Uncharted, Tomb Raider a ďalšie: najväčšie filmové adaptácie hier

Všetko, čoho sa Tom Holland v poslednej dobe dotkol, sa akoby premenilo na zlato. Po tom, ako film Spider-Man: Bez domova prekonal množstvo rekordov, sa britský herec vrátil späť na horné priečky rebríčka návštevnosti kín s filmom Uncharted.

Aj napriek tomu, že recenzie boli rôznorodé, čísla hovoria jasne: fanúšikovia sú nadšení z Hollanda v role Victora ‘Sully’ Sullivana v najnovšej adaptácii obľúbenej hernej franšízy.

Pri príležitosti úspešného prechodu Uncharted do sveta filmu predstavujeme niekoľko ďalších ikonických hier, ktoré boli Hollywoodom spracované na filmové plátno – hoci nie všetky rovnako úspešne.

Tomb Raider

Tomb Raider nie je len herná séria – po obrovskom úspechu prvej hry pred viac ako 25 rokmi sa titul kultúrnym fenoménom a prenikol do všetkých médií. Existujú komiksy, romány, televízny seriál a dokonca aj kasínová hra Tomb Raider, ktorú ponúkajú mnohé najlepšie online kasína. A napokon je tu aj svet filmu, kam Tomb Raider vstúpil s tromi filmami, ktoré doteraz na celom svete zarobili vyše 700 miliónov dolárov.

Tomb Raider

Recenzie na všetky tri filmy – prvý v roku 2001 v hlavnej úlohe s Angelinou Jolie – boli rôzne, hoci filmovým štúdiám je to asi jedno, vzhľadom na to, koľko peňazí im tento počin zarobil.

Warcraft

Jeden z najlepších príkladov toho, ako recenzie kritikov ovplyvňujú divákov len minimálne, Warcraft je najvýnosnejšia filmová adaptácia hry v histórii ktorá celosvetovo v kinách zarobila okolo 440 miliónov dolárov (aj keď je tu šanca, že by ju nakoniec mohol prekonať spomínaný Uncharted).

Filmu určite pomohol obrovský počet fanúšikov v rôznych vekových kategóriách, ktorí hry Warcraft majú už dávno vo svojich zbierkach. Hráči si hru obľúbili od jej prvého vydania v roku 1994.

Uncharted, Tomb Raider a ďalšie: najväčšie filmové adaptácie hier

Warcraft mal aj silné herecké obsadenie na čele s hviezdou Vikingov Travisom Fimmelom, pričom popri ňom hviezdili aj Paula Patton, Dominic Cooper a Ben Foster.

Besnenie (Rampage)

Herná séria, ktorá vznikla pred viac ako 35 rokmi, sa v roku 2018 konečne dočkala filmového spracovania a bola ďalším komerčným hitom, ktorý celosvetovo zarobil takmer 430 miliónov dolárov.

V hlavnej úlohe s Dwayne „The Rock“ Johnsonom, film Besnenie zožal všeobecne pozitívne recenzie, pričom Johnson a jeho herecký kolega Jeffrey Dean Morgan (Negan z The Walking Dead) si vyslúžili chválu spolu s akčnými sekvenciami a špeciálnymi efektami filmu.

Uncharted, Tomb Raider a ďalšie: najväčšie filmové adaptácie hier

Samozrejme, film Besnenie nikdy neašpiroval na žiadneho Oscara, ale bol to dobrý oddychový film a rozhodne si svoj úspech zaslúžil.

Princ z Perzie: Piesky času

Hoci bola herná séria Prince of Persia vcelku populárna už aj pred sfilmovaním, vydanie Pieskov času v roku 2003 ju vystrelilo do neba. Hra Piesky času bola ospevovaná ako jedna z najlepších hier, aké kedy vznikli a získala si odborné publikum aj komerčný úspech s celosvetovým predajom vyše 14 miliónov kusov.

O sedem rokov neskôr prišla očakávaná filmová adaptácia s Jakeom Gyllenhaalom v role princa Dastana. Filmových kritikov film neohúril, no fanúšikovia boli nadšení, a film sa stal štvrtou komerčne najúspešnejšou filmovou adaptáciou hry s tržbami 336 miliónov dolárov.

Need for Speed

Need for Speed bola od prvého vydania v roku 1994 vlajkovou loďou spoločnosti Electronic Arts a popularita tejto franšízy pretrváva už viac ako 25 rokov.

film

Filmová adaptácia prišla v roku 2014 a hral v nej Aaron Paul, známy zo seriálu Breaking Bad. Adaptácia hry, ktorá nemá vlastný príbeh, môže byť výzvou, a to platilo aj pre tvorcov Need for Speed. Filmu sa v kinách darilo a zarobil viac ako 200 miliónov dolárov, no kritici ho roztrhali pre jeho dej a réžiu.

Ježko Sonic

Sonic je jednou z najslávnejších hier v histórii. Tvoril tiež dôležitú súčasť arzenálu spoločnosti Sega v konzolovej vojne s Nintendom v 90. rokoch minulého storočia. V minulosti sa síce v animovanej podobe dostal na televízne obrazovky, ale živého sfilmovania sa dočkal až v roku 2020.

Cesta filmu k jeho premiére bola ale dosť tŕnistá. Po prvom traileri, na ktorý sa netrpezlivo čakalo, fanúšikovia aj kritici film tvrdo skritizovali pre Sonicov vzhľad. Film mal mať premiéru v roku 2019, no posunuli ju o tri mesiace, aby bolo možné Sonica prerobiť.

film

Keď sa Ježko Sonic konečne dostal do kín s Jimom Careym a Jamesom Marsdenom ako hlasom Sonica, stal sa veľkým komerčným hitom. Na druhej strane, kritika neprekypovala nadšením – čo je ale pre mnohé herné adaptácie pomerne bežné. Ďalšie dva filmy so Sonicom sa pripravujú.

Resident Evil

Herná franšíza Resident Evil mala obrovský vplyv na hernú kultúru a vydláždila cestu novému žánru hororových videohier s motívom hry o prežitie. Od prvého vydania v roku 1996 vyšlo dohromady 28 hier Resident Evil (vrátane remakov a upgradov), a najnovší titul sa očakáva tento rok.

film

Franšíza bola tiež plodná na striebornom plátne: vďaka siedmim filmom je Resident Evil najväčšou franšízou filmových adaptácií hier – a keďže jej tržby sú vyše 1,14 miliardy dolárov, niet divu, že Sony neustále tvorí ďalšie a ďalšie tituly.

Samozrejme, niektoré filmy boli úspešnejšie, iné menej, no najlukratívnejší titul z roku 2017, Resident Evil: Posledná kapitola, zarobil vyše 312 miliónov dolárov.

Článok vznikol v spolupráci s: Casino guru


Staňte sa súčasťou komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.


Pridaj komentár