Panasonic SC-TMAX10 recenzia – svet audiozábavy v jednom

Panasonic SC-TMAX10 titulka

Vo svete audiozábavy je na výber obrovský diapazón produktov. My sme dlhodobo testovali zariadenie, ktoré dokáže spojiť viaceré z nich. Panasonic SC-TMAX10 má podobu relatívne veľkého reproduktora, v ktorom je zabudovaný prístroj na karaoke, mechanika optických diskov, nechýbajú ani dídžejské funkcie, prepojenie so zdrojom zvuku pomocou bluetooth, rádio, diaľkové ovládanie atď.

Konštrukcia a dizajn

Konštrukčne ide o kombináciu plastu a dreva. Spodná časť, v ktorej je basový menič (20 cm), je drevená, takže sa netreba obávať vedľajších zvukových účinkov konštrukcie z plastu.

Panasonic SC-TMAX10

Celý prístroj je síce rozmerný (285 × 585 × 303 mm), no v bočnej časti má úchyty a je až prekvapivo ľahký. Takže sa veľmi ľahko prenáša a nebudete na to potrebovať špeditérsku službu, ani bicepsy ako Rambo.

SC-TMAX10 s používateľom komunikuje pomocou alfanumerického displeja v prednej časti a gro ovládania je sústredené do mohutného kruhového ovládača v strede vrchnej časti.

Aby bola vaša párty trochu živšia, okolo basového reproduktora sú umiestnené pásiky LED, ktoré ovládajú niekoľko režimov svietenia a blikania. Aby to však nepôsobilo príliš “cirkusovo”, zvládajú iba modrú farbu.

Panasonic SC-TMAX10

Ovládanie a zvuk

Ovládač funguje plynulo, nie v skokoch. Hlasitosť má 50 stupňov a v okolí ovládača majú svoje miesto tlačidlá s rôznymi funkciami, napríklad aj na riadenie prehrávania. Takže si priamo na reproduktore prepnete na ďalšiu skladbu či na iný zvukový vstup.

Menšiu nevýhodu sme objavili práve v kruhovom ovládači. Ak napríklad meníte parametre zvuku, no potrebujete okamžite zmeniť hlasitosť, musíte pár sekúnd počkať, kým sa displej vráti do východiskovej pozície.

Nastavenie charakteristiky zvuku sa odohráva v niekoľkých stupňoch (4 do plusu a 4 do mínusu), pričom máte k dispozícii 3 pásma – basy, stredy a výšky. Ak si tieto veci nechcete nastavovať sami, je tu aj dostatok klasických prednastavených hodnôt podľa typu zvuku či hudobného štýlu, ktorý počúvate.

Odolnosť proti prachu dizajnéri veľmi nebrali do úvahy. Ako vidno na fotke, drážky v hornej časti okolo kruhového ovládača tvrdohlavo držia prach.

Zvukové možnosti vás asi pri týchto rozmeroch zariadenia neprekvapia. Sústava dokáže vyrobiť skutočne riadny rachot (150 W na kanál) a keby vám to nestačilo, v menu nájdete aj zvýrazňovač basov. Mierny nedostatok sme pociťovali v oblasti výšok. Ani pri tom najvyššom nastavení a pokusoch o ich vylepšenie nám stále čosi chýbalo. Basy veľmi ľahko prehlušia ostatné frekvencie, no na väčšine párty, na ktoré sa tento prístroj bude využívať, to určite nebude vadiť.

Pozitívne hodnotíme, že ani pri najvyššej hlasitosti sme nezaregistrovali skreslenie zvuku.

Prepojenie

Modernému zariadeniu nemôže chýbať bluetooth. Takže sa k SC-TMAX10 bez problémov pripojíte napríklad aj pomocou mobilného telefónu a priateľom na párty pustíte svoju obľúbenú skladbu priamo zo Spotify či YouTube.

Panasonic SC-TMAX10

Okrem toho však v zadnej časti nájdete aj linkové vstupy na kábel s koncovkami typu cinch a výrobca vyhradil miesto tiež pre optický vstup. Takže pripojíte prakticky čokoľvek vrátane televízora či domáceho kina.

V zadnej časti sú umiestnené dva vstupy na mikrofóny, aby ste si mohli užiť karaoke nielen sólo. Ak pripojíte anténu, môžete si dokonca vychutnať aj zvuk zo zabudovaného prijímača rádiového vysielania. Myslíte si, že je to všetko? Nie! Ešte ju tu aj port na pripojenie flashky či externého disku pomocou USB s podporou formátu MP3.

Dídžejské funkcie a diaľkový ovládač

V úvode sme spomenuli, že si s SC-TMAX10 užijete aj ako DJ. Využiť na to možno aplikáciu v mobile s názvom Panasonic MAX Juke. V nej si možno pripraviť aj nejaké sample (12 je predinštalovaných), riadiť osvetlenie LED, voliť skladby ako v jukeboxe, nadväzovať spojenie bluetooth cez NFC atď.

Aby ste nemuseli za každú maličkosť pribehnúť k reproduktoru, v balení nájdete diaľkové ovládanie. Jeho virtuálnu verziu nájdete aj v aplikácii. Pre kohosi by mohla byť nevýhoda, že aplikácia je k dispozícii len na zariadenia s OS Android.

Napokon ešte dodáme, že SC-TMAX10 možno prevádzkovať aj z externej batérie, ktorá nie je súčasťou balenia a pri prevádzke z nej bude hudobný výkon nižší o 50%.

Verdikt Panasonic SC-TMAX10

Ak sa vám nechce kupovať osobitne reproduktory, prístroj na karaoke, prístroj s optickou mechanikou, bluetooth reproduktor či rádio, tu dostanete všetko v jednom. Panasonic pritom všetko navrhol tak, aby sa to dobre používalo. Drobný nedostatok sme zaznamenali v oblasti výšok, no predpokladáme, že cieľová skupina používateľov bude spokojná s mohutnými basmi. Cena pritom nie je nijako prehnaná. Určite nečakajte špičkovú kvalitu zvuku a z povahy konštrukcie nie je možná reprodukcia stereo, no určite vás čaká poriadna porcia zábavy. Jediné, čo tomu azda ešte chýba, je fľaška chľastu v cene, aby ste svoje hrdelné tóny pri karaoke vydávali s čo najväčším zanietením. 🙂

Hodnotenie: 93%

Ocenenie Top Produkt - TechGuru.sk

 

Výhody:

  • napriek rozmerom veľmi ľahká konštrukcia
  • niekoľko zariadení v jednom vrátane rádia
  • port USB
  • porty na dva mikrofóny
  • hlavná ozvučnica z dreva
  • všetky potrebné ovládače v hornej časti
  • množstvo možností pripojenia
  • množstvo možností vylaďovania zvuku

Nevýhody:

  • mierne nedostatky v oblasti výšok
  • občas nie je možné ihneď zmeniť hlasitosť
  • aplikácia je iba na Android

Cena: 189 € / 4 990

Prístroj na recenziu poskytla spoločnosť Panasonic.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár