TEST: Lenovo ThinkBook Plus G3 má originálny tvar a dva displeje

TEST: Lenovo ThinkBook Plus G3 má zvláštny tvar a dva displeje

Sekundárny displej v klávesnici sme už videli. Nie je to najhorúcejšia novinka a dosť záleží na tom, ako nápad výrobca vyrieši. Preskúmali sme Lenovo ThinkBook Plus G3, ktorý má zabudované dotykové pero

Okrem 8″ sekundárneho displeja, ktorý v podstate zabral priestor pre numerickú časť klávesnice, je dotykový aj hlavný 120-hertzový displej.

TEST: Lenovo ThinkBook Plus G3 má zvláštny tvar a dva displeje

Umiestnenie toho menšieho sa netreba obávať, o nič neprídete. Je tu funkcia, ktorá zobrazí virtuálny numpad a ten je o kus väčší, než býva ten reálny. Takže ak často nahadzujete čísla, ste v suchu.

Na čo je to dobré?

V prvom rade sme boli zvedaví, či sa takéto vyhotovenie notebooku hodí pre každého. Jeho tvar je v porovnaní s bežnými notebookmi s displejom s pomerom strán 16:9 dosť odlišný.

TEST: Lenovo ThinkBook Plus G3 má zvláštny tvar a dva displeje

Je oveľa širší a o čosi nižší. Uhlopriečka je síce relatívne klasických 17,3″, no pomer strán je 21:10. Dá sa na to rýchlo zvyknúť a v skratke možno povedať, že je to top vyhotovenie ak pozeráte filmy a seriály, pracujete s grafikou alebo máte často spustených viacero aplikácií naraz. V konešnom dôsledku máte oproti bežnému notebooku viac miesta.

Široký displej umožňuje mať pohodlne spustené dve okná vedľa seba a ten zabudovaný v klávesnici môže obsahovať tretie.

Ak napríklad pracujete s grafikou, môžete si vybrať detail na hlavnom displeji a perom ho upravovať na tom sekundárnom s veľkosťou tabletu.

TEST: Lenovo ThinkBook Plus G3 má zvláštny tvar a dva displeje

A teraz – na čo je to dobré pre obyčajného smrteľníka? Ehm… Na nič. To však Lenovo ani nesľubuje, takže je to v poriadku.

Zvláštne vyhotovenie

Okrem netradičného tvaru je tak trochu netradičné aj to, že na bokoch notebooku nenájdete prakticky nič. Jedna strana je úplne bez portov a druhá obsahuje jeden typu USB-C, ktorý možno použiť aj na nabíjanie. Druhý takýto port je vzadu a spoločnosť mu robí aj HDMI a ďalšie dve klasické USBčka.

TEST: Lenovo ThinkBook Plus G3 má zvláštny tvar a dva displeje

Výrobca sľubuje celodennú výdrž batérie. Počas testu sa nám nič také nepotvrdilo a pri intenzívnom používaní na videohovory sme museli nabíjať aj dvakrát denne. Webkamera má fyzický kryt a funguje v spolupráci s funkciou Windows Hello, takže vás identifikuje (aj v tme) a notebook odomkne či zamkne podľa toho, či pred ním sedíte.

Ten tenký pásik nad kamerou je kryt, ktorý možno posunúť nechtom

Chladiace prieduchy sú vzadu a v spodnej časti zariadenia. Ochladzovanie musíme pritom pochváliť, pretože je mimoriadne tiché aj vo vyššej záťaži. S efektivitou už na tom nie je tak dobre a pokiaľ nemá šancu na dobrý odťah tepla, to sa mierne prenáša do oblasti klávesnice. Takže by sa mal ThinkBook Plus G3 používať hlavne na stole či inom rovnom povrchu.

Skúsenosti z testovania

Notebook sme poriadne prevetrali a skúsili sme na ňom všetko, čo sa dalo. Grafik si to užije, vrátane toho, ktorý pracuje s videom a časovú os si môže krásne zobraziť na širokom displeji.

V tlačidle napájania je integrovaný snímač odtlačkov prstov

Obyčajnému človeku však trošku vadí spodný displej. Nedá sa celkom vypnúť a ak ho „vypnete“, síce stmavne, ale ďalej reaguje na dotyky, takže ak budete písať na klávesnici, občas si ho môžete nechtiac aktivovať dlaňou pravej ruky.

TEST: Lenovo ThinkBook Plus G3 má zvláštny tvar a dva displeje

Dotykové pero, ktorým sa ThinkBook Plus G3 ovláda, je fajn, aj keď je trošku menšie. Obsahuje dve tlačidlá a to je práve problém, pri testovaní sme si ich nechtiac stláčali. Lenovo by malo v ďalšej generácii určite premyslieť takéto praktické prvky bežného používania.

Umiestnenie pera v pravom zadnom rohu celého zariadenia je v poriadku a páčila sa nám aj jeho citlivosť na tlak, ktorá ovplyvňuje hrúbku písma či kreslenej čiary.

Zvláštna konfigurácia

Ešte stratíme slovo aj o konfigurácii, ktorá nám akosi vŕtala hlavou. Model je určený kreatívcom, no má 512 GB SSD, čo je určite málo, najmä ak pracujete s videom vo vysokom rozlíšení.

Model s 1 TB SSD a 32 GB RAM (testovaný model mal 16 GB) je o dosť drahší, no pokiaľ už idete do tohto typu zariadenia, neodporúčame vám šetriť a stavte na drahšiu verziu.

Pýtate sa či je tento notebook vhodný aj na hry? Nie. Jedine nejaké staré, nenáročné, ale zabudovaná grafika Intel Iris Xe nie je vôbec herná.

 

Verdikt Lenovo ThinkBook Plus G3 IAP

Tento model je zvláštny. Je zvláštne tvarovaný a má dva displeje. Pre grafika či všeobecne kreatívca je určite dobrou voľbou, aj keď dôrazne odporúčame siahnuť po drahšej verzii. Obyčajný smrteľník si ho užije len v tom prípade, ak je nadšencom do technológií a má nejaké využitie pre sekundárny displej. Hmotnosť je príjemná a notebook alias mobilné štúdio ľahko prenesiete kamkoľvek treba. Mimochodom, zvuk od harman/kardon je vynikajúci a slúchadlá nebudete potrebovať.

Hodnotenie:
Kreatívec: 88%
Obyčajný človek: 65%

Výhody:

  • priestranný širokouhlý IPS 120 Hz panel displeja
  • sekundárny displej veľkosti tabletu
  • dotykové pero
  • kvalitný zvuk
  • nízka hmotnosť a dobrá prenosnosť
  • veľmi tiché chladenie

Nevýhody:

  • sekundárny displej sa nedá vypnúť
  • drobnosti, ktoré budú vadiť hlavne obyčajnému smrteľníkovi
  • zvláštna konfigurácia

Cena:
512 GB: 1 769 € / 42 190
1 TB: 2 029 € / 42 990 Kč (akciová cena u zeleného mužíka)

Notebook ThinkBook Plus G3 IAP na recenziu poskytla spoločnosť Lenovo.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár