko do vrecka.

Hodnotenie: 91%

Ocenenie Top Produkt - TechGuru.sk

Ocenenie udeľujeme hlavne za inovatívnosť duálneho displeja.

Výhody:

  • elegantné vyhotovenie
  • dva dotykové 4K displeje
  • široké možnosti v práci s grafikou
  • opierka na zápästia
  • numpad zabudovaný v touchpade
  • špičkové parametre

Nevýhody:

  • vyššia hmotnosť
  • neštandardné riešenia, na ktoré si treba zvykať
  • nie práve ľudová cena

Parametre (Pro Duo UX581): Intel Core i7-9750H (2,6GHz šesťjadrový Turbo Boost (do 4,5GHz) 12MB cache, NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB GDDR6 VRAM, Primárny displej: 15.6” OLED 4K (3840 x 2160) 16:9 dotykový 5mm-tenký rámček s 89% pomerom obrazovky k telu, 178° pozorovací uhol 100% DCI-P3, Sekundárny: 14” 4K UHD (3840 x 1100) dotykový 178˚ uhol, 16 GB RAM DDR4 2666 MHz, 512GB PCIe® x2, 1 x Thunderbolt 3 USB-C (40Gb/s a DisplayPort), 2 x USB 3.1 Gen 2 Type-A (10Gb/s), 1 x Standard HDMI 2.0, 1 x Audio combo jack, klávesnica podsvietená 1,4 mm zdvih, zvuk harman/kardon, mikrofón s podporou služieb Alexa a Cortana, IR kamera s podporou Windows Hello, Intel Wi-Fi 6 802.11ax, bluetooth 5.0, 35,9 x 24,6 x 2,4 cm, 2,5 kg

Cena: 2 799 € / 74 990

Notebook na recenziu zapožičala spoločnosť Asus.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár