5 tipov na ochranu našich detí na internete

5 tipov na ochranu detí na internete titulka

V momentálnej situácii vo svete, ktorá nás núti tráviť viac času doma, využívame počítače, tablety a smartfóny viac ako kedysi. Rovnako je to aj s našimi deťmi, ktoré sú stále viac a viac ovplyvňované technológiami.

Túto situáciu zneužíva mnoho kriminálnikov hľadajúcich mladých na internete. Bezpečnostní experti zo Specops Software proti tomu vytvorili jednoduchý zoznam Ako chrániť deti na internete.

Ako veľmi by šikanovanie cez internet ovplyvnilo vaše dieťa? V Specops Software položili túto otázku environmentálnemu psychológovi Lee Chambersovi, ktorý nám to priblížil :

„Šikanovanie cez internet môže ovplyvniť psychiku dieťaťa ako krátkodobo, tak aj v dlhšom časovom horizonte. Deti šikanované online majú väčšiu šancu trpieť mnohými mentálnymi poruchami, zníženým sebavedomím a takisto čelia problémom s pričlenením sa do kolektívu.

Nedávna štúdia NICHD ukázala, že deti šikanované cez internet majú oveľa väčšiu šancu rozvoja depresie ako tie, ktoré šikanované nie sú. Šikana môže vyvolať pocit hnevu, úzkosti, strachu a samoty, čo sa neskôr môže prejaviť horšími známkami v škole, vyčleňovaním sa, zmenou správania a nálady.

Žijeme v prepojenom svete s mnohými digitálnymi zariadeniami, čo dovoľuje internetovej šikane vyskytnúť sa takmer kdekoľvek a kedykoľvek, dokonca aj na bezpečných miestach. Pre dieťa toto môže byť fatálna skúsenosť.“

Čo môžeme urobiť pre bezpečnosť našich detí na internete ?

  1. Prediskutujte bezpečnosť internetu už v ranom veku

Odporúčame vysvetliť dieťaťu nebezpečenstvá, na ktoré môže naraziť prehliadaním internetu, ako ich odhaliť a čo robiť v prípade, keď sa stane obeťou. Je veľmi dôležité dieťa naučiť, aby sa nebálo a zdôverilo sa vždy, keď sa mu niečo nezdá.

  1. Sledujte správanie vášho dieťaťa

Ak sa dieťa stane obeťou či už internetovej šikany alebo iného ohrozenia, budete vedieť, že niečo nie je v poriadku. Je nepokojné, nervózne po použití internetu ? Na tieto znaky je potrebné dať si pozor.

  1. Zadajte pravidlá a dodržiavajte ich

Ako rodič by ste mali ovládať obsah času stráveného vašim dieťaťom na internete. Zadajte hranice, čo môže a nemôže na internete robiť. Opýtajte sa vášho prevádzkovateľa internetu na blokáciu stránok s nevhodným obsahom. Taktiež je dôležité obmedziť čas strávený na internete.

  1. Aké zariadenia vaše dieťa používa ?

Aby ste dokázali ochrániť vaše dieťa pred hrozbami internetu, je dôležité vedieť, s akými zariadeniami sa na internet pripája. Odporúčame raz za čas skontrolovať históriu prehliadania.

  1. Používajte rodičovskú kontrolu

Väčšina internetových poskytovateľov ponúka rodičovskú kontrolu, je dôležité tieto služby využiť. Ušetrí vám to čas kontrolovať blokované stránky, históriu a čas prehliadania.

5 tipov na ochranu detí na internete

Ako vieme ochrániť naše deti bez obmedzenia ich voľnosti ?

Medzi nedbaním o ich aktivity na internete a pozorným, až nepríjemným sledovaním je veľmi tenká hranica. Specops Software sa opýtal Lee Chambersa, ako najlepšie pokračovať v tejto situácii.

„Nie je jednoduché nájsť stred medzi detskou slobodou a bezpečnosťou. A ako rodičia musíme dávať pozor, pretože nie vždy sa deťom darí opísať ich pocity, preto musíme sledovať potenciálne varovné signály, ktoré môžu potvrdiť šikanu dieťaťa na internete. Sledujte prejavy hnevu, stresu a úzkosti počas a po použití internetu. Avšak nie vždy to môže signalizovať internetovú šikanu, tieto pocity môže sprevádzať aj zmena apetítu, nedostatok spánku alebo pocitu radosti.

Ako rodičia by sme mali sledovať, ako naše deti využívajú internet. Otvorený a úprimný rozhovor je základom, dať im najavo, že ich chceme chrániť, nie trestať. Je dôležité s dieťaťom prediskutovať použitie rodičovskej kontroly, prístup k informáciám a oboznámenie sa s kamarátmi dieťaťa.

Taktiež by sme mali ovládať rôzne platformy, skratky a trendy ovplyvňujúce naše deti na internete. Mali by sme im vysvetliť internetovú šikanu, ako by sa mali zachovať pri strete s ňou a aké dôležité je uloženie dôkazov. No najdôležitejšie je podporovať naše deti v otvorenosti, aby sa pri útoku neuzavreli, ale dali o svojom probléme čo najskôr vedieť dospelým.“

Zdroj: TS

O autorovi

Juraj Haško
Mladý chalan zaujímajúci sa takmer o všetko v technologickej a hernej sfére.

Pridaj komentár