TEST: Monitor AGON AG275QZ má 27″ a 270 Hz. Nie je to priveľa?

TEST: Monitor AGON AG275QZ má 27" a 270 Hz. Mieri na profi hráča

Herné monitory neustále zvyšujú svoje obnovovacie frekvencie. Vyskúšali sme si 270-hertzový AGON AG275QZ od AOC a najviac sme boli zvedaví práve na to, či je možné takúto frekvenciu ešte vnímať

Konštrukcia a inštalácia

Možno vás to prekvapí, lebo tieto veci nezvykneme komentovať, ale tentokrát musíme pochváliť mimoriadne šikovnú inštaláciu. Keďže ide o 27″ monitor, nie je veľmi veľký a jeho bežnú montáž zvládne jedna osoba raz-dva.

Pivot, ktorý ho drží, sa dokonca k panelu ani neskrutkuje, stačí ho zacvaknúť a k spodnej časti prichytiť jednou skrutkou, ktorú možno zatiahnuť aj rukou. Šikovné, rýchle.

Príslušnosť k hernej sfére dáva AG275QZ najavo hlavne dizajnom zadnej časti panela. Nezdobia ho žiadne RGB prvky, takže ak nemáte radi svetelnú šou počas hrania, budete spokojní.

Na ovládanie menu sa využíva červený joystick integrovaný vzadu tak, aby ste ho dobre dočiahli pravou rukou.

Skúsenosti z používania

V otázke nastavenia výšky monitora nemáme žiadne pripomienky, môžete ho posúvať nahor aj nadol v pomerne slušnom rozsahu a v tomto smere ide o klasiku.

Stojan ako celok nezaberá priveľa miesta na stole a aj keď máte menšie pracovisko, nezoberie vám takýto monitor priveľa priestoru. Práve jeho 27-palcová konštrukcia je však dvojsečná zbraň.


Prečítaj si tiež: Umelá inteligencia vytvorila úchylnú reklamu na pizzu


Síce ide o priestorovo úsporný model, ktorý ľahko a rýchlo nainštalujete, otázne však je, či hráč nepotrebuje väčšiu uhlopriečku pre intenzívnejší zážitok. Podľa nás subjektívne áno.

TEST: Monitor AGON AG275QZ má 27" a 270 Hz. Nie je to priveľa?
LEDka indikujúca napájanie je príjemne malá a nenápadná, takže neruší

Na tomto modeli nám vadilo, že sme AG275QZ akosi nevedeli „prinútiť“ k vyššiemu kontrastu pri vypnutom režime HDR. V ňom je obraz krásne kontrastný, ostrý a jasný. Pri vypnutí HDR sa budete musieť s nastaveniami manuálne pohrať a výsledok aj tak nie je celkom presvedčivý.

Homogenita podsvietenia IPS panelu je na dobrej úrovni a odozva 1 ms ešte prispieva k lepšiemu hernému zážitku.

Nemá 4K? Tak je to správne

Páči sa nám, že výrobca neriešil zbytočne podporu 4K pri takejto uhlopriečke, ale natívne je tu podpora rozlíšenia 2560 x 1440p, čo je viac ako dosť. Ak máte mašinu, ktorá zvládne hry v 4K na plných detailoch, gratulujeme, ale pri frekvencii 270 Hz to asi nestíha, takže by to bolo prosto zbytočné a takto je to správne.

TEST: Monitor AGON AG275QZ má 27" a 270 Hz. Nie je to priveľa?

Prax ukazuje, že takýto prístup je rozumný. Testovali sme rôzne hry a vysoká frekvencia sa ťažko popisuje slovami. Asi len – je to brutálne plynulé, ale treba na to poriadny grafický výkon. Ak ho máte, toto by mohol byť model práve pre vás.


Bude ťa zaujímať: Zamestnanec drzo okradol Apple o 17 miliónov dolárov. Dostal astronomickú pokutu


Treba však poznamenať, že vysokú frekvenciu si užijete nielen v hrách. Už samotný pohyb kurzora v systéme pôsobí ako z iného sveta.

TEST: Monitor AGON AG275QZ má 27" a 270 Hz. Nie je to priveľa?

OSD menu (podporuje češtinu) je trochu nešikovné, no poskytuje množstvo možností ako obraz vytuningovať. Nechýbajú ani herné režimy s nastavením parametrov obrazu podľa žánru.

Hertze, lagy, konzoly

Aby sme zodpovedali otázku z nadpisu – či postrehnete rozdiel medzi 270 a povedzme 120 Hz monitorom, je individuálne. Poznamenáme, že na jeho dosiahnutie treba použiť priložený kábel DisplayPort. Cez HDMI je maximum tiež slušných 144Hz.

TEST: Monitor AGON AG275QZ má 27" a 270 Hz. Nie je to priveľa?

V každom prípade vysoká frekvencia umožňuje čo najviac eliminovať input lag (čas medzi prijatím obrazu na monitore vaším mozgom a vydaním impulzu na ovládanie prostredníctvom prstov a klávesnice). Ak hrávate napríklad pretekárske hry či FPS, určite vyššiu frekvenciu oceníte a ak nemáte PC ako z NASA, možno si kvôli nej aj znížite úroveň detailov. Bude to stáť za to.


Zaujímajú ťa ďalšie recenzie? Skús: TEST: Asus Zenbook 17 Fold. Je to notebook s ohybným displejom či tablet? Áno


Konzolistov bude zaujímať aj to, že pri použití s Xboxom X/S je podporované natívne rozlíšenie 2560 x 1440p pri frekvencii 120 Hz a ak máte PS5, 120 Hz si užijete tiež, no pri rozlíšení FullHD (čiže 1920 x 1080p).

Majitelia PC si zase budú pochvaľovať, že monitor podporuje FreeSync aj G-Sync, takže je jedno, či máte grafiku od NVIDIE alebo AMD.

Verdikt AGON AG275QZ

Model AG275QZ si nás celkovo získal. Hlavne, ak ste náročný alebo profi hráč, toto by mohlo byť to pravé orechové. Pochválime kvalitný obraz s vysokou obnovovacou frekvenciou, pretože to je to, čo hráča zaujíma predovšetkým. Možností, ako ho ešte vylaďovať, je množstvo. K používateľskému komfortu by prispelo diaľkové ovládanie, keďže klasické menu je trochu nešikovné a my sme museli občas vypínať HDR, aby bolo možné doladiť parametre obrazu. Cena nie je veľmi ľudová, no 270 Hz je 270 Hz…

Hodnotenie: 89%

TechGuru SK/CZ - ocenenie dobrý produkt

Výhody:

  • dizajn bez RGB a iných extravagantností
  • rýchla a jednoduchá inštalácia
  • IPS panel s 270 Hz frekvenciou a 1ms odozvou
  • široká paleta možností nastavenia obrazu
  • povrchová úprava proti odleskom
  • podpora FreeSync aj G-Sync

Nevýhody:

  • pri vypnutí HDR nie je kvalita obrazu špičková
  • chcelo by to diaľkový ovládač

Cena: 572 € / 15 000

Monitor AGON AG275QZ na test poskytla spoločnosť AOC.

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár