Tesla má novú batériu 4680 – poskytne o 500% viac energie

Predaj elektromobilov rastie, no dostupnosť a nabíjanie sú kľúčové

Elon Musk, zakladateľ a CEO spoločnosti Tesla, nedávno odhalil energetický článok 4680, ktorý má mať o 500% viac energie oproti tým aktuálnym. Okrem toho má mať tiež 6-násobne vyšší výkon, čo by malo značiť oveľa vyšší dojazd nových elektrických automobilov. A to je práve vec, ktorá vezme vodu z mlynov neprajníkov elektromobility.

Aká je podstata novej batérie 4680?

Nový energetický článok sa už v súčasnosti pripravuje v továrni spoločnosti Tesla vo Fremonte a cieľ je jasný – vytvoriť elektrické vozidlá, ktoré budú lacnejšie a výhodnejšie. Okrem toho má však nová batéria priniesť zníženie výrobných nákladov a ako sme už naznačili – zvýšenou hustotou a energiou aj dojazd vozidiel.

Skrátiť sa má aj čas potrebný na nabíjanie a podľa Muska je táto technológia, ktorú patentoval ešte v prvom polroku roka 2020, oveľa dôležitejšia, než sa môže zdať. Zaujímavé je, že dizajn je založený na batérii bez kontaktov, čo má prudko zvýšiť efektivitu nabíjania.


Prečítaj si: Prehrievajúci sa Xbox series X plný dymu je hoax


Článok so šírkou 46 milimetrov a dĺžkou 80 milimetrov má mať 5-násobne vyššiu hustotu. Okrem toho však tiež o 16% zvýšený dosah a 6-násobne vyšší energetický výkon. Musk pritom ešte v septembri (září) uviedol, že sa sa už na výrobe pracuje a produkcia je doslova za rohom.

V spomínanej továrni na Kato Road vo Fremonte, kde sa majú články vyrábať, majú dosiahnuť maximálnu produkčnú kapacitu 10 GWh približne za rok.

Tesla nová batéria

Budúcnosť pôsobí pozitívne

Dobrá správa je, že vyššia efektivita výrobného procesu má priniesť zníženie výrobných nákladov konkrétne o 14%. Vďaka tomu bude môcť Tesla viac cenovo konkurovať autám so spaľovacími motormi. Práve pomerne vysoké výrobné náklady bránili doteraz v produkcii cenovo výhodnejších modelov.

Pri autách so spaľovacím motorom sa za bežné výrobné náklady na 1 kWh považuje 100 dolárov (cca 85 eur). Síce presne nevieme, ako je to pri elektrických vozidlách, no 14% zníženie znie dobre. Renomovaný magazín Forbes odhaduje, že by to pri Tesle mohlo byť 127 dolárov (asi 107 eur) na 1 kWh.


Aktualita: Kaspersky: podvody pri uvádzaní PlayStation 5


14% je však iba začiatok a Tesla sa netají tým, že chce výrobné náklady znížiť až o 50%. Okrem príchodu nových technológií, zvýšenia produkcie v továrňach Tesly a lepšej integrácie článkov do vozidiel to bude možné dosiahnuť tiež využitím nových materiálov na výrobu anód aj katód.

Zdroj: teslarati.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár