TIP na darček: motorola edge 20 pro so 144 Hz displejom – recenzia

TIP na darček: motorola edge 20 Pro so 144 Hz displejom

Vymyslieť darček vhodný pre fanúšika technológií je pomerne ľahké, no zvyčajne aj drahé. Pozreli sme sa na smartfón motorola edge 20 pro, ktorý ocení nielen technomaniak, ale každý. Stojí jeho pomer hodnoty a ceny za to?

Elegantný dizajn a konštrukcia

Zadná strana telefónu je dizajnovo veľmi príťažlivá. Je to ten typ vzhľadu, ktorý budete radi vystavovať na obdiv.

Súčasťou balenia je klasické priehľadné puzdro, ktoré asi väčšina používateľov využije, aby ochránila pôsobivú zadnú časť smartfónu. Jej hladký kovový povrch je pokrytý textúrou a perleť ladená do modra dopĺňa nenápadné logo motoroly aj objektívy fotoaparátu.

TIP na darček: motorola edge 20 pro so 144 Hz displejom

Model nepatrí k najľahším, no je tenký a objektívy vystupujú z jeho tela. To je trochu nepraktické, keďže sa edge 20 pro po položení na rovný povrch “hojdá”, zrejme to však bola nevyhnutnosť pre teleobjektív s 5-násobným zoomom.

Objektív predného fotoaparátu je zabudovaný v hornej časti a displej ho “obteká”.

Na ovládanie edge 20 pro si rýchlo zvyknete

Na ľavej strane nájdete tlačidlo na aktiváciu hlasovo ovládaného asistenta Google a snímač odtlačkov prstov je zabudovaný v tlačidle napájania na pravej strane. Je to praktické a funguje to spoľahlivo.

TIP na darček: motorola edge 20 pro so 144 Hz displejom

Samo ovládanie je riešené klasicky pomocou gest a dá sa naň rýchlo zvyknúť. Predná časť telefónu nemá žiadne tlačidlo a displej zaberá väčšinu jej plochy.


Keď dočítaš: AMD verí, že čipová kríza skončí koncom roka 2022


Displej s frekvenciou 144 Hz je unikát

Práve 6,7-palcový OLED displej s rozlíšením FHD+ je silná stránka motoroly edge 20 pro.

Je veľký, ostrý, podporuje HDR10+ a zvláda obnovovaciu frekvenciu 144 Hz, čo je dosiaľ nevídané. V tomto má model na trhu úplné minimum konkurentov a nie všetci z toho minima sú v ponuke na Slovensku.

TIP na darček: motorola edge 20 pro so 144 Hz displejom

Vývoj sa postupne dostáva cez 90 Hz displeje k 120 Hz. 144 Hz je ďalšia hranica a z toho, čo sme videli, určite stojí za to.

Keď raz vyskúšate telefón s vyššou frekvenciou displeja, nebudete chcieť iný. To nie je iba fráza, je to fakt.

Obnovovacia frekvencia totiž spôsobí, že budete plynulo vnímať nielen dianie v hrách, ale aj vo videoobsahu a dokonca aj obyčajné každodenné prehliadanie sociálnych sietí dostáva úplne nový rozmer.

Ďalšie parametre edge 20 pro

K takému displeju, pochopiteľne, patrí aj príslušný výkon. O to sa stará Snapdragon 870 od Qualcommu a 12 GB RAM. To možno niektorí nemáte ani vo svojom počítači a skutočne je to kombinácia, ktorá aj v praxi zabezpečuje svižný pohyb v prostredí OS, prepínanie medzi aplikáciami, hry a všetko ostatné.

TIP na darček: motorola edge 20 pro so 144 Hz displejom

Pri motorole edge 20 pro sa jednoducho nemusíte obmedzovať. Je výkonná, rýchla a nespotí sa ani pri graficky náročných hrách.


Tiež zaujímavý článok: Profesionálny fotograf radí: Naučte sa fotiť špičkové zábery mobilom vďaka týmto trikom


Úložisko 256 GB zabezpečí, že si môžete ukladať dostatok hier, ale aj fotiek v rozlíšení 108 Mpix a videí v 4K. Oboje zaberie dosť miesta.

Fotoaparát je dobrý, ale…

Musíme povedať, že napriek špičkovým aspektom nás fotoaparát mierne sklamal. 108 Mpix snímač, kopa možností ako fotenie makro záberov, ultraširoký objektív, spomalené snímanie, kinematograf, profi režim a 5-násobný optický zoom, to všetko je skvelé.

V praxi však kvalita fotografií nie je taká, ako by sme očakávali. Ide najmä o stratu ostrosti pri snímaní v nočnom režime, no občas by mohli byť ostrejšie aj zábery za bieleho dňa a pri silnom protisvetle.

Prepojenie Ready For je veľká výhoda

Ak by vás unikátny displej a vysoký výkon nepresvedčili, že je edge 20 pro výborný vianočný darček, je tu ešte jedno veľké eso, ktoré ukrýva v rukáve. Prepojenie smartfónu s monitorom, klávesnicou a myšou nie je vôbec nová myšlienka. Výrobcovia sa už roky pokúšajú o to, aby naše telefóny boli centrom zábavy aj práce.

Funkciu Ready For sme testovali na 34″ monitore Huawei MateView GT. Pracovná plocha výrazne pripomína Windows, a tak je ovládanie intuitívne

Motorola dodáva k edge 20 pro kábel na prepojenie s monitorom či televízorom prostredníctvom portu HDMI.


Možno ti uniklo: El Salvador plánuje postaviť Bitcoin City, mesto oslobodené od daní


Následne pomocou bluetooth možno pripojiť bezdrôtovú myš, klávesnicu a vznikne prenosná kancelária. Ak nemáte myš, môžete využiť obrazovku telefónu ako touchpad.

V režime Ready For môže telefón slúžiť ako touchpad

Funguje to výborne, prakticky a intuitívne. Hry, video, fotky… Prostredie Ready For výrazne pripomína Windows a ak máte k dispozícii veľký displej ako my, užijete si aj hry či filmy.

Redakčný kontrolór Baghíra kontroluje kábel na Ready For 🙂

Reproduktor

Pokiaľ si radi púšťate hudbu priamo z reproduktora smartfónu, v tomto prípade si neprídete na svoje. Edge 20 pro obsahuje jeden reproduktor a jeho prejav nie je z tých najkvalitnejších.

TIP na darček: motorola edge 20 pro so 144 Hz displejom
Reproduktor je iba jeden a jeho kvalita vás neohúri

Umiestnený je pomerne dobre a pri testovaní sme si ho nezakrývali, no fajnšmekri budú určite radšej využívať slúchadlá.

Radi by sme okomentovali aj výdrž batérie s kapacitou 4 500 mAh, no nemôžeme… Telefón sa počas testovania nabil vždy tak rýchlo, že sa nám nepodarilo stopnúť, ako dlho to trvalo 🙂 Vydržal pritom bez problémov aj dva dni používania.

Verdikt motorola edge 20 pro

Model edge 20 pro od motoroly nás najviac oslovil svojím displejom. Frekvencia 144 Hz je obrovský posun, aj keď treba povedať, že rozdiel medzi 120 a 144 Hz nie je taký výrazný, ako pri prechode z 90 na 120 Hz. Vysoký výkon, prepojenie Ready For a parádny dizajn robia zo smartfónu skvelý (nielen) vianočný darček. Cena nie je práve ľudová, no treba povedať, že za svoje peniaze tu dostávate výnimočné zariadenie. Škoda len slabšieho fotoaparátu a reproduktora.

Hodnotenie: 90%

TechGuru SK/CZ - ocenenie dobrý produkt

Ocenenie udeľujeme hlavne za vysoký výkon a prepojenie Ready For

Výhody:

  • unikátny displej
  • vysoký výkon
  • vysoká kapacita RAM
  • elegantný dizajn
  • prepojenie Ready For
  • rýchle nabíjanie a dobrá výdrž

Nevýhody:

  • slabší reproduktor
  • fotoaparát by mohol byť o čosi lepší

Cena: 699,90 € / 18 490

Smartfón na recenziu poskytla spoločnosť motorola.


Kam ďalej? Prečítaj si toto: TOP 3: posledné najočakávanejšie hry za tento rok


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár