Citroën Ami je elektromobil za 7 300€ pre mladých

Citroën Ami je elektromobil za 7 300€ pre mladých

Elektromobily sú drahé. Toto tvrdenie sa však postupne stáva čoraz pochybnejším. Elon Musk oznámil, že Tesla príde s autom s cenovkou niečo vyše 21 000 €, to však stále nie je ľudová cena. Francúzsky Citroën na to ide inak. Prichádza s elektrickým autom, ktoré je malé, lacné a môžete ho riadiť aj bez vodičáku – Citroën Ami.

Chýry o tomto Citroëne sa začali šíriť ešte začiatkom roka a odvtedy sa už začalo vo svojom domovskom Francúzsku predávať. Výrobca sa údajne môže pochváliť počtom viac ako 1000 majiteľov modelu Ami.

Čo je to vlastne za vozítko?

Ide o dvojmiestne elektrické auto, ktoré nemá na dĺžku ani 2,5 metra. Konkrétne rozmery sú 2,41 x 1,39 x 1,52 m, takže autíčko mimoriadne malých rozmerov, no to je pri elektrickom pohone iba výhoda. Bez batérie je hmotnosť modelu Citroën Ami iba 425 kg, s batériou je to 471 kg.

Citroën Ami je elektromobil za 7 300€ pre mladých

Z parametrov vidno, že je auto určené na pohyb v rámci mesta a na diaľnicu by s ním vošiel asi iba šialenec. Jeho výkon je 6 kW a s maximálnou rýchlosťou 45 km/h nedosiahne ani na maximálnu povolenú rýchlosť v obci u nás. Dojazd 75 km však asi na bežný pohyb po meste postačí. Nabitie akumulátora má trvať 3 hodiny a je možné z bežnej zásuvky na 220 V.

Cena Citroën Ami

Najskôr sa hovorilo o cene 6 900 €, kde 900 € mala byť tamojšia štátna dotácia. Teraz vidíme na stránke výrobcu cenu, ktorú uvádzame v nadpise. Dostupné sú aj drahšie verzie ako tá základná, pričom sa ponuka končí niekde okolo 8 000 €.

Výrobca však ponúka aj variant pre ešte menej majetnú mládež. Vozidlo si možno prenajať a to za 3 941 € prvou platbou a nájomným 19,99 € mesačne (funguje to ako leasing, vyššia prvá platba znamená nižšiu mesačnú). Vozidlo je klasifikované ako ľahký motocykel, takže ho môžu riadiť aj mladí bez vodičského oprávnenia. Vo Francúzsku je to od 14 rokov, v Európe je tento vek v priemere 16 rokov.

Farebné vyhotovenia sú oranžová, modrá, kaki, sivá, pop a vibe. Či bude možné objednať Citroën Ami aj u nás, to v tejto chvíli nevieme. Podľa výrobcu ho možno očakávať v Belgicku, Portugalsku, Taliansku, Nemecku a Španielsku.

V každom prípade ide o spôsob hľadania cesty pre elektrické vozidlá dostupné masám a veríme, že metódu malého dostupného autíčka vyskúšajú aj ďalšie automobilky.

Zdroj: citroen.fr

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár